Kutaisi

Na de hoofdstad Tbilisi is Kutaisi de tweede stad van Georgië. De stad ligt in het westen van het land en was tussen 975 en 1122 de hoofdstad van Georgië. Nog altijd is de stad belangrijk, want het is de zetel van het Georgische parlement. Door de aanwezigheid van een vliegveld wordt de stad ook regelmatig bezocht door toeristen. Ten opzichte van Tbilisi is Kutaisi een stuk kleiner, heeft het geen hoogbouw en daardoor ook een stuk relaxter om te verblijven. Rondom de stad zijn enkele religieuze monumenten te vinden die een bezoek waard zijn.

De plaats waar de stad tegenwoordig ligt wordt al eeuwenlang bewoond. Er werd enkele jaren geleden een woning gevonden uit 2800 voor Christis en er zijn archeologische bewijzen dat de stad vanaf de 8e eeuw voor Christus de hoofdstad was van het rijk Colchis. Na de periode dat Kutaisi de hoofdstad was van Georgië ontstond er een driedeling van het koninkrijk. Kutaisi werd de hoofdstad van het West-Georgische koninkrijk Imeretië. In de 17e eeuw veroverde het Ottomaanse Rijk de stad en een eeuw later werd het ontzet door het Russische leger. Later werd het een industrieel centrum in de Sovjet-Unie.

De bezienswaardigheden van Kutaisi kun je in een dag bewonderen. Als je wat extra de tijd neemt kun je ook de vele bezienswaardigheden rondom de stad bezoeken. Dankzij de verhuizing van het parlement is het centrum behoorlijk opgeknapt. Op een grote rotonde in het centrum staat de prachtige Colchis fontein. De markt geldt als één van de meest kleurrijke van het land. De Bagrati Kathedraal geldt als de mooiste en bekendste van Kutaisi en vlakbij kun je de botanische tuinen bezoeken. In het centrum vind je een groot aanbod aan restaurants waar je de Georgische keuken kunt proeven.

Buiten het centrum van de stad kun je onder meer de Gelati klooster en het Mostameta klooster bezoeken. De Martvili Canyon, Okatse Canyon en de Prometheus grotten zijn andere populaire dagtours vanuit de stad.

Fotoreeks

15 drone foto’s van Georgië

Sinds maart 2017 ben ik in het bezit van een drone. In navolging van mijn spiegelreflex, systeemcamera én iPhone heb ik me een DJI Mavic Pro aangeschaft. Een fantastische uitbreiding om vette foto's...

Doen in Kutaisi

Eten in Kutaisi

Steeds meer toeristen weten Kutaisi te vinden en daardoor zijn er ook steeds meer restaurantjes en cafés te vinden. Ze worden niet omschreven als de beste van het land, maar wij hebben hier heerlijk gegeten. Recht tegenover de Colchis fontein hebben wij gegeten bij El Paso. Hier kun je genieten van de typische Georgische gerechten. We kregen de tip om ook te eten bij Paolo, maar aangezien we maar 1 dag in Kutaisi verbleven zijn we hier niet geweest.

Overnachten in Kutaisi

De goedkoopste optie om te overnachten in Kutaisi is om te slapen bij homestays. Je vindt in en rondom het centrum meerdere opties op booking.com. Wij verbleven bij Sun Guest House, op loopafstand van de Gelati kathedraal. De kamers zijn eenvoudig en hebben een gedeelde badkamer. Ook het ontbijt is redelijk eenvoudig, maar je hebt wel een prachtige tuin waar je kunt chillen en kunt genieten van het uitzicht. Het Kutaisi Park is op loopafstand slechts een kwartier van deze homestay vandaan.

Omgeving van Kutaisi

In de omgeving van Kutaisi kun je meerdere activiteiten regelen. De populairste dagactiviteiten zijn een bezoek aan de Marvili Canyon en Okatse Canyon. Iets minder bekend en minder toeristisch is de Balda Canyon. Net buiten de rand van de stad kun je de kloosters Gelati en Mostameta bezoeken. Tevens kun je meerdere watervallen bezoeken, zoals de Kinchkha waterval, Oniore waterval of Zhuzhgi waterval. Een andere populaire attractie is de Prometheus grotten. Niet ver van Kutaisi ligt het kuuroord Tskaltubo waar je een enorme hoeveelheid aan verlaten sanitoriums en hotels kunt bewonderen.

Boek een hotel bij Kutaisi

Booking.com

Boek vooraf een activiteit