Antigua ontwaakt
Guatemala

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Een verkenningstocht door Antigua, mijn persoonlijke hotspots

Nu het winter is en we weer volop aan de slag zijn met de dagelijkse onzin droom ik soms even weg naar onze reis door Guatemala. Antigua is de perfecte stad om je reis in Guatemala te starten of te eindigen. De stad bruist van de energie, is nog niet te toeristisch en er is voldoende te beleven. Mocht je zelf ook even willen dagdromen of ben je van plan binnenkort Antigua te bezoeken, ik neem je graag mee op verkenningstocht door de stad. Dit zijn mijn tips om een dag in Antigua goed te besteden.

Antigua ontwaakt
Antigua ontwaakt

In Antigua begint het leven zodra het licht wordt en het is zonde om dit moment aan je voorbij te laten gaan. De stad begint te leven, je ziet mannen op motoren richting werk vertrekken, winkeltjes openen en het wordt drukker op straat. Aangezien wij een beperkt budget hebben voor onze reizen hadden wij voor ons ontbijt een bakkertje gevonden op de hoek van ons Hotel Posada la Merced. In ochtend schuiven wij daar ook aan in de rij tussen de locals om met gebaren en wat korte steekwoorden ons ontbijt uit te kiezen. Keuze genoeg, denk aan appelflappen, hartige koeken met sesam, ananasbroodjes en genoeg andere lekkernijen. Vervolgens ontbijten wij met gratis koffie en thee van ons hotel op het dakterras met uitzicht op meerdere vulkanen. Mocht je richting Antigua vertrekken probeer zeker een hotel of hostel te boeken met een goed uitzicht.

De Arco de Santa Catalina met de Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced op de achtergrond

Nu het nog rustig is op straat is het een goed moment om via de kerk La Merced, de Santa Catalina Boog naar het centrale plein (Parque Central) te wandelen. Rondom dit plein zijn meerdere banken en dus genoeg mogelijkheden om geld te pinnen. Kijk uit met pinnen en Guatemala en lees je zeker goed in om problemen te voorkomen. Denk ook goed na over je schoenenkeuze en ga zeker niet op stap op slippers, de keienwegen in Antigua zijn zeer pijnlijk op slippers.

De ruïnes van de Catedral de Santiago

Rond 9.00 uur gaat Catedral de Santagio open en is een prachtige plek om meteen in de ochtend te bezichtigen. De kerk is door een aardbeving gedeeltelijk ingestort waardoor alleen de structuur nog staat. Als je van fotograferen houdt, zoals Danny, dan is dit je kans om enkele mooie foto’s te maken. De hoge muren van de kerk, de groene planten, kleurige bloemen en het uitzicht op de lucht maken het een unieke setting die je niet vaak zult tegenkomen.

De markt van Antigua

Nu wordt het wat drukker op straat en misschien ook iets warmer en voor ons tijd om de lokale markt van Antigua te ontdekken. Je vindt de markt door de straat Poniente af te lopen. Zoals altijd, zelfs in Nederland, is de markt een drukke levendige plek. De markt is opgedeeld in verschillende delen waar genoeg te zien is. Wij kwamen weinig toeristen in de ochtend tegen en vonden het heerlijk om even rond te kijken tussen de vele verschillende koopwaren. Er is een deel met ‘huishoudelijk spullen’, ontelbare potten en pannen, dvd’s, telefoonhoesjes, stapels met schoenen en kleren, keukengereedschap enzovoorts. Het gedeelte met groente, fruit, tortilla’s, vlees en andere etenswaren vind ik altijd het leukste. Ook is er een deel waar eten wordt bereid en je kunt aanschuiven om iets lekkers te scoren.

Chickenbussen achter de markt van Antigua
Chicken bussen achter de markt

Achter de markt is de bus terminal, dus de opstapplek om te reizen met de locale chicken bussen. Hier moet je zeker even een moment nemen om je te verbazen over alle verschillende kleuren bussen, de drukte van schreeuwende medewerkers, toeterende buschauffeurs en de luide muziek uit de bussen.

Lunchen bij Rainbow café
Lunchen bij Rainbow café

Voor de lunch zijn cafe Fernando’s en het Rainbow café zeker aan te raden. Zowel Fernando’s als het Rainbow café zijn wat luxer en ze duidelijk gewend aan toeristen. Bij Fernando’s Kaffee kan je heerlijke smoothies drinken (bijvoorbeeld met ananas en selderij) en knuffelen met huiskat Misha. Het Rainbow café heeft goedkopere lunchopties zoals soep en broodje voor 35 Quetzal. Als je iets minder toeristisch plekje wil opzoeken is in dezelfde straat als Fernando’s is Cafe Hecho en Casa zeker een optie. Ze serveren enorme mokken koffie en lekkere quesadilla’s.

