Café Wien

Aan de Breite Strasse 4 is het Café Wien gelegen, welke valt onder monumentenzorg. Het vakwerkhuis werd gebouwd in 1583 en behoort daarmee tot de oudste gebouwen van Wernigerode. Sinds 1897 is er een café in gevestigd. In 1950 kreeg het café de naam van de Oostenrijkse hoofdstad.

Het gebouw overleefde de stadsbrand in 1751, waar 190 andere gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. Tot aan de 19e eeuw behoorde het gebouw aan verschillende mensen, waaronder de brouwer Saatze. In 1857 werd de bakker Wilhelm Hauer de eigenaar van het pand en werd het vernoemd naar Lokal Café Hauer. Na ruim 30 jaar werd de banketbakker Hans Siegemund de eigenaar van het pand, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is de familie nog altijd eigenaar.

Het vakwerkhuis met twee verdiepingen, had oorspronkelijk nog een extra verdieping. Op de bovenste verdieping werd pas in 1990 de datum van 1583 in het hout gekerfd. Het was een geliefd ontmoetingsplaats voor leerkrachten en de rijkere leerlingen van de nabij gelegen middelbare school, literaire mensen en huisvrouwen die na hun inkopen nog even hier kwamen zitten.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Wernigerode

Booking.com