Garnisonkirche St. Martin

De Garnisonkirche St. Martin is gelegen aan de Stauffenbergallee en was oorspronkelijk een garnizoenskerk van de Albertstadt. Dit deel van Dresden werd gezien als een militairstad. Na de Duitse Reichgründung, waarbij vele kleine staatjes samen het Duitse Keizerrijk zouden gaan vormen, werd er begonnen aan de bouw een kazerne die plaats bood aan ruim 10.000 soldaten van het Saksische leger. Er ontstond een behoefte naar een kerk in de Albertstadt voor de soldaten. Tot op dat moment was er alleen een protestantse kerk in de Neustadt (Dreikönigskirche) en een in de Altstadt een katholieke kerk (Hofkirche). Er werd een wedstrijd gehouden voor het ontwerp voor een nieuwe kerk en deze werd gewonnen door de architecten William Lossow en Hermann Viehweger. Zij ontwierpen een kerk met zowel een katholiek als een protestants gedeelte onder één dak, maar gescheiden door een dikke muur. De eerste steen werd gelegd op 28 oktober 1895 en vijf jaar later werd de kerk ingehuldigd. Het gebouw is één van de laatste gebouwen uit de historisme stijl in Dresden. De kerk heeft maar één klokkentoren die 90 meter hoog is. Oorspronkelijk had de toren 6 klokken.

Tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog werd de kerk niet getroffen. De kazerne die niet ver van de kerk staat, werd wel geraakt en werd vervolgens niet meer opgebouwd. Na de oorlog verloor de kerk zijn functie als garnizoenskerk. De katholieke St. Franciscus Xaverius parodie, waarvan de kerk in de Hauptstrasse vernietigd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, vond in de Garnisonkirche St. Martin een nieuw onderkomen. Sindsdien heet de kerk Simultankirche St. Martin. Doordat het centrum van Dresden na de oorlog nog lang in puin lag, nam de Albertstadt ook de belangrijke functie op zich om de kerk in de zetten als opslag- en archiefplaats. Zo waren de geluidsarchieven van de bibliotheek gearchiveerd in de kerk.

Na de opening van de Albertstad-Kaserne in 1998, werd het katholieke deel van de kerk ook weer gebruikt voor diensten voor zowel de katholieken als de protestanten.

Plan je reis naar Dresden

Boek een hotel in Dresden

Booking.com