Tskaltubo

Georgië heeft meer dan 2000 bronnen, waarvan Borjomi waarschijnlijk de beroemdste is. Ook Tskaltubo staat bekend om de thermische bronnen die helpen tegen reuma en andere gewrichtsaandoeningen. Deze stad was ooit het belangrijkste kuuroord van de Sovjet-Unie. Die tijden lijken tegenwoordig in een verre geschiedenis te liggen.

De thermische bronnen waren waarschijnlijk al in de 7e a 9e eeuw bekend en zijn daarmee één van de oudste ter wereld. In de 18e eeuw noemden verschillende buitenlandse onderzoekers de bronnen als echt heilzaam. Toen er in 1920 analyse werd gedaan naar het water van Tskaltubo, werd de stad officieel als kuuroord. Niet veel later begon men met het bouwen van verschillende spa resorts.

Tijdens de Sovjet-periode was Tskaltubo de belangrijkste kuuroord. In totaal waren er 19 sanatoriums, negen badhuizen, een resort, een centrum voor balneologie en fysiotherapie. Door een treinverbinding met Moskou kwamen er jaarlijks over 100.000 mensen naar dit kuuroord. Joseph Stalin was één van de bezoekers die regelmatig naar Tskaltubo kwam. Hij had zelfs een eigen thermaalbad (Badhuis nummer 6).

Toen de Sovjet-Unie uiteen viel en nieuwe grenzen werden gesteld, bleven de bezoekers weg. De prachtige gebouwen in Tskaltubo bleven leeg. Langzaam veranderde dit bruisende kuuroord in een spookstad. Later kwamen vluchtelingen uit Abchazië en Zuid-Ossetië te wonen in de halve ruïnes van de verlaten sanatoriums.

Tegenwoordig hebben enkele sanatoriums hun deuren weer na een grondige restauratie en hebben investeerders gebouwen gekocht. Ze hopen bezoekers te trekken door goedkope hotelkamers en behandelingen aan te bieden Toch staan er nog altijd een aantal prachtige gebouwen te verloederen. Dit maakt het spannend voor liefhebbers van urban exploring. De gebouwen mogen dan halve ruïnes zijn, ze zijn uiterst fotogeniek. Wie hier op pad gaat moet er echter wel rekening mee houden dat enkele panden bewoond worden door mensen.

Fotoreeks

15 drone foto’s van Georgië

Sinds maart 2017 ben ik in het bezit van een drone. In navolging van mijn spiegelreflex, systeemcamera én iPhone heb ik me een DJI Mavic Pro aangeschaft. Een fantastische uitbreiding om vette foto's...

Doen in Tskaltubo

Eten in Tskaltubo

We zijn tot tweemaal teruggekomen in Tskaltubo. De eerste maal hebben we gegeten bij Kafé Nektari. De menukaart is volledig in het Georgisch en Russisch, een oude man was aan het spelen met een karaoke set en we leken de enige gasten te zijn. Toch was het eten super lekker. De tweede keer hebben we gegeten bij Cafe-bar Chveni Kalaki. Ook hier hebben we genoten van de Georgische keuken.

Overnachten in Tskaltubo

Hoewel een heleboel hotels hun deuren hebben moeten sluiten en tegenwoordig een ruïne zijn, hebben enkele hotels ook weer hun deuren geopend. Het Tskaltubo Spa Resort werd meerdere malen verbouwd en opende in 2011 haar deuren weer als 4 sterren hotel. Dit prachtige gebouw heeft nog altijd de charme van de hoogtijdagen. Je zou haast denken dat je hier de hoofdprijs betaalt, maar dat valt reuze mee. Tijdens onze reis door Georgië zijn we tweemaal hier beland. Voor wie vliegt op Kutaisi is dit een ideale locatie.

Omgeving van Tskaltubo

Tskaltubo ligt op een kleine afstand van Kutaisi. Vanuit hier kun je onder meer gemakkelijk enkele beroemde kloosters en kathedralen bezoeken. Ook Okatse en Martvili Canyon en de Promotheus grotten liggen op kleine afstand van de stad.

Boek een hotel in Tskaltubo

Booking.com