Schloss Wernigerode

Wie Wernigerode een bezoek aan zal brengen, zal ten alle tijden allereerst het kasteel boven de stad uit zien torenen. Het maakt dan ook niet uit van welke kant je de stad binnen komt. Het Schloss Wernigerode was oorspronkelijk een middeleeuwse burcht en werd gebouwd tussen 1110 en 1120. Tegenwoordig is het kasteel een veel bezocht museum.

De eerste vermelding van het Schloss Wernigerode dateert van 1121. Het kasteel werd in 1213 vermeld als een castrum. Vanwege de gunstige ligging op de berg, koos men voor het deze burcht voor een permanente zetel van de regering. In de 15e eeuw werd de burcht flink uitgebreid. Omdat de Wernigeroder graven voornamelijk mannelijk waren, begon Graaf Heinrich in 1427 een alliantie met de bevriende Stolberg familie. Vanaf toen woonden hier de Stolberg-Wernigerode graven. Vanaf toen werd de burcht enkele malen verbouwd. Tijdens de Dertigjarige Oorlog in 1618 tot 1658, werd het kasteel zwaar verwoest en werd een nieuw kasteel in barokstijl gebouwd.

Op verzoek van Otto von Stolberg-Wernigerode werd het kasteel in de 19e eeuw opnieuw aangepast. Alleen de eerbiedwaardige muren overleefden de veranderingen. Het kasteel werd in 1929 verlaten door de koninklijke familie zu Stolberg-Wernigerode. Bezoekers konden onder begeleiding delen van het kasteel bezoeken. Meer dan 40.000 bezoekers kwamen hier jaarlijks een blik werpen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd een groot gedeelte van het kasteel nog gebruikt als woning, maar in december 1946 werd door militairen van de Sovjet-Unie het meeste interieur vernietigd.

Sinds 1990 werd het kasteel omgedoopt tot een museum. In 1998 werd hier de eerste Duitse museum voor kunst en culturele geschiedenis van de 19e eeuw geopend. In ongeveer 50- verschillende kamers die ingericht zijn als woonruimtes van Duitse Adel, wordt de geschiedenis van de familie zu Stolberg-Wernigerode en het tweede Duitse Rijk getoond.

Vanaf het terras kun je over Wernigerode uit kijken. Je zult een tapijt van rode daken zien van alle fraaie huisjes van de stad, maar ook de groene omliggende natuur.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Wernigerode

Booking.com