Catedral de Santiago

Achter de Catedral de San José, gelegen aan het Parque Central, bevindt zich een unieke ruïne. Hier zijn de resten te vinden van de Catedral de Santiago.

Ooit was op deze plek de eerste kathedraal van de stad Santiago de los Caballeros, het toenmalige Antigua, te vinden. De bouw van de kathedraal werd gestart in 1545. Het werd opgebouwd met metselwerk en dakpannen, maar in 1669 werd deze vervangen voor een nieuwe kathedraal. Deze werd in 1680 ingehuldigd, na een bouw van 11 jaar. De kathedraal had 5 schepen, 68 gewelven, 18 kapellen en 7 poorten. Voor die tijd was het één van de meest luxueuze kathedralen van Centraal-Amerika. Door de aardbevingen in 1717 en 1751 werd de kathedraal beschadigd, maar weer gerestaureerd. De aardbeving van 29 juli 1773 was echter zo heftig, dat de kathedraal ernstig beschadigd raakte. De hoofdstad verplaatste naar Guatemala City en de ruïne van de Catedral de Santiago werd niet meer gerepareerd. Er werd alleen op sommige plekken wat restauratiewerk gedaan om de ruïnes te stabiliseren.

In de 19e eeuw werd een gedeelte van de kathedraal weer gerepareerd, dit is het gedeelte van de Catedral de San José. De oude ruïnes van de achtergelegen Catedral de Santiago zijn voor bezoekers opengesteld. Via de straat van 5a Calle Oriente kun je tegen bedrag van enkele Quetzales naar binnen. Het is iedere Quetzales waard, want de ruïnes zijn uitermate indrukwekkend. De gewelven zijn nog zichtbaar, maar het dak is compleet verdwenen. Tussen de koepels kijk je zo naar de blauwe lucht. Op sommige plekken is de decoratie nog te zien, wat aangeeft hoe fraai deze kathedraal eruit moet hebben gezien. Er zijn zelfs enkele standbeelden die de aardbeving overleefd hebben. Onder het hoofdaltaar is een crypte met een verduisterde kruisiging. Naast de kathedraal zijn nog meer ruïnes te bezoeken van de oude pastorie.

Land

Guatemala

Stad

Antigua

Plan je activiteiten

Leuke activiteiten

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago

Reisgidsen

Lonely Planet

Plan je reis naar Guatemala

Boek een hotel in Antigua

Booking.com