Brauhaus am Waldschlösschen

Veertien rijke burgers van Dresden richtten op 12 augustus 1836 de ‘Actienverein der Societätsbrauerei zu Dresden’ op. Het is de bedoeling dat het een grote brouwerij zal worden waar het bier op Bayerische wijze geproduceerd zal worden. De burgers kochten het land en lieten de brouwerij bouwen. Na een bouw van ruim twee jaar werden op 26 maart 1838 de mouterij, opslagkelder en brouwerij geopend. Bij de opening werd maar liefst 6000 liter bier gedronken. In hetzelfde jaar werd het naburige jachtslot omgedoopt tot Waldschlosschen AG. De brouwerij werd in 1857 in brand gestoken en vervolgens volledig herbouwd.

Het bier van de brouwerij was van zeer goede kwaliteit en werd gedronken in veel Duitse steden. In 1855 werden de biertjes naar Brazilië geëxporteerd en in 1863 ook per auto naar Parijs. Doordat de brouwerij er economisch goed voor stond, kon de brouwerij goed concurreren met andere brouwerijen en werd het niet, net als vele omliggende brouwerijen, gesloten. Rondom de brouwerij werden steeds meer panden gebouwd zoals kantoorgebouwen, winkels en appartementen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de brouwerij onteigend met de daaropvolgende nationalisering. Er werd nog bier geproduceerd tot 1952 onder de naam van VVB / VEB Waldschlösschenbrauerei, daarna veranderde de naam nog enkele malen, tot in 1981 de Coschützer Brauerei het pand overnam en alleen maar alcoholvrije drankjes aan ging bieden. Dit werd in 1990 gesloten.

Na een uitgebreide renovatie en uitbreiding, opende in 1997 het Brauhaus am Waldschlösschen. Er worden hier tegenwoordig vier bieren volgens oude recepten gebrouwen: de Original, Zwickel, Dunkel en Hefeweizen. Er worden rondleidingen gedaan door de brouwerij, met aansluiten een proeverij waarbij je alle biertjes kunt proeven. Ook kun je in de brouwerij goed eten.

 

Plan je reis naar Dresden

Boek een hotel in Dresden

Booking.com