Kerstmarkt van Straatsburg in corona tijden - Frankrijk
Frankrijk

Kerstmarkt van Straatsburg tijdens corona tijden

Het was eigenlijk de bedoeling om afgelopen maand de kerstmarkten van Dresden te bezoeken. Ik had deze trip al weken vooraf gepland. Helaas kwamen er in december steeds meer berichten over de hoge besmettingscijfers in de deelstaat Saksen en de eerste kerstmarkten zouden al geen doorgang vinden. Dresden wilde de markt wel gewoon openen en had alles al opgezet. Daags voor de opening werd de kerstmarkt alsnog afgelast en moest ik op zoek naar een alternatief. Ik koos ervoor om voor de tweede maal naar Straatsburg af te reizen. In 2018 bezocht ik deze Franse stad al eens tijdens de kerstperiode. Met name de gezellige sfeer en prachtige versieringen maakten enorme indruk. Hoe zou het zijn tijdens het corona tijdperk? Je leest het in dit artikel.

Het was niet de eerste maal dat ik de kerstmarkt van Straatsburg bezocht. In 2018 was ik er voor het eerst en was ik diep onder de indruk van de geweldige kerstsfeer.

Door de maatregelen waren er minder kerstmarkten en minder chalets dan drie jaar geleden

Minder kerstmarkten, minder chalets

Normaal gesproken worden er, verdeeld over de stad, 12 verschillende kerstmarkten opgezet. Vanwege corona zijn dit jaar niet alle markten opgezet. De grootste kerstmarkten vind je op Place Kléber, Place Broglie en rondom de kathedraal. Hoewel op deze locaties voldoende chaletes staan, is duidelijk te merken dat er veel minder staan dan drie jaar geleden. Verder zijn er nog wat kleinere kerstmarkten opgezet zoals in Petite France, op Place Château en Place Temple Neuf.

Ieder jaar wordt er een gastland uitgenodigd en wordt er een speciale kerstmarkt opgezet waar de specialiteiten uit het desbetreffende land kunnen aanbieden. Dit jaar is Duitsland het gastland en worden de specialiteiten van Dresden en Stuttgart aangeboden. Althans, dat was de bedoeling. Het gastland schittert namelijk dit jaar in afwezigheid. Niet geheel gek, aangezien de kerstmarkten van zowel Dresden als Stuttgart ook niet door gingen. Wel jammer, want ik had me stiekem verheugd op enkele Saksische specialiteiten.

Maatregelen op de kerstmarkt van Straatsburg

Alle kerstmarkten vind je in het centrum van Straatsburg. Het centrum wordt omsloten door de rivier Ill. Zodra je deze oversteekt moet je langs controlepunten. Hier hoef je nog niet je vaccinatiebewijs te laten zien, maar worden grotere rugzakken en tassen gecontroleerd. Zodra je deze controlepunten voorbij bent, is het dragen van een mondmasker verplicht. Je kunt in het centrum op verschillende plekken een sneltest doen. De kosten hiervoor zijn €25,01 per test. Aangezien wij allemaal gevaccineerd zijn, hoeven wij onszelf niet te laten testen. Wat vooral opviel was de vele politie die hier zwaar bewapend rondloopt. Na de aanslag van drie jaar geleden lijkt men hier extra alert te zijn.

