Bierpersreis Tsjechië - Pilsen
Tsjechië

Bierpersreis in Tsjechië: geboortestad van pils

Eind september ben ik enkele dagen naar Tsjechië afgereisd. Op uitnodiging van het Tsjechisch verkeersbureau mocht ik deelnemen aan een bierpersreis in het noordwesten van Tsjechië. Met een internationaal gezelschap zouden we meer te weten komen over het bier als een nationaal fenomeen voor de Tsjechen, maar er was ook afwisseling met culturele bezoekjes. In dit verslag mijn derde dag in Tsjechië, waarin we afreisden naar Pilsen.

Bierpersreis Tsjechië - Praag - Proudy

Na het ontbijt was het de bedoeling om direct naar Pilsen af te reizen. Maar er waren enkele medereizigers die graag nog naar de Karelsbrug wilden voor meer informatie. Onze gids lastte daarom een extra stop in bij de meest bekende brug van Praag. Enkele meters van de Karelsbrug werd de bus geparkeerd, waar we ook direct kennis maakten met één van de meest bizarre beelden die ik ooit heb gezien; Proudy. Twee plassende mannen met bewegende heupen, een soort Menneken Pis 2.0, ontworpen door David Černý. Behoorlijk hilarisch.

Bierpersreis Tsjechië - Praag - Karelsbrug

Op de Karelsbrug was het vanwege het vroege tijdstip nog niet zo druk. Een mooi moment om nog enkele foto’s te schieten.

Bierpersreis Tsjechië - Pilsen

Daarna werd het tijd om naar Pilsen af te reizen. In 2015 werd Pilsen uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa. Een mooi moment om eerst de stad beter te verkennen. Door de toren van de St.-Bartholomeüskathedraal te bezoeken, krijg je een goed overzicht van de stad en kun je het grootste rechthoekige plein van Tsjechië goed zien. De fraaie kleurrijke huizen rondom het plein zorgen voor een mooie sfeer.

Bierpersreis Tsjechië - Pilsen - Joodse synagoge

Via de kleurrijke straten liepen we door naar grootste Joodse synagoge van het land.

Bierpersreis Tsjechië - Pilsen - Pilsner Urquell brouwerij

Tijdens de Dertigjarige oorlog, die van 1618 tot 1648 duurde, had de Tsjechische bierindustrie het heel zwaar. Veel brouwerijen werden vernietigd of gesloten. Dit herstelde zich pas in de negentiende eeuw en was te danken aan de uitvinding van pils in het jaar 1842. Doordat het bier van slechte kwaliteit was, besloten de inwoners die een brouwvergunning hadden, een nieuwe brouwerij te bouwen. Josef Groll werd aangesteld als brouwmeester en hij brouwde het eerste ‘pils’. Dit deed hij in Pilsen. En hierdoor wordt de stad gezien als de bakermat van ‘pils’. Bij de brouwerij waar dit gebeurde, Pilsner Urquell, zouden wij vandaag een rondleiding, masterclass en een proeverij krijgen.

Bierpersreis Tsjechië - Pilsen - Na Spilce

Maar voordat we aan onze masterclass biertappen zouden beginnen, moest er eerst een bodem gelegd worden bij het restaurant Na Spilce. Weer een uitgebreide menukaart met vele Tsjechische gerechten en natuurlijk een versgetapt biertje uit de brouwerij.

Bierpersreis Tsjechië - Pilsen - Gambrinus

Na een korte rondleiding door de aangrenzende brouwerij van Gambrinus, leerden we van Zdenek de goede, maar ook de verkeerde manieren van het tappen van bier. Nadat Zdenek, die al 40 jaar werkzaam is als brouwmeester, het ons heeft voorgedaan was het de beurt aan ons om mooie biertjes te tappen en natuurlijk ook te proeven. Nooit vervelend.

Bierpersreis Tsjechië - Pilsen - Pilsnen Underground

Verzadigd van het bier verkenden we een hele andere wereld van Pilsen, namelijk de ondergrondse wereld van Pilsen. In de middeleeuwen werden door koopmannen opslagkelders gegraven. In totaal vormen de ondergrondse gangen een labyrint van maar liefst 20 kilometer en daarmee de langste van Centraal Europa. Wij maakten een tour van een kleine 800 meter en leerden meer over de historie en de functies van de gangen, kelders en waterputten.

Bierpersreis Tsjechië - Pilsen - Hotel Primavera
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!