Weekend Middelburg - Oostkerk
Nederland
Stedent(r)ips

Tips voor een weekendje Middelburg

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland en is gelegen op het schiereiland Walcheren. Het is geen hele grote stad, maar er valt genoeg te zien en te ontdekken. Dit maakt Middelburg tot een ideale bestemming voor een weekendje weg in eigen land. Wanneer je door de historische binnenstad wandelt kun je genieten van prachtige monumenten, oude pakhuizen en fotogenieke straatjes. Naast de historische monumenten vind je in de stad talloze leuke winkeltjes, restaurants en cafés. In dit artikel deel ik mijn tips voor een weekendje Middelburg.

Weekend Middelburg - Historische binnenstad
Tijdens een weekendje Middelburg kun je deze Zeeuwse stad goed ontdekken

Geschiedenis van Middelburg

De geschiedenis van Middelburg gaat terug naar het einde van de 9e eeuw. In deze periode plunderden de Vikingen de kusten van West-Europa. Op Walcheren, destijds nog een eiland, werden de zuidburg (Souburg), de duinenburg (Domburg) en de middelste burg aangelegd om de bevolking te beschermen. Toen het gevaar eenmaal geweken was kon Middelburg zich door de gunstige ligging ontwikkelen tot een handels- en havenstad.

Ten tijde van de VOC was Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste havenstad van Nederland. Er werden hier in 200 jaar tijd maar liefst 300 schepen gebouwd op de scheepswerven. De schepen voeren naar Azië om handel te drijven in specerijen, textiel, thee en porselein. De handel bezorgt de stad een grote rijkdom. Aan het einde van de 18e eeuw zijn de hoogtijdagen van de VOC voorbij en gedurende de Franse Tijd raakt Middelburg in verval. Wanneer de Fransen de stad weer verlaten in de 19e eeuw, is de stad verpauperd en zijn veel historische bouwwerken verdwenen.

Op 17 mei 1940 wordt een groot deel van het historische centrum van Middelburg in as gelegd na voornamelijk Duitse beschietingen. Na de oorlog wordt de stad weer opgebouwd in de traditionele stijl.

Wat te doen in Middelburg?

Middelburg is geen grote stad, maar toch telt het maar liefst 1100 monumenten. Daarmee is Middelburg een van de grootste monumentensteden van Nederland. De meeste monumenten liggen redelijk dicht op elkaar en zijn dus gemakkelijk te voet bereikbaar. Naast alle monumenten is er in en rondom de historische binnenstad genoeg te doen en te ontdekken. Tijdens een weekendje Middelburg kun je de stad uitstekend leren kennen.

Je kunt je auto gratis parkeren op de grote parkeerplaats bij de Oude Veerseweg. Het historische centrum is slechts enkele minuten lopen vanaf deze parkeerplaats.

Weekend Middelburg - Historische binnenstad
Maak een wandeling door de historische binnenstad
Weekend Middelburg - Oostkerk
Weekend Middelburg - Oostkerk
Neem en kijkje in de Oostkerk
Weekend Middelburg - Kuiperspoort
De Kuiperspoort is wat mij betreft het mooiste straatje van Middelburg

Wandel door de monumentale binnenstad

De beste manier om Middelburg te ontdekken is door een wandeling te maken door de monumentale binnenstad. Met 1100 monumentale panden lijkt deze Zeeuwse stad wel een openluchtmuseum. Wandel onder meer naar de Abdij, de Markt, Kloveniersdoelen, het Damplein en Vismarkt. Neem een kijkje bij de Oostkerk, één van de weinige koepelkerken in Nederland en bekijk de enige stadspoort van Middelburg die nog over is; de Koepoort.

Duik vooral in de smalle steegjes en geniet van de pittoreske oude koopmanshuizen, de kasseienstraatjes en andere prachtige gebouwen. Één van de mooiste straatjes van Middelburg is De Kuiperspoort. Prachtige huisjes, kinderkopjes en een oase van stilte maken dit straatje uiterst fotogeniek. In het centrum vind je talloze bijzondere speciaalzaken van lokale ondernemers. Chocolade, wijn, bier, bloemen, mode, kunst, antiek, koffie, muziek, boeken… Dit soort winkeltjes maakt Middelburg tot één van de meest gevarieerde winkelsteden van ons land. Wil je meer informatie tijdens je wandeltocht door de stad? Overweeg dan een stadswandeling met een gids. Deze kun je boeken bij het Tourist Info.

