Catedral de San José

De rooms-katholieke Catedral de San José is gelegen aan de oost-zijde van het Parque Central en is een historisch kenmerk van Antigua. De originele kerk werd gebouwd in 1541, maar raakte door verschillende aardbevingen dermate beschadigd dat deze in 1669 werd gesloopt. Er kwam een nieuwe kathedraal en deze werd in 1680 ingewijd. Het was in de 18e eeuw zelfs de grootste kathedraal van Midden-Amerika. Door de verwoestende aardbeving in 1773 raakte een deel van het gebouw ernstig beschadigd.

Na de aardbeving die Santiago de los Caballeros, zoals Antigua destijds heette, verwoestte, was er ruzie tussen de kerkelijke autoriteiten en de Spanjaarden. Men wilde de kerk naar een andere locatie verplaatsen, wat uiteindelijk ook gebeurde. Hiermee hield de parochie op, maar uit gewoonte werd de naam Catedral de San José behouden. Het interieur bleef ook binnen de muren, alleen werd het gouden altaar verhuisd naar Guatemala-Stad.

Onder de kathedraal is een crypte gevonden met een reeks tunnels en gewelven. Het nut hiervan is tot op de dag van vandaag nog onbekend.

Eigenlijk bestond het gebouw uit twee delen. Achter de Catedral de San José was immers nog een kathedraal; de Catedral de Santiago. D eruïnes van deze kathedraal zijn te bezoeken.

Land

Guatemala

Stad

Antigua

Plan je activiteiten

Leuke activiteiten

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago

Reisgidsen

Lonely Planet

Plan je reis naar Guatemala

Boek een hotel in Antigua

Booking.com