Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof is één van de grootste nog bestaande begijnhoven in Vlaanderen. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 3 hectare. Vergeet even de drukte van de universiteit en wandel door de straatjes van het begijnhof met de fraaie pleintjes, tuintjes en parkjes. Er staan hier 81 huizen en conventen in traditionele bak- en zandsteenstijl.

Het Groot Begijnhof werd vermoedelijk gesticht in 1205. De begijnen die hier woonden waren echter geen kloosterzusters. Hoewel ze niet tot de orde toetraden, legden ze wel de geloftes af van kuisheid en gehoorzaamheid. Ze verwierven inkomsten door te naaien, borduren, te wassen en ze werkten in het onderwijs of in de ziekenzorg.

In de 17e eeuw kende het Groot Begijnhof zijn hoogtijdagen. Er woonden ongeveer 360 begijnen. De Fransen schaften het begijnhof af in 1795, maar de begijnen mochten in hun huis blijven wonen. Halverwege de 20e eeuw was het Groot Begijnhof vrijwel verlaten en verwaarloosd. De Leuvense universiteit kocht de huizen op en knapte de huizen in 1964 op. De enorme restauratie zou maar liefst twintig jaar duren. Tegenwoordig wonen studenten, universiteitsmedewerkers en buitenlandse gastprofessoren in de traditionele huisjes.

Sinds 1998 staat het begijnhof op de Wereldlijst van de UNESCO.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago of Natuurhuisje.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Leuven

Booking.com