Heusden

Heusden is een gemeente niet ver van ’s Hertogenbosch. Hoogtepunt van de gemeente is de vestingstad Heusden. Hier vind je prachtige straatjes en steegjes met eeuwenoude panden die de mooiste details bevatten. Verder zijn er veel unieke winkeltjes, ateliers en galerieën te vinden.

In 722 wordt Heusden voor het eerst vermeld in de geschiedenisboeken. Hierbij gaat het overigens om het nabij gelegen Oudheusden. Heusden ontstond rond 1200 rondom één van de oudste waterburchten van het noordwesten van Europa. Daarbij was het de eerste Nederlandse stad met een stadsmuur. De vestingwerken werden in opdracht van Willem van Oranje in 1581 gemoderniseerd. Je kunt het Heusden van toen vergelijken met het huidige Heusden. Destijds had de stad vier toegangspoorten, waarvan er tegenwoordig nog twee bestaan.

Vanwege de strategische ligging van de stad, kende Heusden een roerige geschiedenis met veel strijd en oorlog. De Spanjaarden belegerden en verwoestten de stad in 1569 en de pest heerste meerdere malen. Tijdens een grote brand in 1572 werd vrijwel de gehele stad verwoest. In 1680 sloeg de bliksem in bij de kruidtoren. Er volgde een enorme ontploffing waarbij het kasteel compleet verwoest werd en ook de omliggende huizen in puin vielen. Tijdens de Wereldoorlog kwamen 134 burgers om te leven toen de Duitsers het oude Stadhuis opbliezen. Ruim 200 burgers schuilden op dat moment in de kelder van het stadhuis en werden bedolven onder het puin.

Heusden verloor in 1879 zijn vestingstatus en het garnizoen. De verdedigingswerken werden sindsdien verwaarloosd en men speelde met de gedacht om alles te slopen. Gelukkig zag men tijdig de monumentale waarde van de vestingwerken in en men ging over op restauratie. Deze gingen waren start in de jaren ’70. Bij de renovatie werd rekening gehouden met de kaart van Joan Blaeu die hij in 1646 had gemaakt. De restauratie was geslaagd, want in 1980 won Heusden de Europa Nostrae-prijs, de hoogste prijs op het gebied van restauratie.

Laat je verrassen door de karaktervolle en historische sfeer. Je kunt Heusden prima in één dag bezoeken. Rondom de stad zijn tevens veel wandel- en fietsroutes. Den Bosch ligt op steenworp afstand en ook het Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen zijn niet ver weg.

Land

Nederland

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago

Plan je reis naar Nederland

Boek een natuurhuisje
Molen

Boek een reis door Nederland

ANWB

Reisgidsen

Lonely Planet
Capitool Reisgids

Verhalen over Heusden

Vestingstad Heusden

Stedent(r)ips

Vestingstad Heusden

Vorig jaar was één van mijn reisdoel om meer van Nederland te ontdekken. Geheel slaagde ik daar niet in. Ik bezocht Delft en was een dagje in de Keukenhof. Niet ver van de Achelse Kluis maakte ik...

Boek een hotel bij Heusden

Booking.com