Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Frankrijk

Kerstmarkt van Straatsburg

Van eind november tot eind december transformeert het historische centrum van Straatsburg in een waar kerstparadijs. Verdeeld over de stad zijn er 12 locaties waar je een kerstmarkt kunt vinden en hier kun je je onderdompelen in de kerstsfeer. In de stad staan ruim 300 chalets waar je allerlei originele kerstcadeaus kunt kopen en kunt genieten van de specialiteiten uit de Elzas. De kerstmarkt van Straatsburg behoort tot één van de oudste van Europa en is wereldwijd bekend. Niet voor niets wordt de stad ook wel de hoofdstad van kerstmis genoemd. Wij zijn absolute liefhebbers van een gezellige kerstmarkt en dus gingen we vorig weekend op onderzoek uit in Frankrijk. Helaas kwam de kerstmarkt eerder deze week nog negatief in het nieuws. Een man opende het vuur op straat en er vielen 3 doden en meerdere gewonden. Dit artikel is daags voor de aanslag geschreven en ik wil er ook absoluut niemand mee kwetsen.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
De Christkindelsmärik is één van de oudste kerstmarkten in heel Europa

De geschiedenis van deze kerstmarkt

De kerstmarkt van Straatsburg is de oudste van Frankrijk en behoort tot één van de oudste van geheel Europa. In de middeleeuwen vond er rond de Notre-Dame kathedraal de ‘Klausenmärik’ of ‘Sinterklaasmarkt’ plaats. Deze markt werd gehouden rond 6 december. Bij deze markt werd van alles verkocht zoals kaarsen, peperkoek en andere lekkernijen, (tweedehandse) kleding en kruiden. Aan deze markt kwam een einde nadat het Straatsburgse protestantisme de strijd aanging met de katholieke tradities. Zo ontstond er in 1570 de ‘Christkindelsmärik’ ter vervanging. Een naam die verwijst naar het Kindje Jezus.

Sindsdien vindt jaarlijks de kerstmarkt plaats in het historische centrum van Straatsburg. Ieder jaar worden de bezoekers aan het einde van het jaar weer betoverd door de prachtig versierde stad en de gezellige sfeer. Straatsburg wordt de hoofdstad van kerstmis genoemd en de CNN noemt het zelfs ‘de beste kerstmarkt ter wereld’.

De kerstmarkt van Straatsburg behoort tot één van de oudste in Europa en vind sinds 1570 ieder jaar plaats.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Strasbourg, Capitale de Noël

12 kerstmarkten verdeeld over de stad

Het historische centrum van Straatsburg wordt de Grande Île genoemd. Dit gedeelte van de stad wordt omsloten door de Ill, een zijrivier van de Rijn. De UNESCO heeft dit gedeelte van de stad door de ligging en de rijkdom van de gebouwen benoemd tot werelderfgoed. Hier kun je van eind november tot eind december ook de verschillende kerstmarkten van Straatsburg vinden. De afstanden zijn klein en dus goed te belopen. Je kunt daarom het beste je auto buiten het historische centrum parkeren. In totaal kun je in Grande Île twaalf verschillende kerstmarkten vinden, verdeeld over de verschillende pleinen.

In Straatsburg kun je twaalf verschillende kerstmarkten vinden. De Christkindelsmärik is de oudste en grootste. Ieder jaar wordt er een gastland uitgenodigd en krijgen ze een speciale kerstmarkt met specialiteiten uit het desbetreffende land.

De oudste en grootste kerstmarkt is de Christkindelsmärik, welke te vinden is op Place Broglie. Hier kun je allerlei decoratieve spullen verkrijgen zoals servies, speelgoed, juwelen, kruiden en kerstaccessoires. Natuurlijk kun je in de vele chalets ook genieten van allerlei lokale lekkernijen zoals bretzels, baguette flambee, kougelhopf, koekjes en vin chaude.

Een andere grote kerstmarkt vind je rondom de Notre-Dame kathedraal. Door de prachtige ligging bij dit imposante bouwwerk en de ongelooflijk mooi versierde huizen is het hier een stuk drukker dan bij de andere kerstmarkten. Maar sla deze kerstmarkt zeker niet over en neem ook zeker een kijkje in de kathedraal waar je de astronomische klok kunt bewonderen.

Een toeristische trekpleister van Straatsburg is de wijk La Petite France. In deze wijk aan de rand van het centrum hadden zich vroeger de vissers, meelhandelaren en de leerlooiers gevestigd. De prachtige en kleurrijke vakwerkhuizen langs het water hebben hun charme in al die jaren weten te behouden. In de sfeervolle straatjes en steegjes vind je de leukste kleine winkeltjes van de stad met allerlei leuke spullen. Ook in deze wijk zijn verschillende kleine kerstmarkten tussen de vakwerkhuizen opgetrokken waar je onder meer de regionale specialiteiten kunt kopen.

Ieder jaar kiest Straatsburg een gastland uit en deze krijgt een speciale kerstmarkt op de Place Gutenberg. Tijdens ons bezoek in 2018 is Finland het gastland en kunnen bezoekers de traditionele Finse producten verwachten zoals dierenhuiden, zalm, glögi, elandworst en een Finse tipi.

Op de overige pleinen zijn meerdere verschillende kerstmarkten te vinden waar je naast de kraampjes ook kunt genieten van workshops en allerlei entertainment.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Door de gehele stad zijn 12 kerstmarkten te vinden

Een kerstmarkt om verliefd op te worden

Zelden heb ik een kerstmarkt bezocht dat zoveel kerstsfeer uitstraalt.  Vrijwel alle gebouwen zijn zowel binnen als buiten versierd. Knuffels hangen tegen de gevels, verlichte sterren hangen in de bomen, verlichting boven de winkelstraatjes en de etalages van de winkels zijn helemaal in de sfeer van kerst.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Prachtige decoraties en versieringen aan de huizen
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Ook de etalages zijn helemaal in de kerstsferen

De kerstmarkt wordt jaarlijks door ruim twee miljoen bezoekers bezocht en dat zorgt natuurlijk voor een drukte in de stad. Gelukkig zijn er meerdere kerstmarkten door het historische centrum verdeeld, waardoor we nauwelijks merkten dat er zoveel mensen in de stad waren. Het is absoluut geen file lopen bij de chalets. We konden het aanbod bij ieder chalet bekijken en bij de kraampjes hoefden we niet lang te wachten om iets te bestellen. De verkopers spreken vrijwel allemaal Engels of Duits, handig voor de mensen die net als ik nauwelijks de Franse taal machtig zijn.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Ondanks dat er vele miljoenen mensen jaarlijks de kerstmarkt bezoeken zul je van de drukte niet heel veel merken

Bij de chalets kun je allerlei leuke spulletjes vinden die ook daadwerkelijk gerelateerd zijn met kerst. Leuke cadeaus voor onder of in de boom en typische regionale producten die je kunt eten of drinken. En de chalets zijn overvol met deze producten, iets wat ik nog niet eerder heb gezien op een andere kerstmarkt. Zo vind je typische producten die je nergens anders zou kunnen vinden, zoals keramiek voor het bakken van een kougelhopf of denk aan een unieke ooivaarsmuts.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Mini kougelhopf in verschillende smaken
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Mannetjes uit chocolade
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Of mannetjes van peperkoek
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Of gewoon knuffels
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Lekkere koekjes
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Leuke kerstversieringen
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Dit zijn geen echte cupcakes of macarones, maar zeepjes
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Voldoende chalets verkopen ook allerlei biertjes

Bijzonder uniek aan deze kerstmarkt is de vin chaude (glühwein), want deze smaakt bij elke chalet anders. Iedere standhouder maakt zijn eigen glühwein in grote pannen, met unieke kruidencombinaties waar vervolgens vers fruit wordt toegevoegd. Zo verschillende smaken overal. De één is zoet, de ander weer wat bitterder. De één heeft een frisse fruitsmaak, de ander smaakt naar gember of steranijs. Proef dus zeker bij verschillende chalets de glühwein en ontdek welke jouw favoriet is.