Weekend Middelburg - Lange Jan
Weekend Middelburg - Lange Jan
Weekend Middelburg - Lange Jan
Beklim de Lange Jan

Beklim de Lange Jan

Symbool van de stad is de Lange Jan. Deze abdijtoren is 90,5 meter hoog en biedt het mooiste uitzicht over Middelburg. Om te kunnen genieten van dit uitzicht, moet je wel flink wat trappen omhoog. 207 treden om precies te zijn. Maar eenmaal boven is het genieten van het uitzicht over de stad. Op heldere dagen kun je zelfs de omringende Zeeuwse eilanden zien.

De Lange Jan is zaterdag van 11.00 tot 15.30 geopend en entree kost €4,00 per persoon.

Weekend Middelburg - Abdij
Weekend Middelburg - Abdij
Weekend Middelburg - Abdij
De Abdij

De Lange Jan behoort tot de Abdij. Dit omsloten complex heeft meerdere torens, kloostergangen, een kloostertuin en een groot plein waar je een terrasje kunt pakken en waar festival en concerten worden gehouden. De abdij werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Norbertijner monniken en de gebouwen hebben in de loop der jaren verschillende functies gehad. Tegenwoordig is het Abdijplein met enige regelmaat het toneel van allerlei culturele evenementen.

Weekend Middelburg - Stadhuis
Weekend Middelburg - Stadhuis
Weekend Middelburg - Stadhuis
Het stadhuis is een prachtig bouwwerk aan de Markt

Bewonder de Markt, stadhuis en Vleeshal

Met een oppervlakte van zo’n 7800m² is de Markt van Middelburg één van de grootste van heel Nederland. Hier vind je tevens ook direct één van de mooiste bouwwerken van ons land, het stadhuis. Dit laatgotische monument werd in de 15e eeuw gebouwd en telt ontelbaar veel mooie details. Waterspuwers, beelden van Zeeuwse graven en gravinnen, torentjes en glas-in-lood-ramen met rood-witte luiken. Achter het stadhuis ligt de Vleeshal, een kleine kunsthal waar je experimentele en postmoderne kunst kunt bewonderen.

Weekend Middelburg - De Drvkkerij
Weekend Middelburg - De Drvkkerij
Boekenliefhebbers moeten zeker en kijkje nemen bij de Drvkkerij

Breng een bezoek aan De Drvkkerij

Als je van boeken houdt, ben je bij de Drvkkerij (nee, het is geen typefout) aan het juiste adres. Deze boekhandel aan de Markt is een begrip binnen en buiten Zeeland. Niet voor niets werd de Drvkkerij uitgeroepen tot de beste boekwinkel van Nederland. Als je eenmaal binnenloopt, ga je niet zomaar weer naar buiten. Het is zo’n winkel waar je uren kunt blijven op zoek naar dat ene mooie boek om mee naar huis te nemen. Maar naast die vele boeken is er nog meer. Er is een hoek waar muziekliefhebbers worden verrast met een grote hoeveelheid aan vinyl en cd’s en er is een hoek met en uitgebreid aanbod aan bordspellen. Je kunt in de Drvkkerij ook iets eten en drinken bij De Brasserie. Ook de Tourist Info is gevestigd in het pand. Hier kun je terecht voor een handige plattegrond van de stad, stadswandeling of fietstocht.

Weekend Middelburg - Zeeuws Museum
Het Zeeuws Museum is gevestigd in het abdijcomplex

Kom meer over de Zeeuwse geschiedenis te weten in het Zeeuws Museum

In het abdijcomplex is het Zeeuws Museum gevestigd. In dit museum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Zeeland. Van archeologische vondsten en beroemde wandtapijten, tot schilderijen, streekdacht en exotische objecten die men van verre reizen meenam naar Nederland. De vijf wandtapijten zijn het pronkstuk van het Zeeuws Museum. Deze werden tussen 1593 en 1604 vervaardigd door de Staten van Zeeland en beelden tot in het kleinste detail de Tachtigjarige Oorlog uit.

Wil je nog een museum bezoeken? Sjakie’s Chocolademuseum is hét chocolademuseum van Nederland waar bezoekers chocolade kunnen zien, proeven, voelen en ruiken. Daarnaast verkopen ze talloze chocolade uit de gehele wereld.

Weekend Middelburg - Bolwerken
Wandel langs de bolwerken
Weekend Middelburg - Seismolen
En wandel onder meer langs de Seismolen en Molen de Hoop

Wandel over de Bolwerken van Middelburg

Je kunt een rondwandeling maken over de bolwerken van Middelburg. Ze vormen een groene ster rondom de binnenstad. Tijdens een wandeling volg je de contouren van de 16e eeuwse vestingwerken. Op verschillende plekken vind je borden met informatie over de geschiedenis. Waar je ook wandelt, er is altijd water aan je zijde en de route is versierd met behoorlijk wat groen. Je wandelt onder meer langs twee van de vier molens die Middelburg rijk is; de Seismolen en Molen de Hoop. Een wandeling langs de bolwerken is zo’n 4 tot 6 kilometer.

Weekend Middelburg - Bunkercompex Toorenvliedt
Bekijk de verschillende bunkers in Park Toorenvliedt

Maak een wandeling bij Bunkercomplex Toorenvliedt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er veel bunkers aangelegd in Middelburg. Veel van deze bunkers zijn nog intact. Je vindt ze in Park Toorenvliedt, net buiten de bolwerken. Er is een thematische wandeling langs deze bunkers gerealiseerd. Met je smartphone kun je bij ieder bunker berichten ontvangen met beelden en verhalen. Je kunt zelfs een bunker bezoeken dat tegenwoordig is ingericht als museum. Een bezoek is aan te vragen via de stichting bunkerbehoud.com.

Ga het water op

Bij mooi weer is het een aanrader om Middelburg vanaf het water te ontdekken. Dit kun je doen met een rondvaartboot. Al varend kun je de historische panden bewonderen terwijl een gids je meer informatie geeft over de geschiedenis van de stad en de mooiste bezienswaardigheden. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een kano, sloep of SUP-board te huren.

Weekend Middelburg - Fiets huren
Weekend Middelburg - Fiets huren
Weekend Middelburg - Veere
Huur een fiets en verken de omgeving. Fiets bijvoorbeeld naar Veere

Huur een fiets en ga naar Veere

Middelburg is een ideaal startpunt om het schiereiland Walcheren te ontdekken. Huur een fiets bij City Hub en verken de omgeving. Aan de hand van fietsknooppunten kun je een mooie route maken, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld naar Veere te fietsen. Veere wordt door velen omschreven als het mooiste stadje van Zeeland. In de historische binnenstad zie je nog veel huizen, straten en gebouwen uit de 15e en 16e eeuw. Maak een wandeling door het centrum en breng onder meer een bezoek aan het Stadhuis en de Grote Kerk. Houdt er wel rekening mee dat Veere met name in de zomermaanden druk bezocht wordt door toeristen.

Weekend Middelburg - Café Cliché
Oemoemenoe met zoetekoeke bij Café Cliché

Eten in Middelburg

In Middelburg vind je verspreid over de stad een flink aantal goede restaurants waar je heerlijk kunt eten. Zelf heb ik gegeten bij het Biercafé Vliegende Hollander. Misschien niet de meest culinaire hotspot van Middelburg, maar wel heerlijke tapas en grillgerechten die passen bij een lekker speciaalbiertje. Ook heb ik gegeten bij Café Cliché. Op de menukaart staan gerechten met de namen als Rienkelbusse, Snokknobbel, Oemoemenoe en Zoetekoeke? Huh?! Wees niet bang, gelukkig staat op de menukaart wat het precies is.

Weekend Middelburg - Zeeuwse Bolus
Sla een Zeeuwse Bolus zeker niet over

Maar er zijn meerdere restaurants die je kunt overwegen. Voor een lunch kun je terecht bij Locaal 39, Bar Herberg of Jells Lunchcafé. Voor een hightea is Honey Pie dé hotspot. Ben je toch meer van de koffie? Ga dan naar Expresszo voor een kopje koffie met een stuk taart. Als je de Zeeuwse keuken wil proeven moet je aanschuiven bij Zeeuwse Streken. Voor de Italiaanse keuken ga je naar La Piccola Italia en voor een visje naar Basalt of De Gespleten Arent. Andere restaurants die goed worden aangeschreven zijn Het Packhuys, Scherp, Hildernisse en Restaurant Nummer 7. Zin in verse friet? Ga dan een langs bij Frietboetiek B’tje anders. En vergeet zeker niet om de Zeeuwse Bolus te proeven. Je kunt ze overigens bij Bliek Meesterbakkers kopen voor thuis.

