Piesberg

Ten noorden van Osnabrück, net buiten de stad ligt het natuur- en geopark TERRA.vita. In dit gebied kun je 300 miljoen jaar terug in de tijd, want in de aarde heeft ieder tijdperk zijn sporen nagelaten. Onderdeel van het TERRA.vita is de Piesberg. Jarenlang werd de Piesberg gebruikt voor de winning van delfstoffen en als stortplaats. In die tijd was de Piesberg niet toegankelijk voor publiek. Sinds de stort in 2005 is gesloten kunnen mensen het gebied wel bezoeken. Rondom de enorme steengroeve is een rijke flora en fauna te vinden.

Het gebied is 400 hectare groot en er loopt een wandelpad rondom de steengroeve. De rondwandeling is ongeveer acht kilometer lang en biedt een mooie mix van natuur en industrie. Het wandelpad begint bij het Museum Industriekultur. Gedurende de wandeling zijn er enkele uitzichtplatforms met zicht op de enorme steengroeve. Ook is er een heuse mammoetboom te zien en kun je de 300 miljoen jaar oude Johannissteine van dichtbij bewonderen. Tijdens de wandeling zijn er volop informatieborden te vinden waarop je meer te weten kunt komen over de Piesberg en de geschiedenis van de regio.

In het begin van de 18e eeuw werden de eerste tunnels gegraven voor mijnbouw. De winning van antracietkool was van groot economisch belang voor de stad Osnabrück. De mijnen werden in 1898 gesloten omdat de mijnen steeds onder water kwam te staan. Omdat de vraag naar kolen tijdens de Tweede Wereldoorlog steeg, werden de mijnen tijdelijk weer geopend. Na de sluiting van de steengroeve in 1989 werd de steengroeve verder uitgebreid. De groeve werd de grootste van Centraal-Europa. Er werden fossielen gevonden die miljoenen jaar oud zijn. Om de vondsten te bewonderen kun je het museum bezoeken.

De windmolen op de Piesberg steken boven alles uit. Al sinds 1990 wordt er energie gewonnen middels de wind, maar de eerste windmolen werden in 2010 gebouwd. Maar niet alleen de windmolen zorgen voor energie. Doordat de Piesberg van 1976 tot 2005 werd gebruikt als stortplaats is er methaan ontstaan. Met dit gas worden 1600 huishoudens voorzien van energie. Men denk het methaangas tot 2030 te kunnen gebruiken.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Osnabrück

Booking.com