Kerstmarkt van Colmar
Frankrijk

Kerstmarkt van Colmar

Afgelopen maand bezocht ik de kerstmarkt van Straatsburg. Het was de tweede maal dat ik naar Frankrijk afreisde om deze kerstmarkt te bezoeken. Vanwege de corona maatregelen waren enkele kerstmarkten een stuk kleiner opgezet en zijn enkele zelfs niet opgebouwd. Ik verbleef drie nachten in Straatsburg, dus na twee dagen had ik de kerstmarkten wel gezien. Daarom leek het me een goed idee om met het openbaar vervoer een kerstmarkt op de zoeken in een andere stad in de buurt. De keuze viel op de kerstmarkt van Colmar.

Kerstmarkt van Colmar
Tijdens mijn bezoek aan Straatsburg maakte ik een uitstapje naar Colmar

Colmar

Colmar is een authentieke stadje in de Elzas. Het is niet heel groot, dus je kunt de stad prima in een dag verkennen. In het historische centrum vind je talloze kleurrijke vakwerkhuizen uit de 15e en 16e eeuw. Omdat de stad door de eeuwen heen aan grote oorlogen wist te ontsnappen, is het centrum uitstekend bewaard gebleven. Wanneer je over de kasseien beklede straatjes wandelt tussen al die prachtige vakwerkhuizen, waan je je echt in een andere tijdsperiode.

Kerstmarkt van Colmar
Het historische centrum van Colmar is tijdens de kerstperiode fantastisch versierd
Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
's Avonds worden de fraaie vakwerkhuizen verlicht

Sprookjesachtige stad

Tijdens de kerstperiode transformeert Colmar in een echt sprookjesachtige stad. De historische bouwwerken worden verlicht, de straten worden versierd met mooie kerstdecoratie en door het centrum heen staan honderden kraampjes waar je leuke spullen kunt kopen of iets kunt eten en drinken. Zeker wanneer de avond valt, is het absoluut de moeite waard om een wandeling te maken door het oude centrum en je te vergapen aan al het moois. Veel vakwerkhuizen en belangrijke gebouwen worden prachtig verlicht. Ideaal om echt in de kerststemming te komen. Niet voor niets kreeg de kerstmarkt de 3e plek van mooiste kerstmarkten van Europa op de website van European Best Destination.

Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
Er zijn zes verschillende kerstmarkten in Colmar te vinden waar je lekker kunt eten en drinken, of leuke kerstkado's kunt kopen

Zes kerstmarkten

In het centrum zijn zes verschillende kerstmarkten. Deze staan op Place des Dominicains, Place Jeanne d’Arc, Place de l’Ancienne Douane, Koïfhus, Petite Venise en Place de la Cathédrale. Deze kerstmarkten zijn niet al te groot, maar wel super gezellig. Iedere markt heeft een eigen thema en zijn eigen charme. Volgens één van de verkopers waren ze niet kleiner dan onder normale omstandigheden.

Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
Lokale producten uit de Elzas worden aangeboden op Place Jeanne d’Arc

In tegenstelling tot de kerstmarkt van Straatsburg waren er in Colmar geen speciale plekken ingericht waar je moest eten en drinken. Zodra je iets bestelde moest je direct bij het kraampje je QR-code laten zien en kon je in de buurt van het kraampje blijven staan. Een stuk minder omslachtig dus en je eten en Glühwein blijft gewoon warm. Wat mij betreft kun je de beste Glühwein kopen op de Place Jeanne d’Arc bij Maison Martin Jund. Bij dit kraampje proef je dat de Glühwein van een echte wijnboer afkomt. Op dit plein worden sowieso veel producten uit de Elzas regio aangeboden, zoals Foie gras, Eau de vie, wijnen en vleeswaren.

Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
Places des Dominicans is de grootste kertsmarkt van Colmar

De grootste kerstmarkt van Colmar is op de Places des Dominicains, rondom de imposante Église des Dominicains en prachtige vakwerkhuizen. Op dit historische plein worden allerlei leuke kerstdecoraties aangeboden. En als je niets leuks vindt bij de kraampjes, kijk dan zeker ook eens in de verschillende winkeltjes rondom de kerstmarkt. De Glühwein bij de kraampjes vond ik hier redelijk aan de zoete kant. Lekker was wel de Angus Burger, dat had ik nog nooit eerder op een kerstmarkt gegeten.

Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
Place de l’Ancienne Douane is geweldig versierd en verlicht
Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
SInterklaas ontving de gasten bij het Koïfhus

De mooiste kerstmarkt vind je op de Place de l’Ancienne Douane. Dit plein met de Schwendi-fontein in het hart van het centrum wordt omringd met vele kleurrijke vakwerkhuizen. Boven het water van de kanalen hebben ze zelfs een adventkalender gebouwd met allerlei prachtige kerstversieringen. Zodra het donker is het hier spectaculair. Onder meer het Koïfhus wordt fantastisch verlicht. Binnen in dit middeleeuws gebouw bieden kunstenaars hun kunstwerken aan.

Kerstmarkt van Colmar
Kerstmarkt van Colmar
De kerstmarkt in de wijk La Petite Venise

De kerstmarkt in de iconische wijk La Petite Venise is een waar kinderparadijs. Kinderen kunnen hier in de stalletje schapen en konijnen aaien, een ritje maken met de paardencarrousel en een brief naar de kerstman sturen bij de gigantische brievenbus. Bij de kraampjes vind je leuk speelgoed

Kerstmarkt van Colmar
Je kunt zelfs culinair genieten bij Place de la Cathédrale

Wil je wat verfijnder eten? Op de gastronomische markt bij Place de la Cathédrale bereiden gerenommeerde chef-koks allerlei verschillende gerechten, van voorgerecht tot desserts. De gerechten zagen er goed uit, al waren de porties best groot. Natuurlijk betaal je hier iets meer voor dan het eten op de andere markten.

Kerstmarkt van Colmar
Vanuit Straatsburg is er een rechtstreekse treinverbinding naar Colmar

Met de trein van Straatsburg naar Colmar

Er is een directe treinverbinding van Straatsburg naar Colmar. De trein gaat eens om het half uur en hierover doe je half uur. De treinkaartjes vond ik redelijk aan de dure kant. Voor een retourtje betaal je per persoon €27,20. Vanaf het station van Colmar is het ongeveer 15 minuten lopen alvorens je de eerste kerstmarkt in het historische centrum bereikt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een hotel in Colmar te boeken vooraf.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie