Martelarenplein

Het Martelarenplein is één van de grootste open pleinen van Leuven en wordt regelmatig gebruikt voor allerlei evenementen. Het plein bestaat uit twee delen die door de openbare weg worden gescheiden en is gelegen aan de drukste winkelstraat Bondgenotenlaan.

De huidige locatie van het Martelarenplein was oorspronkelijk de rand van de historische stad van Leuven. Dit werd bevestigd toen men in 2001 bij de heraanleg resten van de oude stadsomwalling aantrof. Het plein had vroeger andere benamingen; Stationsplein en Van de Weyersplein, vernoemd naar Sylvain van de Weyer, een medespeler van de onafhankelijkheid van België. Op het plein stond destijds een standbeeld van Van de Weyer. Deze is verhuisd naar het Ladeuzeplein en later Kapucijnenvoer.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Martelarenplein het toneel van de Duitse oorlogsmisdaden en vernielingen van het Levens cultureel erfgoed. In augustus 1914 vonden hier tientallen terechtstellingen plaats ter vergelding van het verzet tegen de Duitsers. Om dit te herdenken werd er in 1925 het Vredesmonument opgericht. Dit beeld werd jarenlang verwaarloosd, maar is in 2004 volledig gerestaureerd.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago of Natuurhuisje.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Leuven

Booking.com