Er zijn speciale zones ingericht waar je je eten en drinken kunt nuttigen

Op de kerstmarkten zijn verschillende plekken ingericht waar je moet eten en drinken. Het is dus niet de bedoeling dat je direct bij de chalets gaat eten en drinken. Je kunt deze speciaal ingerichte locaties betreden nadat je je QR-code hebt laten scannen. Hier volgt echter direct het eerste probleem. Wanneer je iets te eten of te drinken koopt, moet je allereerst naar deze locaties lopen. Als je je handen vol hebt, loop je te prutsen om je telefoon erbij te pakken. En als het dan ook nog eens regent, duurt het allemaal nog langer en is je zojuist gekochte eten en drinken alweer afgekoeld. Een extra probleem die ik ondervond is ook nog eens dat mijn QR-code niet geldig was. In juni ben ik gevaccineerd met het Janssen & Janssen vaccin. Voor zover ik op de hoogte ben, zou dit vaccin geldig moeten zijn in Frankrijk. Ik moest daarom altijd in discussie gaan met de mensen en steeds laten zien dat mijn vaccin in Frankrijk ook geldig zou moeten zijn volgens de site van de regering. Hierdoor duurde het voor mij allemaal nog langer om mijn gekochte consumpties te nuttigen. Daarnaast is het niet leuk om steeds in discussie te moeten gaan. Bij een apotheek heb ik zelfs nagevraagd waarom ik steeds de melding krijg dat mijn QR-code niet geldig is. Het beste antwoord dat ik kreeg is dat Janssen & Janssen alleen in Europa geldig is. Eigenlijk kon niemand mij uitleggen wat het probleem was.

LET OP: Vanaf 6 december zijn de maatregelen verscherpt. De kerstmarkt sluit nu dagelijks om 20:00 en bij de chalets kan er om je gezondheidspas worden gevraagd. Politie voert willekeurige controles uit.

De inwoners van Straatsburg hebben weer uitgepakt met hun prachtige versieringen

Straatsburg, city of lights

Ook dit jaar hebben de inwoners van Straatsburg weer hun best gedaan om hun stad te versieren. De straten, de huizen, de façades van de kerken en alle monumenten zijn weer versierd met lichtjes, knuffels en kerstartikelen. Zeker wanneer de avond valt en de lichtjes aan gaan, is het geweldig om door de stad rond te wandelen.

Op Place Kléber staat een enorme kerstboom, het symbool van de kerstmarkt

Op Place Kléber staat een grote kerstboom, die het symbool is van de kerstmarkt van Straatsburg. De boom is versierd met duizenden lichtjes. Vanaf 17.00 gaan de lichtjes aan en is de boom een ware attractie om te zien. Niet alleen de lichtjes, maar ook de kerstballen veranderen van kleur. Rondom de boom is nog een klein kerstdorpje gebouwd die ook nog eens verlicht wordt.

Natuurlijk wordt de kathedraal ook weer mooi verlicht
Er zijn weer honderden sterren opgehangen in de bomen

Uiteraard wordt ‘s avonds ook de Cathédrale Notre Dame de Strasbourg verlicht. Binnen kun je de 18 meter lange kerststal bewonderen, maar deze is alleen op bepaalde tijden in de middag geopend. Van de Place Louise Weiss tot de Sainte-Madeleine-brug zijn meer dan 600 sterren opgehangen in de bomen. Zodra de avond is gevallen, levert dit een sprookjesachtig beeld op. Wie over de promenade loopt, wandelt in feite onder een verlichte sterrenhemel. Vanaf de bruggen heb je een mooi overzicht over de versierde bomen.

Kerstmarkt van Straatsburg in corona tijden - Frankrijk
De Christkindelsmärik op Place Broglie was tot 1992 de enige kerstmarkt van Straatsburg

De Christkindelsmärik op Place Broglie is ook geweldig versierd met vele lichtjes. Voor het eerst wordt hier ook het stadhuis versierd. Via projecties worden er verhalen verteld over de Christkindelsmärik, Sinterklaas, Hans Trappe en zijn ezel Peckeresel. De verhalen zijn te horen in het Frans, Engels en Duits.

Wat vond ik van de kerstmarkt van Straatsburg in 2021?

Ondanks de maatregelen en het gedoe rondom mijn vaccinatie, blijft de kerstmarkt van Straatsburg een absolute aanrader. Dankzij de geweldige versieringen is de stad echt een kerstsprookje. Er zijn nog altijd voldoende markten die je kunt bezoeken. Wanneer je van de ene naar de andere kerstmarkt wandelt, kun je echt genieten van de fraai verlichte straatjes en de gevels van de gebouwen. Een ander voordeel; ten opzichte van drie jaar geleden was het echt een stuk minder druk.

