Bosnië & Herzegovina

Bosnië & Herzegovina is een kruispunt van culturen en na jaren onrust heerst er eindelijk vrede. Het land is voornamelijk bekend geworden door de genocide die er in 1992 tot 1995 heeft plaatsgevonden. Bosnische Serviërs waren het niet eens met de onafhankelijkheid van het land. Het leger van de Bosnische Serviërs viel enkele steden aan en heeft de niet-Servische bevolking uitgemoord, verdreven of gevangen gehouden in concentratiekampen. In Srebrenica vond in 1995 een massamoord plaatst. 8000 moslims kwamen om het leven. Na deze vreselijke gebeurtenis werd het verdrag van Dayton opgesteld en kwam er een einde aan de Bosnische Oorlog.

Hoewel Bosnië & Herzegovina nog altijd herstellende is van deze oorlog, biedt het veel schoonheid en charme. In Sarajevo kun je genieten van een levendige stad en een mengelmoes van verschillende culturen. Naast de hoofdstad is ook Mostar een populaire bestemming om te bezoeken. Er zijn volop architecturale sporen te vinden van Tito’s communisme, waaronder de uitermate bijzondere bunker. Een miljoenenproject die nooit gebruikt werd. Er zijn pittoreske dorpjes met moskeeën, orthodoxe kloosters en prachtige bruggen. Qua natuur vind je er steile bergwanden, wijngaarden en mooie watervallen.

Reizen & Reistips over Bosnië & Herzegovina

Ik was nog te jong om bewust mee te krijgen wat er gaande was tijdens de Bosnische Oorlog, maar enkele beelden van het nieuws staan nog altijd op mijn netvlies. Daarom was ik benieuwd hoe het land er inmiddels voor staat. In 2019 vroegen mijn moeder en zus of ik met hun een weekje op reis wilde en kon zelf een bestemming uitkiezen. Ik stelde Bosnië & Herzegovina voor om zowel Sarajevo en Mostar te ontdekken. Het bleek een schot in de roos. Sarajevo is een prachtige stad met een Turks sfeertje. Mostar is prachtig hersteld na de oorlog en is absoluut een bezoek waard. Maar ook buiten beide steden kun je voldoende bewonderen. Veel plekken herinneren nog aan de Bosnische Oorlog en zijn behoorlijk indrukwekkend. Op deze manier kon ik wel meer te weten komen over deze heftige periode.

Ik heb maar een klein gedeelte van Bosnië & Herzegovina kunnen zien, maar dat was al voldoende om te kunnen concluderen dat dit land veel te bieden heeft. Ben je nog eens op zoek naar een leuke bestemming niet al te ver van huis? Denk dan zeker eens aan Bosnië & Herzegovina.

Bezochte bestemmingen
Hoofdstad

Sarajevo

Regio

Europa

Buurlanden

Kroatië Montenegro Servië

Plan je reis

Boek vliegtickets
Huur een auto via Booking.com
Huur een auto via Sunny Cars
Zoek hotels

Boek een reis door Bosnië & Herzegovina

ANWB
Djoser
Sawadee
Shoestring

Reisgidsen

In Your Hands

Bezochte bestemmingen in Bosnië & Herzegovina