Rotsen van Prachov - Tsjechië
Tsjechië

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs

Het noorden van Tsjechië is bij veel mensen nog niet heel bekend. Jammer, want het is een prachtig gebied voor natuur- en wandelliefhebbers. In de maand juni ging ik op zoek naar de mooiste plekjes in het noorden van Tsjechië. Zo bezocht ik onder meer het unieke landschap van het Boheems Paradijs. Door de eeuwen heen is hier een uniek landschap ontstaan door erosie. Je vindt in deze regio meerdere rotssteden. Ik bezocht de rotsen van Prachov (Prachovské Skály).

Rotsen van Prachov - Tsjechië
Prachovské Skály is één van de vele rotssteden die je in het Boheems Paradijs kunt vinden.

Het Boheems Paradijs

Ten noordoosten van de hoofdstad Praag ligt het natuurgebied Český ráj, ook wel bekend als het Boheems Paradijs, gelegen in de provincie Oost-Bohemen. Sinds 1955 is het een beschermd natuurgebied, het eerste van Tsjechië. En een paradijs is het absoluut. In dit natuurgebied is in de loop der eeuwen een bijzonder gebied ontstaan. Grillige rotsformaties, een heuvelachtig landschap met rivieren, dalen bossen, weiden, meertjes en daarnaast kun je er sprookjesachtige kastelen bezoeken. Nergens in Tsjechië is het landschap zo bijzonder te noemen. In oktober 2005 is het Boheems Paradijs uitgeroepen tot UNESCO geopark. Het Boheems Paradijs heeft talloze wandelpaden en nodigt wandelliefhebbers uit om het gebied te voet te verkennen.

Het Boheems Paradijs werd in 2005 uitgeroepen tot UNESCO geopark.

Rotsen van Prachov - Tsjechië
Het Boheems paradijs nodigt bezoekers uit om mooie wandelingen te maken.

Prachovské Skály

Één van de bekendste plekken in het Boheems Paradijs zijn de rotsen van Prachov, ook wel Prachovské Skály genoemd. Dit gebied bestaat uit bizar gevormde rotsen uit zandsteen die midden in de bossen ineens opdoemen. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan toen er op deze plek nog een rivierbedding bestond. Door erosie van wind, de zon, vorst en vulkanische activiteiten is in de loop der jaren een heus rotsstad ontstaan. Prachovské Skály bestaat uit kloven, spleten, ravijnen en prachtige rotsformaties die een hoogte van 40 meter kunnen bereiken. Deze unieke plek is altijd in trek geweest bij de mensen. Vroeger leefden hier namelijk mensen, want er is keramiek gevonden uit de 10e eeuw. Sinds de 19e eeuw kwamen de eerste toeristen naar de rotsen van Prachov en wordt er druk aan bergbeklimmen gedaan. En het blijkt dat dit een populaire bestemming is, ook voor de Tsjechen zelf.

Rotsen van Prachov - Tsjechië
Prachovské Skály is één van de meest populaire plekken van het Boheems Paradijs

Wandelen tussen de rotsen van Prachov

Er lopen vier verschillende wandelpaden langs de rotsen van Prachov: een groene route, een gele route, een blauwe route en een rode route. De rode route loopt dwars door het park van de ingang in Prachov tot de ingang van Dolní Poladna. De blauwe is geschikt voor mensen met kinderwagen en rolstoelen. Via deze route kun je alleen de mooie uitzichtpunten niet bereiken. Het is daarom goed om je te concentreren op de gele of groene route. De routes worden goed aangegeven en hoewel je af en toe een klimmetje moet maken, zijn de paden relatief eenvoudig te bewandelen. Je kunt de routes alvast bekijken op de website van Prachovské Skály.

De gele route is slechts 1,5 kilometer lang. Hierbij wandel je naar twee uitzichtpunten en moet je eenmaal een klim maken. Tijdens deze korte route kunnen bezoekers genieten van de hoogtepunten van de Prachov rotsen. Bij deze route wandel je door de smalle spleet die de Keizerspas wordt genoemd. Keizer Frans II van het Roomse Rijk zou zich volgens de legende per draagstoel door de kloof hebben laten vervoeren.

Ook de groene route is geen lange wandelroute, deze is 3,5 kilometer lang. Hierbij wandel je langs zeven verschillende uitzichtpunten en tussen de nauwe spleten van de rotsen. Hou er rekening mee dat je veel nauwe rotstrappen moet lopen.

Wandelen door Prachovské Skály is een leuke dagbesteding. Aangezien wij voldoende tijd hadden, combineerden we de gele en groene route om zo veel mogelijk van het park te zien. Ondanks corona vond ik het erg druk hier. Dat kan soms voor wat opstoppingen zorgen bij de nauwe rotstrappen.

Rotsen van Prachov - Tsjechië
Rotsen van Prachov - Tsjechië
Rotsen van Prachov - Tsjechië
Rotsen van Prachov - Tsjechië
Rotsen van Prachov - Tsjechië
Rotsen van Prachov - Tsjechië
Rotsen van Prachov - Tsjechië
Ik wandelde een combinatie van de gele en groene route.

Praktische informatie

Prachovské Skály is gemakkelijk met de auto bereikbaar. Er zijn twee ingangen, waarbij je het beste kunt parkeren bij Dolní Pokladna omdat hier alle wandelingen starten. Je auto kun je tegen een vergoeding van 80 Kronen. Het kan zijn dat je bij drukte de auto in de berm moet parkeren. De entree is direct bij de parkeerplaats gelegen. Entree kost 90 Kronen per persoon. Nog voor de entree vind je ook twee restaurants en het toeristeninformatie. Na je wandeling door het park kun je hier nog souvenirs kopen of iets eten en drinken. Houd er rekening mee dat dit gebied druk wordt bezocht. Het beste kun je zo vroeg mogelijk op de dag gaan.

Rotsen van Prachov - Tsjechië
Prachovské Skály, een mooie dagbesteding.

Plan je reis naar Oost-Bohemen

  • Vanuit Utrecht is het ongeveer 9 uur rijden naar Pardubice en/of Hradec Králové.
  • Je kunt ook het vliegtuig nemen naar Praag en van daaruit met de trein naar Oost-Bohemen afreizen. Koop een vliegticket naar Praag rechtstreeks bij Transavia of ga op zoek naar andere goedkope vliegtickets.
  • Het is ook eenvoudig om vanuit Nederland de trein naar Praag te nemen. Met de trein kun je vervolgens in Tsjechië gemakkelijk verder reizen.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van Visit Czech Republic.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.