Heger Tor

Daar waar de Hegerstrasse, Marienstrasse en Grosse Gildewart samenkomen, staat de oude poort naar de Altstadt van Osnabrück. De Heger Tor, ook wel Waterloo-Tor genoemd, staat op de plek waar de oude vestingswerken van de stad stonden. De poort herdenkt de 400 dappere strijders van Osnabrück die bij de Slag van Waterloo hebben gevochten tegen Napoleon.

Toen het fort werd gesloopt, doneerde Gerhard Friedrich von Gülich een bedrag zodat de poort weer kon worden herbouwd. De nieuwe poort werd ontworpen door Johann Christian Sieckmann in opdracht van Gülich, waarbij gekeken is naar de originele poort, de stijl van de Boog van Titus in Rome en de Brandenburger Tor in Berlijn. Oorspronkelijk was de poort een onderdeel van het fort en stond het meer in het westen. De poort heeft wat weg van een triomfboog. Via beide zijden kun je via de trappen de top van de boog op. Bovenin staat de inscriptie: “Den Osnabrückischen Kriegern, die bei Waterloo den 18. Juni 1815 deutschen Mut bewiesen, widmet dieses Denkmal G.F.v. Gülich D.R.D.R.”

Tot aan 1957 raasde het verkeer onder de Heger Tor door. De doorgang werd gesloten en werd omgebouwd tot voetgangersgebied. Het gebied achter de poort heet ook wel het Heger-Tor-Viertel en staat bekend als ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en er zijn volop restaurants te vinden.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Osnabrück

Booking.com