Stadhuis van Leuven

Op de Grote Markt staat één van de meest bekende gotische stadhuizen ter wereld. Het Stadhuis Leuven trekt ten alle tijden toeristen aan die zich vergapen aan de typische Brabantse laatgotiek, de sierlijke torens en de 236 beelden die op de gevels zijn verwerkt.

In 1439 werd begonnen aan de bouw van het stadhuis die werd geleid door drie verschillende architecten; Sulpicius Van Vorst, Jan II Keldermans en Matheus de Layens. De bouw duurde dertig jaar. De karakteristieke vier hoektorens, twee noktorens en de borstwering rondom het gebouw werden door Matheus de Layens toegevoegd.  Voor de bouw moest een hele rij huizen wijken. De kelders van deze oude woningen werden wel bewaard gebleven en zijn vandaag de dag nog altijd te bezichtigen.

De 236 beelden zijn pas aan het gebouw toegevoegd in 1850. Ze beelden de geschiedenis van de stad Leuven uit. Het zijn kunstenaars, geleerden, graven, hertogen en andere bekende personen. De sokkels van de nissen zijn voorzien van gebeeldhouwde voorstellingen uit de Bijbel. Ze dienden onder meer om te onderwijzen en te vermanen. Niet alleen het volk, maar ook de rechters die zich in het stadhuis zetelden.

Door de eeuwen heen kreeg het Stadhuis van Leuven te maken met beschadigingen en verval. De laatste restauratie dateert van 1983 toen de schade van een bominslag in de Tweede Wereldoorlog werd hersteld.

Het Stadhuis telt drie verdiepingen en verschillende kamers en zalen die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Tijdens een rondleiding bezoek je onder meer de wandelzaal, de gotische zaal, de drie salons en de kleine gotische zaal.

Boek een hotel in Leuven

Booking.com