Sint-Pieterskerk

Aan de Grote Markt van Leuven staat de Sint-Pieterskerk. Deze parochie werd gesticht in 986 en is daarmee de oudste van de stad. In 1176 brandde de eerste kerk volledig af. Er werd in 1425 begonnen aan de bouw van deze romaanse kerk. De huidige Sint-Pieterskerk kreeg een crypte en twee westelijke traptorens. De architect van de kerk was Sulpicius van Vorst, tevens de architect van het Stadhuis van Leuven. Na zijn dood volgende de architecten Jan Keldermans II en Matheus de Layens hem op. De bouw van de kerk was in 1497 voltooid. Oorspronkelijk zou de Sint-Pieterskerk 170 meter hoog moeten zijn, maar de ondergrond bleek te zwak. De toren kwam nier hoger dan 50 meter. In 1613 stortte de toren in en werd de torenbasis afgebroken.

Aan de buitenzijde vallen de zeven straatkapellen van het koor op. Hiertussen ze je de kapel van de Fiere Margriet, een Leuvense volksheilige. Het gouden beeld op de zuidelijke transeptgevel is een mechanische klokkenluider met de naam ‘Meester Jan’. Dit beeld werd pas in 1998 geplaatst.

In het koor en het hoogkoor zijn beelden, schilderijen, reliekbeelden, monstransen en kelken in edelsmeedwerk te zien. Dit deel staat ook wel bekend als de M-Schatkamer. Onder de schilderijen zie je hier de topwerken van de Vlaamse Primitieven; ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De Marteling van de heilige Erasmus’ van Dirk Bouts en de Edelheeretriptiek, een kopie van ‘De Kruisafneming’, van Rogier van der Weyden. In het grafkoor zijn twee grafmonumenten te bewonderen van Hendrik I van Brabant en het dubbelgraf van zijn echtgenote Machteld van Vlaanderen en hun dochter Maria.

Tijdens de twee Wereldoorlog in de 20e eeuw had de kerk her zwaar te verduren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog brandde het dak af en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de noorderkruisbeuk gebombardeerd.

Boek een hotel in Leuven

Booking.com