Brouwerij Stella Artois

SAB Miller-AB Inbev mag tegenwoordig de grootste brouwerijgroep ter wereld zijn, de wortels van de brouwerij liggen in de stadsbrouwerij van Sébastian Artois. Hij kocht in 1717 de oude Levense Brouwerij den Hoorn over.

Brouwerij Den Hoorn bestond al in het jaar 1366, want in de stadsregisters van Leuven zijn notities van de accijnzen van de brouwerij opgenomen. De brouwerij groeide enorm door de het vervuilde drinkwater en de aanwezigheid van studenten na de oprichting van de Katholieke Universiteit Leuven in 1425. Al in de 15e eeuw is de brouwerij één van de grootste ondernemingen van de stad. In deze tijd was het drinken van bier gezonder dan het drinken van water. Een gemiddelde stadsinwoner dronk zo’n 300 tot 440 liter per jaar. Met de opbrengsten van de brouwerij kon men de stadsinfrastructuur flink verbeteren.

Op 13 juni 1708 wordt Sébastian Artois de Meester-Brouwer. Negen jaar later kocht hij de brouwerij over en gaf het de naam Brouwerij Stella Artois. De hoorn in het logo werd behouden. Een eeuw lang werd de brouwerij van vader op zoon overgenomen. Dankzij de aanleg van het Kanaal Leuven-Dijle kon de brouwerij alsmaar verder groeien en in het Eerste Franse Keizerrijk was Brouwerij Stella Artois de grootste brouwerij van het rijk. Nadat Leonard Artois komt te overlijden, neemt zijn zus Jeanne-Marie Artois de brouwerij over. Zij zal de laatste Artois in het bedrijf worden.

In 1892 brouwt Artois het bock bier. In 1926 wordt het kerstbier Stella gebrouwen dat zo succesvol werd, dat het bier het gehele jaar gebrouwen werd. Dit is het bekende bier dat we tegenwoordig van Stella Artois kennen. In de 20e eeuw wordt de brouwerij enkele malen overgenomen tot het in 1988 fuseerde met Brouwerij Piedœuf uit het Waalse Jupile. In augustis 2004 fuseerde Interbrew weer met het Braziliaanse AmBEV en ontstond de nieuwe naam InBev. Deze brouwerij is hedendaags de grootste ter wereld.

Elke zaterdag en zondag kunnen bezoekers een kijkje nemen in de brouwerij tijdens een rondleiding. Deze rondleidingen zijn interactief opgezet met veel beeldmateriaal en filmpjes. Na de rondleiding kunnen bezoekers uiteraard genieten van een vers getapt bier en krijgen ze nog een leuk souvenir mee.

Boek een hotel in Leuven

Booking.com