De ruïnes van Antigua - Catedral de Santiago
Guatemala

De ruïnes in Antigua

Sinds we Guatemala hebben bezocht in 2015, heb ik er een nieuwe favoriete stad bij: Antigua. Deze koloniale stad heeft me echt verbaasd. Het is de eerste keer dat ik een Midden-Amerikaanse stad echt de moeite waard vind. Het straatbeeld, de koloniale huizen, de omgeving (want de stad is omringd door drie vulkanen) en de leuke restaurantjes en café’s zorgen ervoor dat Antigua ook zo geliefd is bij andere reizigers. En hoewel er veel toeristen en reizigers in de stad zijn, voelt Antigua helemaal niet zo über-toeristisch. Wat de stad ook zo kenmerkt zijn de vele ruïnes die je verspreid over de stad kunt bezichtigen. Laat ik nou net een liefhebber zijn van Urban Exploring. De ruïnes liggen er al sinds de 18e eeuw, toen enkele heftige aardbevingen de stad compleet verwoestten. Tegen een kleine vergoeding kun je ze betreden. Misschien niet zo spannend, maar wel legaal en je kunt er mooie foto’s maken. In dit artikel zet ik enkele ruïnes in Antigua op een rijtje die de moeite waard zijn om te bekijken.

De ruïnes van Iglesia de Candelaria

De ruïnes van de Iglesia de Candaleria liggen niet ver van de toegang tot de Cerro de la Cruz. De kerk werd gebouwd in 1548 in opdracht van de eerste bisschop van Guatemala, Francisco Marroquin. Toen op 27 augustus de Volcán de Fuego uitbarstte, volgde er een heftige aardbeving. Hierdoor stortte de kerk in, maar deze werd dankzij Francisco Ximénez weer herbouwd tussen 1718 en 1722. De nieuwe kerk werd gebruikt als een parochiekerk. Er volgde in 1751 een nieuwe aardbeving, maar de kerk hield er lichte schade aan over. Dit was anders bij de aardbeving van 29 juli 1773. De naschokken van deze aardbevingen duurden tot december 1773. Veel gebouwen stortten in, waaronder de Iglesia de Candaleria. Na deze verwoestende aardbeving werd de kerk niet meer opgebouwd en zijn de ruïnes ervan nog altijd zichtbaar. Schilderijen en beelden werden overgedragen aan de nieuwe parochiekerk.

De ruïnes van Santa Rosa

Het kerkcomplex van Santa Rosa werd in 1570 gebouwd voor religieuze vrouwen, welke bekend stonden voor het dragen van witte kledij. De kracht van de aardbeving van 1773 is hier duidelijk zichtbaar. Twee enorme scheuren in de voorgevel van de oude kerk laten ons zien wat voor een verwoestende de kracht deze aardbeving moet hebben gehad.

De ruïnes van Antigua - Santo Domingo
Tegenwoordig een hotel. Ooit stond hier het klooster van Santo Doomingo

De ruïnes van Santo Domingo

Tegenwoordig vind je hier een fraai hotel en enkele musea, maar toch zijn er nog altijd sporen naar de oude kerk en het klooster zichtbaar. Het klooster van Santa Domingo behoorde tot één van de grootste van heel Amerika. Het werd gebouwd in 1538 toen de Dominicanen in Guatemala arriveerden. De kerktoren had twee torens en tien klokken en het klooster was gevuld met allerlei schatten. Gedurende de allesverwoestende aardbeving van 1773 werden de kerk en het klooster verwoest. Tussen de ruïnes van de kerk en het klooster werd later een hotel gebouwd.

Het hotel is voor iedereen geopend. Wil je echter de musea’s en de ruïnes bekijken, zul je moeten betalen.

Convento de Capuchinas - bron: Willyman wikimedia.org

De ruïnes van Convento de Capuchinas

Het klooster Convento de Capuchinas heeft geen lang leven gekend. In 1731 werd er na goedkeuring van koning Felipe V gestart aan de bouw van het klooster en de kerk. In 1736 werd het door nonnen uit Madrid nog ingehuldigd. De nonnen die hier leefden vingen kinderen op en er was een ziekenhuis voor vrouwen. 27 jaar later werd het na de aardbeving van 1773 ernstig beschadigd en verlaten. De ruïnes worden nog altijd gerenoveerd en zijn opengesteld voor publiek. Zo kunnen mensen ervaren hoe de nonnen hier hebben moeten geleefd.

Het klooster is iedere dag tussen 9.00 en 17.00 geopend en kan tegen entree worden bezocht.

De ruïnes van Antigua - Catedral de Santiago
De muren en gewelven staan nog, het dak van de Catedral de Santiago is compleet ingestort

De ruïnes van Catedral de Santiago

Bij het Parque Central zijn de unieke ruïneresten van de Catedral de Santiago te zien. Ooit stond hier de eerste kathedraal van Antigua. Er werd in 1545 gestart met de bouw. De kerk werd herbouwd in 1669 en werd gemoderniseerd. Zo behoorde deze kerk tot één van de meest luxueuze kathedralen van Centraal-Amerika. Na de aardbevingen van 1717 en 1751 werd de kerk gerestaureerd, maar de aardbeving van 1773 was zo heftig dat de kathedraal ernstig beschadigd raakte. Guatemala City werd de nieuwe hoofdstad van het land en de Catedral de Santiago werd niet meer gerestaureerd. Alleen om de ruïnes te stabiliseren werd er nog wat restauratiewerk gedaan.

Deze ruïne is absoluut een bezoek waard. Tegen enkele Quetzales kun je de oude kathedraal bewonderen. De gewelven zijn zichtbaar, maar het dak is verdwenen.

De ruïnes van Antigua - Iglesia de Nuestra Señora del Carmen
Een kleine markt voor de ruïnes van Nuestra Señora del Carmen

De ruïnes van Iglesia de Nuestra Señora del Carmen

De Iglesia de Nuestra Señora del Carmen heeft een geschiedenis dat gekenmerkt is door aardbevingen. De kerk werd in 1638 gebouwd en werd al tijdens de aardbeving van 1651 verwoest. Er kwam een nieuwe kerk in 1686, maar na de aardbeving van 1717 was deze wederom zwaar beschadigd. Opnieuw werd de kerk in 1728 opgebouwd en werd de voorgevel voorzien van een stuclaag, wat in die tijd nog helemaal niet gebruikelijk was. Maar de aardbeving van 1773 verwoestte de kerk opnieuw. De voorgevel bleef echter in goede staat. Beelden en koepels van de kerk raakten nauwelijks beschadigd. Helaas zijn deze niet toegankelijk voor het publiek.

Convento de Capuchinas - bron: ZackClark wikimedia.org

De ruïnes van Convento de Nuestra Señora de la Merced

Op het eerste oog lijk je hier geen ruïnes te vinden, maar achter de prachtige gele voorgevel van de Iglesia de Nuestra Señora de la Merced kun je toch ruïnes vinden. De kerk is nog altijd in gebruik, maar het achterliggende klooster niet meer. Hier kun je een fontein bewonderen met een diameter van 27 meter. De fontein heeft de vorm van een waterlelie, het symbool van de Maya goden).

Via de kerk kun je tegen een betaling het klooster bewonderen.

De ruïnes van Antigua - Colegio de San Jeronimo
Een blik op de tuin van Colegio de San Jerónimo met in de achtergrond, in de wolken, de Volcán Agua

De ruïnes van Colegio de San Jerónimo

Ook het Colegio de San Jerónimo werd al snel na de bouw verwoest door de aardbeving van 1773. In 1757 werd het gebouwd en gebruikt als een school voor de broeders van de Merced orde. De koning had echter geen toestemming gegeven voor de bouw, waardoor de Spaanse Carlos III het complex overnam. Lang kon hij niet genieten, want na de aardbeving werd het hele complex verwoest.

Voor 30 Quetzales per persoon kun je dit open lucht complex bezoeken tussen 9.00 en 17.00. Één van de mooiste uitzichten heb je op het centrale plein. Hier zie je de tuin, de achthoekige fontein en de Volcán Agua op de achtergrond.

De ruïnes van Antigua - Iglesia y Convento de la Recoleccion
Ondenkbbaar in Nederland, lopen tussen de puinbrokken van de Iglesia y Convento de la Recolección

De ruïnes van Iglesia y Convento de la Recolección

Toen en groep van Recoletos broeders naar Antigua afreisden in 1685, wilden ze hier een klooster stichten. De bouw werd gepland in 1701, maar pas in 1708 werd er begonnen aan de bouw van de kerk. Al gedurende de bouw raakte de kerk beschadigd na een zware aardbeving. Direct begon men aan de reconstructie. Het moest destijds de mooiste kerk van de stad zijn. Na de aardbeving van 1773 bleef er nauwelijks iets over van het complex. Enkele muren en een deel van deuropening zijn nog intact.

Voor 40 Quetzales kun je de ruïnes bezoeken en kun je tussen de enorme puinblokken van de ingestorte kerk lopen.

De ruïnes van Antigua - Iglesia de la Compañia de Jesús
Details op de voorgevel van Iglesia de la Compañia de Jesús

De ruïnes van Iglesia de la Compañia de Jesús

Jezuïeten kwamen in 1607 aan in Antigua en vestigden hier een school en een klooster. Aan het einde van de 17e eeuw werd het complex opnieuw gebouwd en werden er twee kloosters, een kerk en een school gebouwd. De school was de belangrijkste van de stad. Toen de Spanjaarden Guatemala binnenvielen, werden de jezuïeten verbannen in 1767. Hierna volgde de aardbeving van 1773 en werd het complex ernstig beschadigd.

Het klooster is inmiddels gerestaureerd. Hoewel er ook plannen zijn om de kerk te restaureren, is er nog geen datum wanneer aan de werkzaamheden begonnen wordt. Tot die tijd is de kerk niet te bezichtigen voor publiek, maar kun je vanaf de straat de voorgevel wel bewonderen.

De ruïnes van Antigua - Iglesia y Convento de San Agustin
Niet toegankelijk, de ruïnes van Iglesia y Convento de San Agustin

De ruïnes van Iglesia y Convento de San Agustin

Aan de rand van het centrum zijn de ruïneresten van de voormalige kerk en klooster van San Agustin te bewonderen. De kerk was ooit voorzien van een waardevolle schilderingen aan het plafond en moest een prachtige zaal hebben. Na de aardbeving van 1717 werd de kerk al deel verwoest, maar wederom opgebouwd. Tijdens de hevige aardbeving van 1773 stortte het dak in. De monniken verlieten de kerk en de kerk werd niet meer gerestaureerd. Het portaal is nog intact, maar is niet toegankelijk voor publiek.

Plan je reis naar Guatemala

  • Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Guatemala. Je hebt altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk voor vliegtickets bij KLM of zoek naar goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie