Historische Rathaus

Het bekendste en het meest gefotografeerde gebouw van Wernigerode is ongetwijfeld het Historische Rathaus. Oorspronkelijk was dit gebouw een Speelhuis. Het behoort tot één van Europa’s mooiste stadhuizen.

Na 1427 werd het Speelhuis omgetoverd tot een wijnkelder met een gewelfde eetzaal. Hier werden bijeenkomsten gehouden, feesten gevierd en ook werden er theater- en dansvoorstellingen in het gebouw georganiseerd. Na de stadsbrand in 1455 werd het gebouw opgeknapt en deels uitgebreid. Een verdere uitbreiding volgde ook in 1498 toen de voorgevel van het gebouw werd aangepast. Bij een nieuwe stadsbrand werd het oude stadhuis verwoest in 1528. In plaats van een nieuw stadhuis te bouwen werd het Speelhuis het nieuwe stadhuis en kwamen er nieuwe verbouwplannen. Tijdens de verbouwingen van 1539 tot 1544 kreeg het gebouw de kenmerkende twee torens aan de voorzijde, zoals deze nu ook nog te zien zijn.

Bijzonder zijn de 33 houten figuren die aan de voorzijde te zien zijn. Het zijn beelden van heiligen, handarbeiders en dwazen.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Wernigerode

Booking.com