Volcán Acatenango

Met zijn 3976 meter is de Volcán Acatenango één van de grootste vulkaan van Guatemala. De slapende vulkaan is gelegen zo’n 15 kilometer van Antigua af. De Volcan Acatenango heeft 2 toppen; de Pico Mayor (hoogste punt) en de Yepocapa (3880 meter hoog). Ten zuiden is de actieve Volcán de Fuego gelegen, op zo’n 2 kilometer afstand. Samen met de Volcán de Fuego vormt de Volcán Acatenango het complex La Horqueta.

Er zijn weinig uitbarstingen van de vulkaan bekend. In 1690 schreef Francisco Vasquez dat hij naast de Volcán de Fuego een opening zag waar rook uit kwamen zonder geluid. Tussen 1924 en 1927 zijn er uitbarstingen gerapporteerd vanuit de Pico Mayor. Ook in december 1972 is er een uitbarsting geweest waarbij as over een gebied van 25 kilometer viel.

Veel touroperators, met name in Antigua, bieden hikes aan op de vulkaan. Er is ook een mogelijkheid om te overnachten op de vulkaan, waarbij men met een beetje geluk uitzicht heeft op de Volcan de Fuego en de erupties met lava kan worden waargenomen. De hike op de Volcán Acatenango is een pittige hike. Er is een goed begaanbaar pad naar de top van de vulkaan, maar het pad is erg stijl. Dit loopt in drie verschillende lagen. Allereerst door akker- en bloemenvelden. Daarna volgt het tropisch woud en als laatste een dennenwoud. Er is aan de zijde van de Volcán de Fuego een platform gemaakt, waar gekampeerd kan worden en waarbij men vol zicht heeft op de naburige vulkaan.

Verhalen over Volcán Acatenango

Plan je reis naar Guatemala

Boek een hotel bij Volcán Acatenango

Booking.com