Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced

Aan het eind van de 5a Avenida staat de in het oog springende gele kerk en de ruïnes van het klooster van Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced. De katholieke kerk werd in 1767 ingehuldigd, nadat architect Juan de Dios Estrada de bouw had afgerond.

De voorganger van deze kerk werd reeds omstreeks 1500 gebouwd. Tot aan 1717 werd de kerk echter steeds weer herbouwd, aangepast en uitgebreid. Dit had natuurlijk te maken met de vele aardbevingen waar Santiago de los Caballeros, zoals Antigua voorheen heette, mee had te kampen. Het beeld van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid werd in deze kerk vereerd. Er was ook een bibliotheek en een klooster. Het klooster overtrof voor die tijd alle andere andere. De aardbeving van 1717 zorgde echter voor een enorme schade aan het klooster en de kerk.

Het klooster bleef volledig in puin, maar de kerk werd vanaf 1749 geleidelijk weer herbouwd en werd in 1767 ingehuldigd. Nu had de kerk drie grote schepen, een majestueuze koepel en prachtige barokke versieringen aan de buitenkant. De nieuwe constructie was zo gebouwd, dat het aardbevingen moest kunnen weerstaan. Tijdens de aardbeving van 1773 kwam de kerk ongeschonden uit het natuurgeweld.

Achter de kerk zijn de ruïnes van het klooster te bezoeken. Te midden van de ruïnes staat een grote fontein van 27 meter in diameter. Het heeft de vorm van een waterlelie (het symbool voor macht voor de Maya’s) en motieven van lelies.

Land

Guatemala

Stad

Antigua

Plan je activiteiten

Leuke activiteiten

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago

Reisgidsen

Lonely Planet

Plan je reis naar Guatemala

Boek een hotel in Antigua

Booking.com