Vakantieplannen

Wat gaan we doen in Guatemala?

Het is nu echt aftellen geblazen. Over enkele dagen zijn mijn vriendin en ik in Guatemala. De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest om te bekijken welke plaatsen we willen bezoeken en wat een goede route is. Tot een ruime maand geleden hadden we alleen een vliegticket geboekt, de rest was nog onduidelijk. Dan begint de voorpret natuurlijk; boeken doorbladeren, in de Lonely Planet snuffelen, internet afstruinen, foto’s bekijken, blog berichten lezen en afbeeldingen op Twitter en Instagram bekijken. Samen zochten we enkele plaatsen uit zie we absoluut wilden bezoeken en hoe we qua vervoer hierheen konden komen. Deze vakantie huren we namelijk geen auto, maar gaan we met shuttlebussen pendelen. Sinds vorige week hebben we ons schema zo goed als rond. Er kunnen nog wat wijzigingen plaatsvinden, maar in grote lijnen staat het vast.

Volcan de Fuego - Guatemala
De actieve Volcan de Fuego, hopelijk zien wij ook een uitbarsting

Vulkanen, vulkanen en nog meer vulkanen

De voornaamste reden dat ik heel graag naar Guatemala wilde, was vanwege de hoeveelheid vulkanen. Guatemala telt 33 vulkanen en wordt daarmee gezien als het land van de vulkanen. Enkele van de vulkanen zijn ten ruste, maar er zijn er ook een aantal die nog actief zijn. Zo zag ik op YouTube de lavastroom van de Volcan Pacaya. Mensen stonden op enkele meters van de lavastroom af die zo de vulkaan afrolde. Uitermate indrukwekkend. Helaas is de lavastroom verdwenen, maar de vulkaan is nog steeds actief. Je kunt de vulkaan op en marshmallows roosteren boven de hittebronnen. Wanneer je hier loopt kun je de hitte onder je voeten voelen. Ik ben reuze benieuwd.

Een andere vulkaan die we gaan bezoeken is de Volcan Acatenango. We zullen deze vulkaan op hiken en hier zelfs overnachten. Naast deze vulkaan is een andere vulkaan gelegen, namelijk de Volcan de Fuego. Deze vulkaan is extreem actief en is zelfs de actiefste van het gehele land. Wanneer het zicht goed is en we een beetje geluk hebben kunnen we de vulkaan om de 30 minuten wat uit zien braken. Fingers crossed.

Een andere actieve vulkaan die we van dichtbij zullen gaan bekijken is de Volcan Santiaguito. Tijdens mijn speurtocht op internet kwam ik een filmpje tegen van enkele Nederlanders die deze vulkaan van dichtbij bezoeken, tot ineens een enorme uitbarsting volgt. De mensen staan te schreeuwen en springen, wat gruwelijk irritant is, maar ergens kan ik het volledig begrijpen. Ik hoop ook dat we zo’n dergelijke uitbarsting van een veilige afstand kunnen zien.

En om het af te leren zullen we bij Lake Atitlan ook de Volcan San Pedro beklimmen. Deze vulkaan kunnen we namelijk op eigen houtje beklimmen.

Templo II - Tikal - Guatemala
Één van de belangrijkste centra van de Maya's: Tikal

Maya tempels

In de Klassieke Periode van de Maya was Tikal het grootste en machtigste centrum. Het had er alle schijn van dat hier 200.000 mensen woonden. De restanten van de stad zijn te vinden in het noorden van Guatemala. Deze gaan we natuurlijk bezoeken en dit zullen velen met ons doen. Om ervoor te zorgen dat we de grote toeristenmassa ontlopen, slapen we midden in het park. Hierdoor kunnen we ’s ochtends vroeg opstaan en vanaf de tempel de zon op zien komen. Dan zullen de grote busladingen met toeristen nog niet aanwezig zijn. Het gehele complex zullen we niet volledig kunnen zien. Met een grote van 600 km² is dit immers onmogelijk.

Tikal ligt midden in de jungle, dus hier zullen ook vele dieren aanwezig zijn. Brulapen, toekans, papegaaien zullen we hoogstwaarschijnlijk zien. Als we geluk hebben kunnen we ook vossen, neusberen, miereneters, krokodillen, slangen, vlinders en vele insecten spotten. En stiekem hoop ik ook een jaguar, poema of ocelot te spotten. Dit zeg ik alleen niet te hard, omdat de kans uitermate klein is dat je zult zien.

Graag had ik ook een uitstapje willen doen naar de Maya ruïnes van Copan in Honduras, maar vanwege het vervoer en de tijd die we hiermee kwijt zijn hebben we deze uiteindelijk geschrapt.

Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced - Antigua - Guatemala
De koloniale stad Antigua

Cultuur

Onze vakantie zullen we beginnen in Antigua. Nadat we landen in Guatemala City rijden we direct door naar deze koloniale stad. Het centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en dit dankt de stad aan de koloniale bouwstijlen, de vele kerken, kloosters en ruïnes. De straten zijn bestraat met keien en wekken de indruk alsof je terug in de tijd bent gegaan. Eigenlijk hetzelfde beeld als Trinidad in Cuba. Voor veel reizigers is Antigua ook een goede uitvalsbasis om verder te reizen, zo ook voor ons. In totaal zullen we drie maal terugkomen in deze stad. Niet alleen zullen we beginnen, maar we eindigen ook in Antigua, zodat we dicht bij het vliegveld zijn zonder in Guatemala City te hoeven overnachten. Halverwege de reis zullen we nogmaals terugkeren in Antigua, zodat we een overstap kunnen maken richting een andere stad. Ik ben zeer benieuwd naar deze stad en kijk er naar uit om Antigua te verkennen. De foto met de arc en de vulkaan op de achtergrond zal ook absoluut door mij geschoten gaan worden. Ook ben ik benieuwd naar de vele ruïnes en het uitzicht vanaf de Cerro de la Cruz.

De markt van Chichitenango schijnt bijzonder te zijn, want het is de grootste markt van heel Midden-Amerika. Iedere donderdag en zondag worden groente, fruit, bloemen, dieren, stoffen, artikelen en houtsnijwerk verkocht op deze kleurrijke markt. Maar de markt is ook zeer toeristisch. Hierdoor proberen we ook een dag voordat de markt is in Chichicatenango aan te komen, zodat we de markt opgebouwd zien worden. Vlak voor zonsopgang komen de mensen in actie en bouwen ze het dorpje en alle straatjes en steegjes om tot een grote marktplaats. Wanneer de bussen vol toeristen komen, hoop ik dat wij al heel veel hebben kunnen zien.

Semuc Champey - Guatemala
De waterbassins van Semuc Champey

Waterbassins, grotten en heetwaterbronnen

Het was de afgelopen weken behoorlijk onrustig rondom Semuc Champey, vanwege protesterende mensen. Gelukkig richtte de woede van de mensen zich niet op de toeristen, dus we kunnen met een gerust hart naar Semuc Champey afreizen. Dit wordt gezien als één van de mooiste plekken van Guatemala. In de jungle hebben zich azuurblauwe waterplateau’s gevormd waar het water doorheen stroomt. Dit levert haast een sprookjesachtig beeld op.

Naast de waterplateau’s staat de omgeving ook bekend vanwege de grotten. Hier leven vleermuizen en bij zonsondergang vliegen duizenden vleermuizen in grote groepen naar buiten en vullen ze de hele lucht. Dit spektakel gaan we uiteraard ook opzoeken. De grotten zijn ook te bezichtigen, maar hierbij dien je door het water te lopen, te klauteren en te springen. Dit zullen we helaas niet gaan doen.

In de buurt van Quetzaltenango staat ook Fuentes Georginas op het programma. Hier zijn heetwaterbronnen te vinden in de tropische omgeving.

Lago de Atitlán - Guatemala
Het Lago Atitlan, omgeven door vulkanen en mooie dorpjes

Dorpjes langs Lago Atitlan

Het 8 kilometer brede en 18 kilometer lange Lago Atitlan is omringd door vulkanen en is door veel reizigers en schrijvers uitgeroepen tot het mooiste meer ter wereld. Rondom het meer zijn talloze dorpjes te vinden met ieder een uniek karakter Het is helaas niet mogelijk om ze allemaal te bezoeken, maar wij hebben besloten om twee dorpjes te bezoeken. We zullen overnachten bij San Pedro la Laguna en Santa Cruz la Luna. Bij San Pedro kunnen we een wandeling maken naar de Volcan San Pedro, terwijl we bij Santa Cruz het beste uitzicht hebben op de vulkanen rond het meer. We zijn dan ook redelijk aan het einde van onze vakantie, dus een beetje relaxen met een mooie omgeving is dan ook even prettig.

Op de hoogte blijven?

Gedurende reis zal ik mijn best doen om via Social Media ervaringen van mijn reis te delen. Ben je benieuwd, volg me dan op Facebook, Twitter (@reizenreistips) en Instagram (@reizenenreistips).

Plan je reis naar Guatemala

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!