Eind september ben ik enkele dagen naar Tsjechië afgereisd. Op uitnodiging van het Tsjechisch verkeersbureau mocht ik deelnemen aan een bierpersreis in het noordwesten van Tsjechië. Met een internationaal gezelschap zouden we meer te weten komen over het bier als een nationaal fenomeen voor de Tsjechen, maar er was ook afwisseling met culturele bezoekjes. In dit verslag mijn vierde dag in Tsjechië, waarin we afreisden naar Žatec.
Reisverslag
Bierpersreis in Tsjechië: einde van de reis
's Werelds bekendste hop: Saaz Hop
Nog voordat onze persreis ten einde kwam, bezochten we het Temple of Hop & Beer in Žatec. Deze stad is een belangrijk centrum van de Tsjechische hopteelt. In de omgeving zijn vele hopvelden te zien, te herkennen aan de kenmerkende palen in de grond. De hop staat bekend om de Duitse naam Saaz en is een vast ingrediënt van Tsjechisch pilsbier. Ook in buitenlandse bieren wordt het Saaz hop gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij de Duvel.
Voor het museum werden we opgevangen door een enthousiaste gids die op een hele spontane en leuke manier ons meer vertelde over de oorsprong van de stad Žatec en de oorsprong van het bierbrouwen in het gebied. Het begin van de rondleiding startte bij één van de drie astronomische klokken die Tsjechië rijk is. De andere klokken staan in Praag en Olomouc. Deze klok is volledig in het teken van de bier.
De rondleiding startte bij de uitkijktoren, waar we meer informatie kregen over de ligging van Žatec en wat dat met het bier en de hop te maken had. Daarna volgende de rondleiding door het leuk opgezette museum. Na afloop van de rondleiding was er natuurlijk ook ruimte om het bier met de Saaz hop te proeven.
Einde van de bierpersreis
Het bezoek aan het hopmuseum was het laatste bezoekje dat op het programma stond. Bij het wegrestaurant Motorest Na Šustně genoten we nog een laatste maal met zijn allen van het lekkere Tsjechische eten. Vervolgens werd een deel van de reizigers naar het vliegveld gebracht. Hiermee kwam er een einde aan een interessante en smakelijke persreis.
Mijn eerste ervaring met persreizen
Ik kijk met genoegen terug op mijn eerste persreis en wil het Tsjechisch verkeersbureau bedanken dat ik mee mocht en voor de meer dan goed verzorgde reis. Daarnaast hoop ik meer van Tsjechië te kunnen zien in de toekomst, nu ik meer van het land heb gezien en geproefd, smaakt dit absoluut naar meer.
Lees ook:
Dag 1 Bierpersreis in Tsjechië: vrije tijd in Praag
Dag 2 Bierpersreis in Tsjechië: aansluiten bij de groep
Dag 3 Bierpersreis in Tsjechië: geboortestad van pils
Dag 4 Bierpersreis in Tsjechië: traditionele folklore en een bezoek aan een microbrouwerij
Laat een berichtje achter
Reageer op dit bericht
Reacties (1)
Nog meer reisverhalen
Meer blog berichten
Gastartikel
Met deze checklist ga je met een gerust hart op vakantie
Heb je binnenkort een vakantie gepland en ben je druk bezig met de voorbereidingen? Dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je niets vergeet en met een gerust hart op reis kunt. Speciaal voor de...
Wandelingen
Wandelen in Duitsland: Malerweg in de Sächsische Schweiz
Bizarre rotsformaties van zandsteen, spectaculaire uitzichtpunten op spitse toppen en diepe dalen met steile wanden, grotten, ravijnen en indrukwekkende tafelbergen. Het Nationaal Park Sächsische...
Gastartikel
De 3 grootste voordelen van een eigen vakantiewoning
Veel mensen dromen van een eigen vakantiewoning. Want wie wil er nou niet op ieder moment kunnen genieten van een fijn huis in een warm land? Zeker in de wintermaanden is dit zeker een uitkomst! Een...
Over de auteur
Danny van der Meijden
Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.
Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!
We zijn ook blij dat je mee ging, Danny, omdat we nu van deze leuke en interessante artikelen kunnen genieten:) Bedankt!