Bucketlist

Op mijn wishlist: Hotell Viru en KGB Museum

Zoals iedere reisfan heb ook ik een wishlist. Op deze wishlist staan natuurlijk enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd en je wilt natuurlijk ook ergens naar uitkijken. Naast de verre landen, heb ik ook enkele steden of plekken in de buurt die ik graag zou willen bezoeken en waar wellicht sommigen van jullie nog geeneens hebben gehoord. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar Hotell Viru en het KGB Museum in Estland.

Zicht op Hotel Vitu - pxhere.com

Een hotel op mijn wishlist? Ja, want het Hotell Viru is niet zomaar een hotel. Het is gelegen in de oude binnenstad van de Estse hoofdstad Tallinn en werd na een bouw van 3 jaar geopend in 1972. Dankzij de kennis ven de materialen van de Finnen was de bouw van het hotel enorm snel gereed. Het hotel werd het eerste hooggebouw van Estland. Echter, was het destijds nog geen Estland, maar onderdeel van de Sovjet-Unie. De Koude Oorlog was tijdens deze jaren op zijn hoogtepunt. De Russen hadden liever geen pottenkijkers in hun land, maar ze hadden we toeristen nodig vanwege de behoefte aan de buitenlandse valuta’s. Het hotel moest ervoor zorgen dat er toeristen moesten komen. In het hotel konden maar liefst 820 gasten overnachten in het 23 verdiepingen tellende accommodatie.

Maar de Russen vertrouwden hun gasten totaal niet. Ze dachten dat meer dan de helft van de gasten een spion was en de andere helft deugde gewoon niet. En net zoals ze in de DDR de Stasi hadden, die mensen in de gaten hielden, hadden de Russen ook zo’n spionagedienst: de KGB. Hun taak was het om de toeristen in Estland in de gaten te houden en dit werd al gedaan vanaf het moment dat de mensen hun vlucht gingen boeken naar Estland. De mensen waren verplicht om via het Russische toeristenbureau Intourist Service Bureau te boeken. Mensen werden compleet doorgelicht alvorens ze hun visum ontvingen.

Toen Estland in 1991 zijn onafhankelijkheid kreeg, verlieten de Russen in allerijl hun posten op de 23e verdieping. Binnen 2 dagen waren ze vertrokken, waardoor ze niet de kans hebben gehad om alle apparatuur mee te nemen of te vernielen. Pas 3 jaar later, toen Zweden het hotel had overgenomen, werd op de 23e verdieping een geheime kamer gevonden. Toen kwamen ze tot de ontdekking dat in ruim 60 van de 500 kamers waren voorzien van afluisterapparatuur. Ook in het restaurant werd afluisterapparatuur gevonden. De nieuwe eigenaren besloten om alles te laten zoals het was. In 2011 is de het afluistercentrum een klein museum geworden.

Omdat ik enorm geïnteresseerd ben in de DDR en alle praktijken die zich hier afspeelden, vind ik ook dit verhaal enorm interessant. Toen ik op 3 op Reis dit hotel voorbij zag komen, trok het direct mijn aandacht. Ik zou het hotel, en natuurlijk de stad Tallinn, graag eens willen opzoeken.

Nadat de Finnen klaar waren met de bouw van het hotel, heeft de KGB het hotel verder verbouwd alvorens het openbaar werd voor het publiek. In het plafond werden draden, microfoons en antennes geplaatst. De 23e verdieping werd verborgen gehouden. De liften gingen niet verder dan de 22e verdieping. De laatste verdieping bestond officieel niet. Alleen via een afgesloten deur en een trap was deze verdieping te bereiken. Wanneer men vroeg wat hier precies stond, werd gezegd dat er alleen maar technische installaties had staan. Maar op deze verdieping had de KGB haar kantoor. Hier luisterden ze de gasten af. De afluisterpraktijken waren ingenieus. De kamers hingen vol met afluisterapparatuur, maar ook waren er microfoons verstopt in koffiekopjes, lichtschakelaars en lampen. Er liepen zelfs mensen met reflecteerde brillen in het hotel, zodat zij mensen ongemerkt konden volgen. Bekende mensen als Mohammad Reza Pahlavi, Neil Armstrong, Valentina Teresjkova, Elisabeth Taylor, Nana Mouskouri en Alla Poegatsjova overnachtten in het hotel.

https://www.instagram.com/p/ByK0IYLIG_w/

https://www.instagram.com/p/B1UTbuOIKDE/

https://www.instagram.com/p/B5DfZk2HObW/

 

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Booking.com