Rathaus Osnabrück

In de 15e eeuw kende de stad Osnabrück een behoorlijk bloeiperiode. De productie van linnen en de textielindustrie legden de grondslag voor welvaart en in 1412 sloot de stad zich aan tot de Hanze. Onder burgemeester Ertwin Ertmann werd vanaf 1487 begonnen aan de bouw van een nieuw Rathaus. Het duurde 25 jaar alvorens de bouw van het Rathaus Osnabrück was afgerond. Voor deze tijd was het Rathaus een modern gebouw. Maar de Osnabrückers toonden ook aan dat ze op politiek gebied veel macht hadden.

Tussen 1643 en 1648 vonden in Münster en Osnabrück de onderhandelingen plaats die hebben geleid tot de Vrede van Westfalen. Hiermee kwam er een einde aan de Dertigjarige en Tachtigjarige oorlog. De Vrede werd uitgeroepen op de trappen van het historischer Rathaus. Met het tekenen van de Vrede werd de basis van een verenigd Europa gelegd. De vredeszaal is toegankelijk voor bezoekers en hier kan met ook het gouden boek zien. In de zaal zijn portretten te zien van de leden die betrokken waren bij het congres. In het midden van de vredeszaal hangt een kroonluchter uit de 16e eeuw. Gedurende een rondleiding door het stadhuis kunnen bezoekers ook de schatkamer bewonderen met bokalen en zilverwerk.

Op september 1944 brandde het Rathaus af. Alleen de buitenmuren bleven staan. Gelukkig waren alle waardevolle spullen reeds verplaatst naar een veilige locatie. In 1948, tijdens het 300 jarig jubileum van de Vrede van Westfalen, kon het Rathaus heropend worden met het originele interieur. Het Rathaus van Osnabrück heeft een 18 meter hoog schilddak met daaronder zes torens. De voordeur is te bereiken via een grote trap. De deurknop is een duif met het jaar 1648. Boven het portaal is een standbeeld van Karel de Grote te zien.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Osnabrück

Booking.com