Dresden

Aan het begin van de 20e eeuw moest Dresden de mooiste stad van Duitsland zijn. Misschien wel van heel Europa. Niet voor niets droeg het de naam ‘Florence aan de Elbe’. De stad, met alle prachtige bouwwerken, stond bekend om haar porselein, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest. In de nacht van 13 en 14 februari 1945 lieten Britse en Amerikaanse vliegtuigen een bommentapijt over de stad vallen. Het was de meest controversiële geallieerde actie in de Tweede Wereldoorlog. De bommen veroorzaakten een gruwelijke vuurstorm die duizenden mensenlevens heeft gekost. Ook de prachtige oude binnenstad was compleet verwoest.

Nog steeds zijn de gevolgen van deze gruwelijke daad goed zichtbaar in de stad. De ruïnes van de oorlog verdwenen achter het IJzeren Gordijn en het verval van de stad werd alsmaar erger. Na de eenwording in 1990 krabbelde Dresden weer langzaam op. Wijken aan de voorstad die aan de bombardementen ontsnapten waren vervallen, er was veel industrie gekomen en de bomschade was nog steeds aanwezig. Er werden belangrijke gebouwen afgebroken en gerestaureerd. Want ook in de jaren ’90 waren er nog steeds vele ruïnes, waaronder de gezichtsbepalende Frauenkirche. Jammer genoeg werd Dresden verpest door de lelijke ‘modern-socialistische’ stijl. Tegenwoordig kent de stad, net als veel andere grote steden uit de voormalige DDR, veel sociale problemen. Er heerst, net als in vele Oost-Duitse steden, een hoge werkeloosheid. Maar de stad doet er alles aan om het voormalige culturele belang te herwinnen. Er is massaal aan wederopbouw gedaan, een proces dat nog jaren zal gaan duren. Gerestaureerde historische gebouwen en communistische gebouwen worden met andere opvallende architectuur gecombineerd en geven Dresden een kenmerkend uiterlijk. Het enige UNESCO-Werelderfgoed was een stuk van het dal van 18 kilometer, maar deze is in 2009 ingetrokken vanwege een bouw van een moderne brug over de Elbe.

Toch is Dresden een extreem bijzondere stad. Het oude centrum staat vol bezienswaardigheden die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (zowel ervoor als erna) en de DDR laten zien. De meeste gebouwen zijn eigenlijk allemaal replica’s. Ook buiten het oude centrum zijn er volop  bezienswaardigheden te zien. Schloss Pilnitz, Das Blaue Wunder en de eerste Schwebebahn van Europa. Het zijn belangrijke bouwwerken waar men met recht trots op mag zijn. Hoewel de stad aan schoonheid heeft moeten inleveren, blijft het unieke stad met dit alles in het achterhoofd. Een bezoek aan Dresden is absoluut de moeite waard en zal je niet teleurstellen.

Doen en zien

Reistips

De mooiste steden in Saksen

Mijn favoriete deelstaat in Duitsland is Saksen. Een deelstaat met een rijke cultuur, bruisende steden en historische stadjes. Dresden en Leipzig zijn steden die bij de meesten wel bekend zullen...

Tips voor een stedentrip Dresden - Zwinger

Stedent(r)ips

Tips voor een stedentrip Dresden

Het mag inmiddels voor de meeste volgers van Reizen & Reistips geen geheim zijn dat ik een voorliefde heb voor de stad Dresden. Dit heeft niet alleen te maken met de afkomst van mijn moeder. De...

Drukke weken in mei en juni

Vakantieplannen

Drukke weken in mei en juni

Het worden drukke weken in mei en juni. Dat is een goed teken voor Reizen & Reistips. De agenda staat inmiddels behoorlijk vol met mooie reizen. De komende weken ben ik vooral op uitnodiging op...

Frauenkirche - Dresden - Duitsland

Stedent(r)ips

Weekend in regenachtig Dresden

Eind mei was het dan eindelijk zover. Voor het eerst sinds 2009 kon ik weer naar Dresden, een van mijn favoriete steden. Ditmaal met de mannen, want we vierden ons mannenweekendje. In navolging van...

Doen in Dresden

Eten in Dresden

Voor de echte ‘Hausmannskost’ kun je terecht bij veel restaurants in de stad. De meeste restaurants vind je in en rondom de Altstadt, maar let op, want de prijzen voor het eten liggen hier een stuk hoger. Persoonlijk kom ik graag ik het Restaurant Waldschlösschen waar ook de bierbrouwerij gevestigd is. Op de kaart staan heerlijke gerechten tegen schappelijke prijzen en kun je tevens het huisgebrouwen bier proeven. Ook in de Neustadt vindt je meerdere leuke restaurants die prima prijzen hanteren. Vergeet zeker niet om Haselbauer Eis te proberen in de Prager Strasse. In de DDR periode stonden de mensen soms uren in de rij voor dit ijs. Een goed ontbijtje of een lekker stuk taart kun je bij Kaffe Wippler krijgen in de wijk Loschwitz.

Drinken in Dresden

Brauhaus am Waldschlösschen mag je als bierliefhebber zeker niet overslaan. Je kunt hier de huisgebrouwen biertjes proeven en een rondleiding krijgen in de kleine brouwerij. In de Neustadt verschijnen ook steeds meer leuke biercafés waar ze craft beer schenken. Een gezellig en klein café is bijvoorbeeld Blondes. Hopfen Kult is een bierwinkel waar je tevens kunt zitten om van een biertje te genieten. Wil je ’s avonds op stap? De leukste barretjes vind je rondom de Louisenstrasse.

Overnachten in Dresden

In Dresden heb je een ruim aanbod aan hotels en accommodaties, variërend in prijsniveau. Inmiddels heb ik de stad al meerdere malen bezocht en heb ik in zowel de Neustadt als Altstadt overnacht. De prijzen in de Altstadt liggen een stukje hoger. Een optie hier is bijvoorbeeld IntercityHotel. In de Neustadt liggen de prijzen een stuk lager. Een goede optie is bijvoorbeeld Hofgarten 1824.

Omgeving van Dresden

Heb je de tijd en wil je de omgeving ontdekken? Plan dan zeker een bezoek in naar de Sächsische Schweiz. Dit natuurgebied is prachtig en je kunt er heerlijk wandelen. Sla zeker de Bastei niet over, één van de meest bekende plekken van de Sächsische Schweiz. Verder vind je in de omgeving nog leuke kleinere steden zoals Meissen, Pirna, Bad Schandau en Schmilka.

Boek een hotel in Dresden

Booking.com

Boek vooraf een activiteit