Albertplatz

De in 1875 door Friedrich Bouché ontworpen Albertplatz is een plein tussen het binnenste gedeelte en het buitenste gedeelte van de Neustadt. Het is een van de belangrijkste en drukste verkeersknooppunten van Dresden ten noorden van de Elbe.

Het plein werd al in 1812 aangelegd, maar heette destijds nog Bautzenplats. Bouché maakte een nieuw ontwerp welke in 1875 werd doorgevoerd. Het plein moest een van de mooiste verkeerspleinen van Duitsland worden, maar vanwege het drukke verkeer is dit niet bepaald uitgekomen. Het verkeer rondom het plein is altijd druk, omdat er maar liefst 10 straten in een stervorm naar de Albertplatz leiden. Toch is er midden op het plein altijd wat te beleven. In het midden van het plein domineren twee fonteinen, ontworpen door Robert Diez. Aan de oostzijde is de fontein Stille Wasser gelegen, gebouwd in 1887. Bij deze fontein worstelt een slang met zeemonsters. Aan de westelijke zijde staat de Stürmische Wogen uit 1894. Bij deze fontein zie je een nimf met een lelie in de hand, met daaromheen kikkers, slakken en schelpen.

Rondom het plein staan ook enkele monumenten en belangrijke gebouwen zoals het Dresden Verkehrsbetriebe, Erich-Kästner-Museum en Villa Eschebach.

Plan je reis naar Dresden

Boek een hotel in Dresden

Booking.com