Op mijn wishlist: krater van Derweze
Blog

Op mijn wishlist: krater van Derweze

Zoals iedere reisfan heb ook ik een wishlist. Op deze wishlist staan natuurlijk enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar 1 2 3 kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd en je wilt natuurlijk ook ergens voor leven. Naast de verre landen, heb ik ook enkele steden of plekken in de buurt die ik graag zou willen bezoeken en waar wellicht sommigen van jullie nog geeneens hebben gehoord. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar de krater van Derweze in Turkmenistan.

De eerste keer dat ik van deze vreemde plek hoorde was tijdens het kijken van de serie Trabant Trek. Een groep mensen startten in deze serie in Duitsland om helemaal naar Cambodja te rijden in 3 Trabantjes. Een tijd geleden werd deze trip uitgezonden op een Travel kanaal. Halverwege de serie stapte ik in en zag ik dat ze met de Trabi’s waren in het Midden-Oosten. Ze kwamen aan in Turkmenistan. Een enorm onbekend land waar nomaden en herders leefden. Het land had een belangrijke route naar het oosten en vachten en honing werd via deze weg naar het westen getransporteerd. De weg werd echter steeds minder gebruikt toen de Europeanen een zeeroute ontdekten om Afrika heen.

Het land was jarenlang afgeschermd voor de buitenwereld. De media heeft geen vrije rechten waardoor het voor buitenstaanders lastig is om in Turkmenistan te komen en er te verblijven. Nog altijd is het lastig om te reizen in het land, omdat de Turkmeense autoriteiten het reizen naar bepaalde gebieden verbiedt. Maar welke gebieden dit precies zijn, is onbekend, maar inmiddels kan het land wel worden bezocht.

De mensen van Trabant Trek werden getipt over de ‘Door to hell’ en besloten een kijkje hier te nemen. De krater ligt midden in de woestijn Karakum en staat bekend om zijn aardgasvuren die continu branden sinds 1971. Het vuur wordt gevoed door de rijke aardgasvoorraden in het gebied en er hangt een penetrante geur van vuur en zwavel. De hotspot is 60 meter breed en heeft een diepte van ongeveer 20 meter.

Het gebied rond Derweze is rijk aan aardgas. Tijdens het boren in 1971 vonden geologen per ongeluk een ondergrondse grot gevuld met aardgas. De grond onder de boortoren stortte in, waardoor er een groot gat ontstond. Om ontlading van giftig gas te voorkomen werd besloten het gas af te branden. Men hoopte dat het vuur uit zou gaan na een paar dagen, maar nog altijd brand het gat. Bewoners van het gebied noemden het gat ‘Poort naar de Hel’.

En zeg nou zelf, als je de afbeelding in de header ziet; dan is dat toch een prachtige gewaarwording?

Op mijn wishlist: krater van Derweze
De krater van Derweze - bron: flydime [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!