Tsjechië

Bierpersreis in Tsjechië: einde van de reis

Eind september ben ik enkele dagen naar Tsjechië afgereisd. Op uitnodiging van het Tsjechisch verkeersbureau mocht ik deelnemen aan een bierpersreis in het noordwesten van Tsjechië. Met een internationaal gezelschap zouden we meer te weten komen over het bier als een nationaal fenomeen voor de Tsjechen, maar er was ook afwisseling met culturele bezoekjes. In dit verslag mijn vierde dag in Tsjechië, waarin we afreisden naar Žatec.

's Werelds bekendste hop: Saaz Hop

Nog voordat onze persreis ten einde kwam, bezochten we het Temple of Hop & Beer in Žatec. Deze stad is een belangrijk centrum van de Tsjechische hopteelt. In de omgeving zijn vele hopvelden te zien, te herkennen aan de kenmerkende palen in de grond. De hop staat bekend om de Duitse naam Saaz en is een vast ingrediënt van Tsjechisch pilsbier. Ook in buitenlandse bieren wordt het Saaz hop gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij de Duvel.

Voor het museum werden we opgevangen door een enthousiaste gids die op een hele spontane en leuke manier ons meer vertelde over de oorsprong van de stad Žatec en de oorsprong van het bierbrouwen in het gebied. Het begin van de rondleiding startte bij één van de drie astronomische klokken die Tsjechië rijk is. De andere klokken staan in Praag en Olomouc. Deze klok is volledig in het teken van de bier.

De rondleiding startte bij de uitkijktoren, waar we meer informatie kregen over de ligging van Žatec en wat dat met het bier en de hop te maken had. Daarna volgende de rondleiding door het leuk opgezette museum. Na afloop van de rondleiding was er natuurlijk ook ruimte om het bier met de Saaz hop te proeven.

Einde van de bierpersreis

Het bezoek aan het hopmuseum was het laatste bezoekje dat op het programma stond. Bij het wegrestaurant Motorest Na Šustně genoten we nog een laatste maal met zijn allen van het lekkere Tsjechische eten. Vervolgens werd een deel van de reizigers naar het vliegveld gebracht. Hiermee kwam er een einde aan een interessante en smakelijke persreis.

Mijn eerste ervaring met persreizen

Ik kijk met genoegen terug op mijn eerste persreis en wil het Tsjechisch verkeersbureau bedanken dat ik mee mocht en voor de meer dan goed verzorgde reis. Daarnaast hoop ik meer van Tsjechië te kunnen zien in de toekomst,  nu ik meer van het land heb gezien en geproefd, smaakt dit absoluut naar meer.

Lees ook:
Dag 1 Bierpersreis in Tsjechië: vrije tijd in Praag
Dag 2 Bierpersreis in Tsjechië: aansluiten bij de groep
Dag 3 Bierpersreis in Tsjechië: geboortestad van pils
Dag 4 Bierpersreis in Tsjechië: traditionele folklore en een bezoek aan een microbrouwerij

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!