Anneau de la Mémoire

Naast de Franse Militaire Begraafplaats Nécropole nationale de Notre-Dame de Lorette, de grootste van Franse Militaire begraafplaats ter wereld, is een bijzonder herdenkingsmonument te vinden. Het Anneau de la Mémoire is opgericht ter nagedachtenis aan de soldaten die op het grondgebied van Pas-de-Calais gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het monument is ontworpen door architect Philippe Prost en het werd onthuld in het jaar 2014. Tijdens de onthulling van dit monument waren onder meer Francois Hollande (toenmalige Franse president) en Ursula von der Leyven (Duitse minister van defensie) aanwezig.

Anneau de la Mémoire is gemaakt in de vorm van een ellips met een omtrek van 345 meter. Het monument bestaat uit 500 vergulden panelen. De panelen zijn 3 meter hoog en zijn voorzien van alle namen van de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. De namen staan op alfabetische volgorde en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen rang, nationaliteit en vriend of vijand. In totaal staan er meer dan 580.000 namen op de panelen van slachtoffers met 40 verschillende nationaliteiten.

Bezoekers kunnen het monument tijdens de normale openingstijden gratis bezoeken. Je loopt een ronde langs alle panelen. Bij de ingang staan borden met meer informatie over het monument en ook het woord ‘vrede’ in verschillende talen.

Boek een hotel in Ablain-Saint-Nazaire

Booking.com