Na de lunch is het even tijd voor wat beweging. Er zijn twee ruines die ons fascineeren. Beide zijn op loopafstand en worden nauwelijks bezocht door andere toeristen.

De ruïnes van Colegio de San Jerónimo
De ruïnes van Colegio de San Jerónimo

La Recolección is een oude kerk en klooster die ook door een aardbeving zijn ingestort. Er liggen enorme brokstukken in het kerkgedeelte maar het klooster gedeelte is meer opgeruimd en beter bespaard gebleven. Op deze plek besef je zeker wat voor enorme kracht aardbevingen kunnen hebben. De ruïne van Colegio San Jeronimo is romantischer. Er groeien prachtige bloemen en in het midden staat een prachtige fontein. De prijs om één ruïne te bezichtigen is 40Q per persoon.

Uitzicht op Antigua vanaf de Cerro de la Cruz
Uitzicht op Antigua vanaf de Cerro de la Cruz

Later op de middag zijn wij altijd wel een beetje moe van de drukte van de stad en in Antigua is Cerro de la Cruz een prachtige plek om even de drukte achter je te laten. Cerro de la Cruz is een uitzichtpunt over Antigua. Je wandelt over een makkelijk pad in ongeveer 30 minuten naar boven. Op verschillende websites is te lezen dat Cerro de La Cruz bezichtigen niet veilig is. Maak je daar niet druk over, bij ons bezoek stonden langs de trap meerdere politieagenten opgesteld. Onze rust konden wij echter niet vinden toen wij Cerro de la Cruz bezochten in November 2015. Er was op dat moment een Christelijke bijeenkomst met een band, enorme boxen en een fanatieke priester.  Om hem heen stonden de gelovigen met hun armen in de lucht mee te bidden en te zingen. Bekeerd heeft deze beste man ons niet maar we hebben wel onze ogen uitgekeken en stiekem erg moeten lachen om de enorme overtuiging van deze man.

De zon onder zien gaan op het dakterras van Sky Café
De zon onder zien gaan banaf het dakterras bij Café Sky

Na Cerro Cruz is het dakterras van Café Sky een goede plek om nog een drankje te doen en te genieten van de ondergaande zon. Wij hebben hier alleen wat gedronken en genoten van het uitzicht. Het eten is hier namelijk iets te duur naar onze mening. Iets verderop vinden we bar Los Encuentros, wat ons werd aanbevolen door Alejandro, onze gids van de Acatenango hike. Een plek waar je speciaalbier kunt drinken en heerlijk kan eten. Zo eten wij daar een lokaal dessert waar het water mij nog van in de mond loopt. Hoe het heet weten we niet meer, Alejandro bestelde het namelijk voor ons, maar het was een soort grote boon/aardappel van deeg met in het midden vloeibare chocolade.

Met een beetje geluk zie je de Volcán de Fuego lava spuwen
Met een beetje geluk zie je de Volcán de Fuego lava spuwen

Een dag in Antigua sluiten wij het liefste af op het dakterras van ons hotel. Op weg terug naar het hotel zijn meerdere kleinere winkels waar je een biertje en een snack kan scoren. En dan met een drankje in je hand en op heldere avonden kun je met een beetje geluk de lava zien op de top van de Fuego vulkaan. Fascinerend.

Overnachten in Antigua

Er zijn voldoende accommodaties in Antigua te vinden. Low budget of net iets meer meer luxe. Gezellige hostels, luxe hotels, fijne boutique hotels of toffe lodges. Ik ben tijdens mijn reis door Guatemala drie maal in Antigua geweest en heb tweemaal overnacht bij Posada la Merced en eenmaal bij Casa Bella Boutique Hotel. Het eerste hotel was vooral low budget, maar had een fijn dakterras. ’s Nachts zat ik graag daar om de spuwende vulkaan te bewonderen met een koud drankje. Ontbijt zat er niet bij inbegrepen. Geen ramp, want je kunt in de stad op verschillende plekken een heerlijk ontbijt scoren. Casa Bella Boutique Hotel was wat luxer en was wel inclusief een ruim ontbijt. Zelf zou ik er altijd voor kiezen om in het centrum te overnachten, zodat je alle tijd hebt om de sfeer van Antigua te proeven.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Guatemala

  • Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Guatemala. Je hebt altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk voor vliegtickets bij KLM of zoek naar goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
Lianne
Lianne

Met mijn ouders reisde ik elk jaar af naar het prachtige Frankrijk. Pas toen ik Danny leerde kennen ben ik de wereld verder gaan verkennen. Ik vind het geweldig om me te verdiepen in oude mythen, sagen, sprookjes over onze bestemmingen en ben daarnaast diegene in onze relatie die graag zo goed mogelijk voorbereid op vakantie gaat.

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.