Op zoek naar het lekkere eten

Dit jaar heb ik extra gelet op het eten en drinken van de kerstmarkt. Het aanbod in eten is (natuurlijk) iets anders als in Duitsland. Er zijn veel chalets waar baguettes en crêpes worden aangeboden, maar je kunt ook flammkuchen, spätzle, bretzels, koekjes en andere zoete lekkernijen krijgen. Met name de spätzle met munsterkaas bij de kathedraal viel erg in de smaak. Wat me opviel was dat veel eten al vooraf wordt bereid en vervolgens op een stapel wordt gegooid. Wanneer je het koopt wordt het nog snel even opgewarmd, maar een aantal gerechten werden redelijk koud geserveerd. Met de kou en de regen koelt het dan nog sneller af.

Glühwein

Bij een kerstmarkt hoort natuurlijk Glühwein. Drie jaar geleden kon ik me herinneren dat de Glühwein overal anders smaakte. Nu had ik het idee dat de Glühwein juist overal hetzelfde was. Ik vond de Glühwein behoorlijk zoet en het leek wel alsof ze gemaakt waren van fruitsap in plaats van wijn. Er waren twee chalets waar je, naar mijn mening, de beste Glühwein kunt krijgen. Op de Place Kléber wordt er nog wat ‘medicijn’ in de vorm van rum bij gegoten en bij de Terrassse du Palais Rohan werd er een lekkere Glühwein met gembersmaak aangeboden. Wat mij betreft zijn dit de echte aanraders.

Je vindt in Straatsburg echt veel mooie kerstdecoratie en leuke kerstkado's

Mocht je op zoek zijn naar leuke kerstkado’s en kerstdecoratie, dan ben je in Straatsburg op het juiste adres. Er worden echt super leuke dingen aangeboden die kenmerkend zijn voor de Elzas. Typische producten die hier worden aangeboden zijn bijvoorbeeld het keramiek voor het bakken van een kougelhopf. Zelf ben ik thuisgekomen met enkele mooie vogeltjes voor de kerstboom en keukengerei.

De kerstmarkt van 2021 was door alle omstandigheden natuurlijk een stuk anders dan drie jaar eerder. Ondanks de maatregelen, ondanks het koude en natte weer en ondanks dat er minder kerstmarkten waren, was de kerstmarkt van Straatsburg weer echt geslaagd. Iedereen die graag kerstmarkten bezoekt, moet zeker eens naar Straatsburg. De sfeer in de stad ademt echt kerst uit. Ik verbleef in totaal drie nachten in Straatsburg. Één dag heb ik besteed in Colmar. Je bereikt deze stad in iets meer dan een uur met het openbaar vervoer. En ook deze kerstmarkt is een absolute aanrader.

Ondanks de maatregelen, ondanks het koude en natte weer en ondanks dat er minder kerstmarkten waren, was de kerstmarkt van Straatsburg weer echt geslaagd.

De kerstmarkt van Straatsburg is geopend van 26 november 2021 tot 26 december 2021.

Tips voor een bezoek aan de kerstmarkt van Straatsburg

  • Boek je accommodatie ruim op tijd. Zelf heb ik mijn accommodatie een jaar van te voren vastgelegd om niet teveel te betalen. Klik hier voor hotels in Straatsburg.
  • Kom je met de auto? Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend in één van de parkeergarages je auto parkeert. In de middag zijn de meeste parkeergarages vol
  • Probeer de kerstmarkt op een doordeweekse dag te bezoeken om de grootste drukt in het weekend te ontlopen
  • Neem voldoende cash geld mee, je kunt niet bij iedere chalet pinnen
  • Verken ook absoluut de stad waar je kunt genieten van pittoreske straatjes en prachtige vakwerkhuizen, de imposante kathedraal en de vele leuke kleine winkeltjes
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!