Dieren

Gespotte dieren: vulkaankolibrie

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In deze editie de vulkaankolibrie.

Gespotte dieren: vulkaankolibrie
Op een takje in het Parque Nacional Los Quetzales hebben we deze vulkaankolibrie gespot

De vulkaankolibrie is een vogel uit de kolibrie-familie Trochilidae. Ze worden vaak verward met de ‘Fonkelende kolibrie’ soort. Het leefgebied van de vulkaankolibrie zijn de bergachtige open plekken in Costa Rica en westelijk Panama. Het is een klein vogeltje met een groene bovenzijde en een overwegend witte onderzijde. Ze hebben een korte staart met een dunne bruine rand en een rechte snavel. Mannetjes wegen maar 2,5 gram en een vrouwtje net iets meer. De vrouwtjes zijn volledig verantwoordelijk voor het bouwen van een nestje alwaar zij twee eitjes zal leggen. De kleintjes zullen na 15 tot 19 dagen uitkomen. De vogeltjes eten nectar afkomstig uit kleine bloempjes en bloemen die worden bestoven door insecten. Tijdens het broedseizoen kunnen de mannetjes hun territorium met bloemen agressief verdedigen.

Hoewel het hier gaat om een kleine vogel, hebben we de vulkaankolibrie weten te spotten. Tijdens onze zoektocht naar de quetzal in Costa Rica, leek het ons een goed idee om het Parque Nacional Los Quetzales te rijden. We hadden gelezen dat dit park de naam had gekregen vanwege de prachtige vogel die in dit gebied veel voor zou komen. Het gebied van het Parque Nacional Los Quetzales is bergachtig en overwegend groen. Net toen we aan onze wandeling wilden beginnen begon het helaas te regenen. Daarnaast wisten we eigenlijk totaal niet waar we eigenlijk op moesten letten. In welke bomen zit een quetzal? Welk geluid maakt ie? Wanneer je niet precies weet waar je op moet letten, ben je uiterst alert op alle bewegingen en vreemde kleuren in het groen die eventueel een beest zouden kunnen zijn.

Helaas konden we de quetzal niet vinden en ook konden we niet heel ver komen in het park omdat een boer het wandelpad had geblokkeerd. Maar precies op die plek waar we niet verder konden, zag mijn vriendin op ooghoogte een klein vogeltje zitten. We konden aardig dichtbij komen, het vogeltje bleef rustig zitten en liet zich maar al te graag fotograferen en filmen. Vanwege de kleine rechte snavel hadden we het idee dat dit weleens een soort bijeneter kon zijn, maar het vogeltje had wel de groene kleuren van een kolibrie. Het zou het enige levend wezen zijn dat we tijdens onze wandeling hadden kunnen spotten.

Nadat we in ons hotel arriveerden en we het aanbod kregen om de volgende ochtend een quetzal te spotten met een gids, vroeg ik aan diezelfde gids of hij wist welke vogel we hadden gespot. Ik liet hem mijn foto’s zien en hij wist me direct te vertellen dat het hier om een vulkaankolibrie ging.
Plan je reis naar Costa Rica

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie