Reisverslag

Bierpersreis in Tsjechië: aansluiten bij de groep

Eind september ben ik enkele dagen naar Tsjechië afgereisd. Op uitnodiging van het Tsjechisch verkeersbureau mocht ik deelnemen aan een bierpersreis in het noordwesten van Tsjechië. Met een internationaal gezelschap zouden we meer te weten komen over het bier als een nationaal fenomeen voor de Tsjechen, maar er was ook afwisseling met culturele bezoekjes. In dit verslag mijn tweede dag in Tsjechië, waarin ik nog wat vrije tijd had in Praag en in de middag me bij de groep aansloot.

Bierpersreis Tsjechië - Praag - John Lennon Wall

Ik stond op mijn tweede dag in Tsjechië extra vroeg op, zodat ik ook bij licht nog een beetje kon fotograferen. Er waren rond het kasteel nog enkele bezienswaardigheden die ik graag wilde zien. Bijvoorbeeld de Loreta, Nový Svět, maar ook de John Lennon Wall. Dit stukje muur werd na de moord op John Lennon in 1980 van een doodgewone betonnen muur omgetoverd in een levende oproep voor vrede en liefde. De muur is gevuld met teksten die uit de nummers van The Beatles komen. Het was een ultieme uiting van idealen ten tijde van het communistische bewind.

Bierpersreis Tsjechië - Praag - Duitse ambassade

Toen ik eigenlijk nog wilde gaan lunchen alvorens ik de groep zou ontmoeten kwam ik nog op het idee om de Duitse ambassade te bezoeken. In 1989 werd hier een stukje geschiedenis geschreven en deze plek wilde ik graag met eigen ogen zien. Vanaf september 1989 zochten duizenden DDR-burgers hun toevlucht naar de Duitse ambassade om zo naar de Bondsrepubliek te vluchten. Na onderhandelingen met het DDR-regime en de Sovjet-Unie wist Hans-Dietrich Genscher vanaf het balkon te vermelden dat ze via de DDR naar de Bondsrepubliek konden vertrekken. “Liebe Landsleute, wir sind zu Ihnen gekommen, um Ihnen mitzuteilen, dass heute Ihre Ausreise…”. De rest was door het massale juichen niet meer hoorbaar.

Eenmaal aangekomen ontmoette ik een stel uit de DDR die de plek nog als de dag van vandaag konden herinneren. Ik raakte met ze aan de praat en proefde aan alles dat ze het enorm indrukwekkend vonden om hier te staan. Ze konden alles tot in detail vertellen hoe zij die dag beleefde en wat zij op de televisie zagen. Voor veel mensen is het een belangrijke herinnering in hun leven, zo bleek.

Kennismaking met de groep

Terug in het hotel ontmoette ik de gids en de rest van de groep. Nadat we ons allemaal aan elkaar hadden voorgesteld, ging het programma van start; wandelen naar de Praagse burcht. Onderweg kregen we nog wat extra informatie over het Loretoheiligdom en de ‘ongelukkige’ president van Tsjecho-Slowakije Edvard Beneš. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was hij de president van Tsjecho-Slowakije.

Bierpersreis Tsjechië - Praag - Loreta

Het beeld staat vlakbij de Loreto. Het is één van de belangrijkste kerken in Praag en is sinds 1626 een bedevaartsoord. De kapellen zijn een kopie van de Santa Clara kerk in het Italiaanse plaatsje Loreto. In de kerk is een schatkamer te bezoeken waar zich 300 museumstukken bevinden, waaronder waardevolle gewaden, een monstrans met meer dan 6200 diamanten, sieraden, schalen en vazen.

Bierpersreis Tsjechië - Praag - Sint Vituskerk

Aangekomen bij de Praagse burcht kregen we een rondleiding in de Sint Vituskathedraal. Deze kerk en herkenninspunt van Praag werd gebouwd in 1344 onder Koning Jan. De kerk was pas in de 19e en 20e eeuw afgebouwd. Het is de grootste en belangrijkste kerk in Tsjechië. Ook brachten we een bezoek aan het Koningspaleis, Starý královský palác. Hier gingen de prinsen van de Bohemen wonen nadat de Praagse burcht tot een stenen fort was uitgebouwd in de 11e eeuw.

Bierpersreis Tsjechië - Praag - Gouden straatje

We namen ook een kijkje in het Gouden Straatje. Het smalle en kleurrijke straatje is vernoemd naar de goudsmeden die hier woonden in de 17e eeuw. De huisjes werden in de 16e eeuw gebouwd voor de boogschutters van Rudolf II. Later woonden de goudsmeden in de huisjes, maar in de 19e eeuw was het straatje vervallen en woonden er armen en misdadigers. De huizen werden in de 20e eeuw ontruimd en voorzien van een opknapbeurt. Nu kunnen bezoekers de boeken en souvenirs kopen in de oude huisjes. Het straatje is altijd vol met toeristen.

Bierpersreis Tsjechië - Praag - Vytopna restaurant

In de avond aten we nabij het Nationaal Museum bij het Vytopna Restaurant. Hier worden de drankjes op een grappige manier geserveerd. Door het gehele restaurant is een spoorlijn voor modeltreintjes aangelegd en de drankjes worden middels de wagons van de modeltreintjes geserveerd. Het is wel opletten dat je geen spullen op het spoor legt en pak snel de drankjes uit de wagon, want het treintje kent geen vertragingen. Op het menu staan ook weer enkele heerlijke Tsjechische gerechten.

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_56111a070aa26_selected-products” products=”9200000026870873,9200000026870901,9200000024792367,9200000011135707,9200000035988850″ name=”bierpersreis-dag2″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Gastartikel

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Wanneer je op vakantie gaat, zijn er altijd nog allerlei dingen die je moet regelen voor vertrek. Daarbij kun je denken aan het wassen van je spullen en het leeghalen van de wasmachine, maar ook aan...

Kerstmarkt van Erfurt

Kerstmarkten

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de...

Eiland Cres, Kroatië - Lubenice

Reistips

Tips voor eiland Cres in Kroatië

Kroatië telt in totaal 1185 eilanden. Het is daarom een ideale bestemming om te eilandhoppen. Een aantal populaire eilanden zijn gelegen in de Kvarner Baai. Krk, Lošinj, Rab en het eiland Cres...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!