Belfort van Arras

Het meest in het oog springende gebouw aan het Place des Héros is het Belfort van Arras. Dit bouwwerk is de klokkentoren van het stadhuis. Het is daarnaast een van de 22 belforten die Frankrijk rijk is. Tussen de 11e en 17e eeuw werden in veel Belgische en Franse steden belforten gebouwd. Ze waren een teken van macht en rijkdom van een stad. Het Belfort van Arras is één van de 56 belforten die zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. 22 van deze belforten staan in Frankrijk, de anderen in België.

Het Belfort van Arras werd gebouwd in de 16e eeuw. Het deed dienst als wachttoren om vijanden voortijdig te zien aankomen en om stadsbranden sneller te kunnen ontdekken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het belfort op 21 oktober 1914 vernietigd door de Duitse artillerie. Na de oorlog was er nog maar weinig over van het belfort. Vanaf 1932 begon men met de wederopbouw. Qua uiterlijk werd het oorspronkelijk ontwerp aangehouden. Er werd nog wel een lift aangebracht zodat men niet alle trappen af hoefde te leggen om te toren te bereiken.

De toren van het Belfort van Arras heeft een hoogte van 75 meter. Bezoekers kunnen de toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Tijdens de beklimming van de toren kunnen bezoekers het grootste deel met de lift afleggen. Het laatste stuk moeten nog zo’n 40 traptreden worden belopen. Op informatieborden kunnen bezoekers de belangrijkste bezienswaardigheden van de omgeving ontdekken. Bezoekers kunnen de toren beklimmen tijdens de openingstijden van het Toeristen Informatie.

Zorg er ook zeker voor dat het Belfort bij avond bezoekt. Samen met de andere gebouwen op het Place des Héros en Grande Place, wordt het belfort verlicht in allerlei verschillende kleuren.

Boek een hotel in Arras

Booking.com