Blaues Wunder

Tegen het einde van de 19e eeuw wilden de naburige gemeenten , maar met name de handelaren en de eigenaren van de villa’s in Loschwitz een betere verbinding naar Dresden. Hierop besloot men een brug aan te leggen over de Elbe. De eerste plannen voor de bouw van een brug konden wegens de hoge kosten niet worden uitgevoerd. Maar op 1 september 1891 werd begonnen aan een brug aan de hand van een ontwerp van Claus Köpcke en Hans Manfred Krüger. De stalen constructie was een van de meest bijzondere constructies van die tijd. De hangbrug is 260 meter lang en heeft een spanbreedte van 141 meter.

Na minder dan twee jaar was de constructie voltooid en de openingsceremonie vond plaats op 15 juli 1893. Het had niet veel gescheeld, of de Blaues Wunder had de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. In 1945 wilden de Nazi’s de brug opblazen, maar de twee dappere burgers van Dresden knipten de kabels door. Doordat er steeds meer verkeer over de brug gereden kwam, werd er in 1985 een limiet aangehouden vanwege de staat van de constructie. Dit bleef gelden tot de opening van de Waldschlösschenbrücke op 26 augustus 2013. Maar door de bouw van deze brug raakte Dresden wel hun plek op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO kwijt.

De naam Blaues Wunder is afgeleid van de blauwe kleur van de brug. Het is tot op heden een gerucht dat de brug oorspronkelijk groen zou zijn geweest en door weersomstandigheden de blauwe kleur zou hebben gekregen. Er zijn echter ook bewijzen dat de brug vanaf het begin al blauw zou zijn geweest.

Plan je reis naar Dresden

Boek een hotel in Dresden

Booking.com