Weekend Middelburg - Stadsbrouwerij Middelburg
Weekend Middelburg - Stadsbrouwerij Middelburg
Bier proeven bij Stadsbrouwerij Middelburg

Leuke biercafés in Middelburg

Tijdens een stedentrip ga ik altijd op zoek naar de leukste biercafés van de stad. Middelburg mag dan niet heel groot zijn, tocht telt de stad drie bierbrouwerijen. Brouwerij Kees is één van mijn favoriete brouwers van Nederland. Zij hebben een aantal geweldige biertjes, waaronder enkele barrel aged biertjes. Helaas is de brouwerij niet toegankelijk en is er geen proeflokaal. Ook bij de Baardaap Brewing kun je geen biertjes proeven. Waar je wel terecht kan is bij Stadsbrouwerij Middelburg. Deze kleine brouwerij is gevestigd in het centrum. Je kunt hier een korte rondleiding boeken en alles te weten komen over het ‘Hosternokke’ bier, maar je kunt natuurlijk ook aan de bar of op het terras genieten van een biertje. Tip: bestel een proefplankje zodat je meerdere biertjes kunt proeven.

Weekend Middelburg - Biercafé Vliegende Hollander
Biercafé Vliegende Hollander is een aanrader voor de echte bierliefhebbers

Andere locaties waar je als bierliefhebber terecht kunt zijn MM Beer & Food en Biercafé Vliegende Hollander. Bij het laatste biercafé kun je terecht voor enkele bijzondere biertjes. Niet alle biertjes staan op de kaart. Maar pas op, vraag vooraf wel even wat de prijs van het biertje is zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ben je geen liefhebber van bier? Bij het ‘t Vliegend Hert kun je meer te weten komen over wijn. Tijdens eens wijnproeverij in dit historische pand waan je je direct in de VOC-tijd en kun je een bijzondere collectie aan wijnen proeven die uit de werfkelder.

Weekend Middelburg - Hampton's Bay City Apartment
Weekend Middelburg - Hampton's Bay City Apartment
Weekend Middelburg - Hampton's Bay City Apartment
Overnachten deed ik in het Hampton’s Bay City Apartment

Overnachten in Middelburg

Tijdens mijn stedentrip Middelburg heb ik overnacht in Hampton’s Bay City Apartment. Dit gemoedelijk en modern ingerichte appartement ligt op loopafstand van het centrum en is van alle gemakken voorzien. Het appartement heeft een keuken met alle keukenbenodigdheden, waaronder een fornuis, vaatwasser, magnetron, koelkast, waterkoker en koffiezetapparaat (Dolce Gusto, er zijn enkele cups aanwezig). Er is een hoge tafel met twee krukken waaraan je kunt ontbijten. In de woonruimte staat een driepersoons bank en een smart tv met toegang tot Netflix. Het appartement bevat 1 aparte slaapkamer waar tevens de douche is. Handdoeken en beddengoed zijn voorhanden en hoef je niet zelf mee te nemen. In de aparte toiletruimte staat tevens een wasmachine waar je gebruik van kunt maken indien gewenst. Bij aankomst werden we ontvangen door Suzanne van Enjoy Life Co-host. Ze is een uiterst vriendelijke host en is zeer behulpzaam. Mochten er onverhoopt problemen zijn, kun je haar altijd bereiken en je kunt bij haar ook terecht voor tips. Ze heeft er tevens voor gezorgd dat er een fles wijn koud in de koelkast staat. Op zo’n 5 minuten loopafstand is een grote parkeerplaats waar je je auto gratis kunt parkeren. Ik kan een overnachting in dit appartement ten zeerste aanraden.

Indien er geen plek is in Hampton’s Bay City Apartment kun je hier altijd op zoek naar andere hotels in Middelburg.

Disclaimer: Mijn overnachting in Middelburg is tot stand gekomen in samenwerking met Enjoy Life Co-host. Alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie