Bosnië & Herzegovina - Mostar
Bosnië & Herzegovina

Mijn korte reis door Bosnië & Herzegovina

Opnieuw kon ik een land afvinken van mijn lijstje. Na Slovenië, Zwitserland en Georgië maakte ik in oktober samen met mijn moeder en zus een korte reis door Bosnië & Herzegovina. Een kleine week (of zullen we het een extra lang weekend noemen) brachten we een bezoek aan de steden Sarajevo en Mostar en ik raakte onder de indruk van het land en zijn geschiedenis. Ben jij nog eens op zoek naar een korte roadtrip of een leuke stedentrip? Denk dan zeker eens aan Bosnië & Herzegovina.

Waarom naar Bosnië & Herzegovina?

Bij een korte trip zullen de meeste mensen niet snel aan Bosnië & Herzegovina denken. Ik kreeg meerdere malen de vraag waarom ik naar zo’n oorlogsgebied wilde afreizen. Toen Joegoslavië in de jaren ‘90 uit elkaar viel werd er in verschillende landen, waaronder Bosnië & Herzegovina, hevig gevochten. De val van Srebrenica is bij de meeste mensen wel bekend. In die periode was ik zelf nog te jong om te beseffen wat er precies gaande was. Sporen van de oorlog zijn nog altijd zichtbaar en veel plekken herinneren aan deze zwarte periode.

Maar Bosnië & Herzegovina is veel meer dan oorlog. Het land wordt gekenmerkt door een prachtige natuur. Hoge bergen, diepe dalen, mooie watervallen en historische steden. En er zijn volop interessante bezienswaardigheden. Het land is een mengelmoes van verschillende culturen. Westerse en oosterse culturen komen hier al eeuwenlang samen. Dat zie je terug in het stadsbeeld, maar ook in de keuken. Voor schappelijke prijzen kun je er heerlijk eten.

Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
In oktober maakte ik samen met mijn moeder en zus een korte roadtrip door Bosnië & Herzegovina

Sarajevo

Tijdens de oorlogsperiode in de jaren ‘90 werd er in Sarajevo hevig gevochten. De stad werd volledig omsingeld door Servische troepen. Vanuit de bergen namen ze de stad continu onder vuur, dat kwetsbaar gelegen is tussen de bergen. In totaal duurde de belegering van Sarajevo 3 jaar en 9 maanden. 8000 soldaten en 12.000 burgers kwamen om. De stad lag volledig in puin. Het verleden spookt nog altijd rond in Sarajevo, want als je goed kijkt zie je nog heel veel kogelgaten in de gevels van de huizen en kun je op straat her en der de ‘Rozen van Sarajevo’ (kunstwerken van dodelijke mortierinslagen) zien. Er is met man en macht gewerkt aan het herstel van de stad en dat is goed gelukt. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat hier nooit iets is gebeurd.

In het oude centrum waan ik mezelf in een Turkije. En dat is niet geheel verwonderlijk, want Sarajevo heeft een rijke Ottomaanse geschiedenis en veel invloeden zijn tot vandaag de dag zichtbaar. Turkse bazaars, moskeeën en van die mooie straatjes waar je heerlijk kunt slenteren. Kleine winkeltjes en restaurants met terrasjes lopen door elkaar heen, maar ook normale winkels waar de lokale bevolking kun boodschappen kunnen doen.

In de jaren ’90 werd er tijdens de Joegoslavische Oorlog hevig gevochten in Sarajevo. De stad lag volledig in puin en er kwamen duizenden mensen om.

Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
Turkse sferen in Sarajevo

Er zijn veel bijzondere bezienswaardigheden te vinden in Sarajevo. Één hiervan is zonder twijfel de Latin Bridge. Prins Franz Ferdinand van Oostenrijk werd op deze brug vermoord. Het betekende het begin van de Eerste Wereldoorlog. Wist jij dat al? Een klein herdenkingsplaat is de enige herinnering aan deze gebeurtenis. Hoog boven de bergen vind je een andere bijzondere bezienswaardigheden, de verlaten bobsleebaan. In 1984 vonden de Olympische Winterspelen plaats in Sarajevo. Zoals zo vaak met de Winterspelen werden de voorzieningen nadien niet meer gebruikt en neemt de natuur de plek over. Met de kabelbaan bezoeken we de bobsleebaan waar je een groot deel overheen kunt wandelen.

De dood van Franz Ferdinand op de Latin Bridge was het startsein voor de Eerste Wereldoorlog.

Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
De dood van Franz Ferdinand op de Latin Bridge was de start van de Eerste Wereldoorlog
Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
Met de kabelbaan kun je naar de voormalige bobsleebaan die tijdens de Olympische Winterspelen van 1984 werd gebruikt

Maar natuurlijk herinneren veel locaties in de stad aan de oorlog uit de jaren ‘90. Indrukwekkend is bijvoorbeeld het museum Gallery 11/07/95 waar je meer te weten kunt komen over de val van Srebrenica. De foto’s en video’s die je hier kunt zien zijn behoorlijk schokkend. Het is bizar om deze beelden te zien en dan te bedenken dat ze nog niet zo lang geleden hebben plaatsgevonden. Rondom en in de stad vind je ook meerdere begraafplaatsen met witte gedenkstenen. Vanuit de bergen of onderweg met de auto zul je er meerdere passeren. Niet ver van het vliegveld kun je de Tunnel of Hope bezichtigen. Deze tunnel speelde een belangrijke rol in de overleving van de stad tijdens de Joegoslavische oorlog. Het was de enige in- en uitgang van de stad. Via de tunnel werd er voedsel, medicijnen en wapens naar de stad gebracht. Een klein deel van de tunnel kan nog worden bezocht in het museum.

Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
Rondom de stad zie je behoorlijk wat begraafplaatsen met witte gedenkstenen
Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
Herinneren aan de oorlog: de 'Rozen van Sarajevo' en een monument voor alle kinderslachtoffers
Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
De Tunnel of Hope, bij het vliegveld van Sarajevo

Tijdens onze dagen in Sarajevo sliepen we in een net appartement niet ver van de Latin Bridge, Vanuit hier bereikten we binnen het kwartier het historische centrum van de stad.

Boek dit appartement

Mostar

Na Sarajevo rijden we door naar Mostar. Ook hier werd in de jaren ‘90 flink gevochten en ook deze stad werd volledig verwoest. Na de oorlog werd de stad volledig opnieuw opgebouwd. Dit is wat mij betreft het ultieme bewijs van de weerbaarheid van het volk. De stad werd nog mooier opgebouwd dan dat het ooit was, maar hierdoor werd de stad ook een echte toeristische trekpleister en kwam het oude centrum op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te staan. In de zomermaanden kan het hier extreem druk (en ongelooflijk warm) zijn. Aangezien wij buiten het hoogseizoen zijn gegaan, valt het qua drukte nog relatief mee. Toch komen er dagelijks veel dagjesmensen met bussen vanuit Kroatië hierheen en kan het toch druk aanvoelen.

Mostar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een echte toeristische trekpleister.  Gelukkig viel het bij ons bezoek qua drukte nog enigszins mee.

Bosnië & Herzegovina - Mostar
Mostar is een stuk toeristischer, maar een prachtige stad
Bosnië & Herzegovina - Mostar
Bosnië & Herzegovina - Mostar
Ook in Mostar werd hevig onder vuur genomen tijdens de oorlog. Veel plekken herinneren aan deze oorlog.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Mostar is zonder twijfel de Stari Most. De oude brug is een mooi voorbeeld van islamitische Balkanarchitectuur. De oorspronkelijke brug werd in de 16e eeuw opgebouwd maar tijdens de oorlog opgeblazen. Na de oorlog werd de brug hersteld en in 2004 heropend. Tegenwoordig springen jongeren dagelijks 19 meter naar beneden met het geld dat ze krijgen van toeristen. Daar moet je toch flink wat ballen voor hebben. Aangezien de brug als dé trekpleister van de stad wordt gezien, zijn er overdag vrijwel altijd mensen op de brug te vinden. Het beste moment om de brug op de foto te zetten is derhalve vroeg in de ochtend. Een andere brug, die iets minder massaal wordt bezocht, is de Crooked Bridge. Ook deze brug werd vernield, maar door een overstroming in 2000.

De belangrijkste trekpleister van Mostar is de Stari Most. De brug werd tijdens de oorlog opgeblazen maar later weer hersteld. Jongeren springen vanaf de brug dagelijks zo’n 19 meter naar beneden het water in.

Bosnië & Herzegovina - Mostar
De trekpleister van Mostar, de Stari Most

Een wandeling door het historische centrum is sowieso een aanrader, zeker in de ochtend wanneer het nog niet zo ongelooflijk druk is. Je kunt onder meer de minaret van een moskee bezoeken vanwaar je schitterend uitzicht op de stad hebt. Buiten het oude centrum zie je nog een aantal ruïnes uit de oorlogsperiode staan De Sniper Tower is er bijvoorbeeld één van. Jammer genoeg kun je dit gebouw niet meer betreden, maar je kunt hier wel genieten van streetart met een boodschap. Indrukwekkend is ook het Partizanen begraafplaats waar we vreemd genoeg helemaal alleen zijn. Keer ‘s avonds zeker weer terug naar het oude centrum, want vind je tal van restaurantjes en terrasjes.

Bosnië & Herzegovina - Mostar
Mostar gezien vanuit de minaret van de Koski Mehmed Pasha moskee
Bosnië & Herzegovina - Mostar
Bosnië & Herzegovina - Mostar
De Sniper Tower en de street art met een maatschappelijke boodschap
Bosnië & Herzegovina - Mostar
Het Partizanen kerkhof is behoorlijk indrukwekkend

In Mostar verbleven we net buiten het historische centrum in een appartement, geschikt voor 4 tot 5 personen. De vriendelijke eigenaar heeft goede tips en er is een afgesloten parkeerplaats indien je met de auto komt.

Boek dit appartement

Omgeving van Mostar

Wanneer de ladingen bussen arriveren is het eigenlijk verstandig om deze drukte te ontlopen en de omgeving van Mostar te verkennen. Net buiten de stad brengen we een bezoek aan een oude vliegtuighangar. Tegenwoordig meer een vuilnisstortplaats dan een mooie plek. Daarbij stuitten we op een tweetal ijzerdieven die de oude stalen deur in stukjes aan het zagen zijn. Ondanks dat veel mensen aardig zijn, moet je altijd op de hoede zijn. Als deze twee mannen kwade bedoelingen hadden konden ze ons zonder moeite beroven.

Bosnië & Herzegovina - Mostar
Net buiten Mostar vind je deze voormalige hangar

In het plaatsje Blagaj, een paar kilometer van Mostar af, bezoeken we het historische Derwisj-klooster. Dit 16e eeuw klooster is gebouwd aan de oevers van de blauwe Duna-rivier en is een klassiek voorbeeld van de Ottomaanse architectuur. Wij bezoeken de binnenzijde van het klooster, maar echt de moeite waard is dit niet. Het is mooier om van een afstand naar het huis te kijken

Bosnië & Herzegovina - Blagaj
Het historische Derwisj-klooster in Blagaj

Op een kleine twee uur rijden van Mostar liggen de spectaculaire watervallen van Kravica. De watervallen liggen in de Trebizat rivier en bereiken een hoogte van zo’n 25 meter. In het meer rondom de watervallen mag gezwommen worden, maar het water is behoorlijk koud. Houd er rekening mee dat deze watervallen een toeristische attractie zijn en dat het hier behoorlijk druk kan worden.

Bosnië & Herzegovina - Kravica watervallen
De spectaculaire Kravica watervallen

Wij maken ook een stop in het dorpje Počitelj en dit is echt een aanrader want het lijkt net alsof je terug in de tijd gaat. Niet voor niets staat dit dorp op de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het dorp werd rond de 14e eeuw gebouwd en had een strategische ligging. Rondom het dorp liep een muur die her en der nog altijd te zien zijn. Helaas werd ook Počitelj tijdens de oorlog getroffen. Diverse woningen en gebouwen raakten zwaar beschadigd, maar werden na de oorlog weer gerestaureerd zonder afbreuk te doen aan de oude structuren. Wij brengen een bezoek aan de moskee en citadel. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de stad en omliggende omgeving. Via de muur kun je nog helemaal naar het hoogste punt van het dorp waar een uitkijktoren staat.

Bosnië & Herzegovina - Pocitelj
Počitelj ligt niet ver van Mostar en is een kort bezoek waard
Bosnië & Herzegovina - Pocitelj
Bosnië & Herzegovina - Pocitelj
Door de oorlog was Počitelj ernstig getroffen, maar het dorpje is weer fantastisch opgebouwd

Bezienswaardigheden tussen Mostar en Sarajevo

Tussen Mostar en Sarajevo kun je niet alleen genieten van het prachtige landschap, je vindt er ook enkele bezienswaardigheden die zeker een stop waard zijn. In het plaatsje Jablanica kun je een opgeblazen spoorbrug bekijken. Ik moet er wel bij vermelden dat de brug die je ziet is gebouwd voor een film die in 1969 is opgenomen. De oorspronkelijk brug werd in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen, maar voor de film werd deze nagebouwd. Het was de bedoeling dat de brug in deze film wederom zou worden opgeblazen, maar omdat er zoveel rook te zien was haalde deze scène de film uiteindelijk niet. De restanten van de brug zijn nu nog altijd te bewonderen.

Bosnië & Herzegovina - Neretva River
De opgeblazen brug bij de Neretva rivier

Een stuk indrukwekkender is de geheime bunker van Tito nabij Konjic. De Joegoslavische president Tito was bang voor een atoombom en liet daardoor een enorme bunker bouwen in Bosnië. De bouw van de bunker was een miljoenenproject, duurde 26 jaar lang en werd uiteindelijk nooit gebruikt. Tito heeft de bunker zelfs nooit bezocht. Hij overleed nog voordat het project was afgerond. Sinds kort is de bunker opengesteld voor bezoekers. naast de indrukwekkend bouw kun je er kunstwerken bewonderen met een donker randje. Wat mij betreft moet je een bezoek aan deze bunker zeker niet overslaan.

Sla tijdens een reis door Bosnië & Herzegovina zeker niet de bunker van Tito over. Dit is misschien wel één van de meest bizarre bouwwerken van het land dat nooit werd gebruikt.

Bosnië & Herzegovina - Tito's Bunker
Een absolute aanrader om te bezoeken in de bunker van Tito
Bosnië & Herzegovina - Tito's Bunker
De bunker is alleen te bezichtigen onder begeleiding van een gids

Vijf dagen is natuurlijk veel te kort om het land goed te leren kennen, maar een bezoek aan Sarajevo en Mostar kan ik zonder meer aanraden. Ook in de omgeving van beide steden valt genoeg te ontdekken. Deze trip smaak naar meer en ik denk dat Bosnië & Herzegovina nog veel meer te bieden heeft.

Vliegen naar Bosnië & Herzegovina

Vanuit Amsterdam gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Bosnië & Herzegovina. Vanaf Keulen, Düsseldorf of Eindhoven kun je wel rechtstreeks naar Bosnië & Herzegovina vliegen. Zelf boekte ik in oktober van donderdag tot dinsdag een retourvlucht met Wizz Air van Eindhoven. Wizz Air vliegt op Tuzla, op ruim 90 minuten afstand van de hoofdstad Sarajevo.

Een auto huren in Bosnië & Herzegovina

Om zo veel mogelijk in korte tijd te zien, gaat mijn voorkeur altijd uit om een auto te huren. Je kunt je gemakkelijk verplaatsen en stoppen wanneer je wil. Voor onze korte roadtrip door Bosnië & Herzegovina heb ik gekozen voor een huurauto via Sunny Cars. Bij Sunny Cars ben je er van verzekerd dat je huurauto standaard optimaal verzekerd is en hoef je je geen zorgen te maken over extra kilometers of vreemde tankregelingen. Nog meer zekerheid kun je inbouwen door de verschillende servicepakketten. Zo kun je bijvoorbeeld een extra bestuurder bijboeken, een navigatiesysteem huren of zelfs een tent pakket erbij nemen. Reizen met de auto is prettig en handig, maar ook slecht voor het klimaat. Bij Sunny Cars kun je de C02-uitstoot van je huurauto compenseren en geef je huishoudens van ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie.

Voor deze trip huurden we een Skoda Fabia. Misschien niet de meest spannende auto, maar wel een ongelooflijk zuinige auto. Gedurende onze vijf dagen was de tank pas half leeg! En dan is toch bewonderenswaardig aangezien we behoorlijk door de bergen hebben moeten rijden.

Voor onze reis door Bosnië & Herzegovina huurden we een auto bij Sunny Cars

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie