Grote Synagoge

Na de Grote Synagoge in Budapest, is de Grote Synagoge van Pilsen de grootste van Europa. Daarnaast is het de op twee na grootste van heel de wereld. De hoogte van de torens in 45 meters.

Het was de bedoeling dat de synagoge 20 meter hoger zou worden dan het huidige gebouw. De Weense architect Max Fleischer ontwierp de synagoge in gotische stijl met twee torens van 65 meter hoog. Toen er op 2 december 1888 begonnen werd met de bouw van de synagoge besloten de stadsbestuurders al snel om de bouw stil te leggen. Ze waren namelijk bang dat door de bouw van deze synagoge de St. Bartholomeüskathedraal weg zou vallen door dit imposante gebouw. Er werd een nieuw ontwerp neergelegd in 1890 door Emmanuel Klotz, die de oorspronkelijke plannen intact hield, maar de torens 20 meter lager maakte. Het plan werd goedgekeurd door de stadsbestuurders en in 1893 werd het bouwwerk voltooid.

Ongeveer 2000 Joden uit Pilsen gebruikten de Grote synagoge onafgebroken tot het begin van de Tweede Wereldoorlog. Nadat de oorlog ten einde was, werd de synagoge opnieuw in gebruik genomen. Maar tijdens het communistische tijdperk raakte het bouwwerk vervallen, waardoor een restauratie noodzakelijk was. Van 1995 tot 1998 werd de Grote Synagoge voor 63 miljoen Tsjechische Kronen opgeknapt. Op 11 februari 1998 werd de synagoge heropend en tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor gebedsdiensten, maar ook voor concerten.

Plan je reis naar Pilsen

Boek een hotel in Pilsen

Booking.com