Hull

Nog niet zo lang geleden stond Hull bovenaan in de ‘Crap Map’, een lijst van steden waar je absoluut niet naartoe moest gaan binnen Engeland. De stad had een slechte reputatie, er was veel armoede en werkeloosheid. Dit was geen beste reclame en het zorgde ervoor dat er niet veel toeristen kwamen. ‘Coming out of the shadows’ werd de slogan van het project om de stad grondig op de schop te gooien. Hier werd flink in geïnvesteerd. Oude gebouwen werden opgeknapt en kregen nieuwe bestemmingen in creatieve wijken, jongeren werden gestimuleerd om onafhankelijke winkeltjes op te starten en The Deep werd een prestigieus project. Hull krabbelt langzaam op. Er zijn veel hippe en creatieve wijken en de stad bruist langzaam weer.

De geschiedenis van Hull gaat ver terug. Reeds 13.000 jaar geleden woonden er mensen in een nederzetting met de naam Wyke. Deze nederzetting lag gelegen bij bevaarbare rivieren en een cisterciënzer klooster waar de distributie van wol een grote rol speelde. Zo kwam er een noodzaak om een haven te hebben om te kunnen handelen. In 1299 liet Koning Eduard I een stad bouwen onder de naam King’s Town upon Hull, oftewel Kingston upon Hull. Gedurende de middeleeuwen groeide de haven uit tot één van de belangrijkste van Engeland waardoor de welvaart groeide. In de 16e en 17e eeuw kende de stad een bloeiperiode en de meeste gebouwen stammen dan ook uit deze periode.

In de 19e eeuw vaarden duizenden emigranten naar de haven van Hull alvorens ze verder vaarden naar Noord-Amerika. De groei van de stad stopte echter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na Londen was Hull de zwaarst gebombardeerde Britse stad. De bombardementen van 1941 waren verwoestend. De oorlog had zijn sporen achter gelaten en het was een lange weg om de stad weer op te knappen.

Wie door het oude centrum loopt en om zich heen kijkt, zal vast merken dat de stad absoluut zijn charme heeft gehad. Het maritieme leven van vroegere tijden is inmiddels verleden tijd. In plaats daarvan zijn de oude gebouwen inmiddels omgetoverd tot hippe en creatieve plekken. Er is nog altijd veel werk te verrichten, maar Hull is absoluut op de goede weg.

Land

Engeland

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago

Plan je reis naar Engeland

Boek vliegtickets
Huur een auto
Zoek hotels

Boek een reis door Engeland

ANWB

Reisgidsen

Lonely Planet
Capitool Reisgids

De leukste biercafés van Hull - Taphouse Brewpub

Bier & reizen

De leukste biercafés van Hull

Engeland staat bekend om haar vele pubs. Vrijwel iedere stad heeft een ruime keuze aan verschillende pubs en Hull is daarop geen uitzondering. Het oude centrum van de stad barst van de gezellige pubs...

Doen in Hull

Eten in Hull

De Trinity Market is een leuke plek om in de middag te lunchen. Bij deze overdekte markthal vind je verschillende stalletjes van onafhankelijke marktkramer. Hier wordt van alles verkocht. Van Italiaans tot Aziatisch en van zoete taart tot chocolade. Voor de echte liefhebber vind je in het oude centrum ook voldoende plekken om de traditionele Fish & Chips te eten. ’s Avonds zijn er volop mogelijkheden om te eten. Zo kun je bijvoorbeeld bij het restaurant van top-chef Marco Pierre White eten. Zelf was ik niet helemaal te spreken over de kwaliteit van het eten. Je kunt er ook voor kiezen om in een pub te eten, zo ben ik zelf in The Old House geweest waar ik heerlijk heb gegeten.

Drinken in Hull

Engeland staat bekend om de pubs en hun vele ales. Daar is Hull geen uitzondering op. Ook hier vind je talloze leuke pubs waar je een typische Engelse Ale kunt drinken. De leukste pubs zijn onder meer Brew, Taphouse, Lion & Key (qua interieur het gaafste) en Atom Brewing co. Al deze pubs vind je in het oude centrum. ’s Avonds zijn er talloze clubs waar je ’s avonds tot in de late uurtjes op stap kunt gaan.

Overnachten in Hull

Ik sliep tijdens mijn bezoek bij Double Tree Hilton, niet ver van het station van Hull. Dit hotel wordt voornamelijk door zakenmensen gebruikt, maar heeft ruime kamer met een grote badkamer. Het hotel heeft een restaurant van de top-chef Marco Pierre White, een goed ontbijtbuffet en zelfs een rooftop bar. Bij het inchecken krijg je de bekende ‘DoubleTree Cookie’, een leuke binnenkomer.

Hoe kom je er?

Vanuit Rotterdam of Zeebrugge kun je dagelijks de overtocht naar Hull maken met P&O Ferries. De boten vertrekken ’s avonds waarna je de volgende ochtend aankomt in de haven van Hull. Je kunt op de ferry overnachten in een standaard binnenhut of je betaalt iets extra’s voor een eigen hut. Aan boord is voldoende entertainment en er is een restaurant waar je kunt dineren en ontbijten.