Stadhuis van Leuven

Op de Grote Markt staat één van de meest bekende gotische stadhuizen ter wereld. Het Stadhuis Leuven trekt ten alle tijden toeristen aan die zich vergapen aan de typische Brabantse laatgotiek, de sierlijke torens en de 236 beelden die op de gevels zijn verwerkt.

In 1439 werd begonnen aan de bouw van het stadhuis die werd geleid door drie verschillende architecten; Sulpicius Van Vorst, Jan II Keldermans en Matheus de Layens. De bouw duurde dertig jaar. De karakteristieke vier hoektorens, twee noktorens en de borstwering rondom het gebouw werden door Matheus de Layens toegevoegd.  Voor de bouw moest een hele rij huizen wijken. De kelders van deze oude woningen werden wel bewaard gebleven en zijn vandaag de dag nog altijd te bezichtigen.

De 236 beelden zijn pas aan het gebouw toegevoegd in 1850. Ze beelden de geschiedenis van de stad Leuven uit. Het zijn kunstenaars, geleerden, graven, hertogen en andere bekende personen. De sokkels van de nissen zijn voorzien van gebeeldhouwde voorstellingen uit de Bijbel. Ze dienden onder meer om te onderwijzen en te vermanen. Niet alleen het volk, maar ook de rechters die zich in het stadhuis zetelden.

Door de eeuwen heen kreeg het Stadhuis van Leuven te maken met beschadigingen en verval. De laatste restauratie dateert van 1983 toen de schade van een bominslag in de Tweede Wereldoorlog werd hersteld.

Het Stadhuis telt drie verdiepingen en verschillende kamers en zalen die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Tijdens een rondleiding bezoek je onder meer de wandelzaal, de gotische zaal, de drie salons en de kleine gotische zaal.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Leuven

Booking.com