De glühwein smaakt bij ieder chalet anders, omdat ze deze overal andere wijn gebruiken en de wijn anders kruiden. Je zult dus nergens dezelfde glühwein drinken.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Bij ieder chalet smaakt de vin chaude anders
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Vers fruit en allerlei kruiden bepalen de smaak

Er worden volop regionale delicatessen bereid zoals bretzel, gebakken baguettes met verschillende garneringen, spätzle, pannenkoeken, wafels, fruit met chocolade, allerlei soorten koekjes en snoepjes en natuurlijk Elzasser Flammkuchen. Zorg ervoor dat je niet teveel hebt ontbeten, want je kunt je buik helemaal rond eten op de kerstmarkt.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Een halve baguette met worst en kaas
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Crepes, typisch Frans
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Schuimzoenen in allerlei verschillende smaken en kleuren

De geur van glühwein en alle lekkernijen is overal aanwezig. Wanneer de avond valt en de verlichting aangaat waan je je in een waar kerstparadijs. Neem daarom zeker ook je fototoestel mee.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
De huizen zijn allemaal prachtig versierd
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
De chalets met de verlichte kathedraal op de achtergrond
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
De straatjes zijn een genot om door te wandelen
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Kerstbomen, pyramides. Echte kerstsfeer
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Nog meer prachtige versieringen

En vergeet niet dat je naast de kerstmarkt ook kunt genieten van de stad zelf. Bezoek zeker de Notre-Dame kathedraal, waar je de astronomische klok kunt bewonderen en wandel door de leuke straatjes van La Petite France. De architectuur is een mengeling van Franse en Duitse invloeden en ademt historie. Heb je voldoende tijd, vaar dan met de boot over de Ill of bezoek één van de vele musea die Straatsburg rijk is. Maar je kunt natuurlijk ook de winkelstraatjes bezoeken waar je echt heel wat leuke spullen kunt kopen.

Verken ook absoluut de stad zelf. La Petite France is absoluut de moeite waard om doorheen te wandelen, maar ook de Notre-Dame kathedraal moet je zeker een bezoek brengen.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
La Petite France, één van de mooiste wijken van Straatsburg
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Heir vind je veel prachtige vakwerkhuizen
Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
De kathedraal, absoluut de moeite waard om te bezoeken

Tips voor een bezoek aan de kerstmarkt van Straatsburg

  • Boek je accommodatie ruim op tijd. Zelf heb ik mijn accommodatie een jaar van te voren vastgelegd om niet teveel te betalen. Klik hier voor hotels in Straatsburg.
  • Kom je met de auto? Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend in één van de parkeergarages je auto parkeert. In de middag zijn de meeste parkeergarages vol
  • Probeer de kerstmarkt op een doordeweekse dag te bezoeken om de grootste drukt in het weekend te ontlopen
  • Neem voldoende cash geld mee, je kunt niet bij iedere chalet pinnen
  • Verken ook absoluut de stad waar je kunt genieten van pittoreske straatjes en prachtige vakwerkhuizen, de imposante kathedraal en de vele leuke kleine winkeltjes

Aanslag in Straatsburg

Twee dagen na ons bezoek schreef ik dit artikel en zocht ik mijn foto’s uit. Toen ik klaar was en het bericht voor de volgende dag inplande, kreeg ik een bericht via WhatsApp. ‘Doden en gewonden op de kerstmarkt van Straatsburg’. Een man opende het vuur op de bezoekers, waarbij twee doden vielen en meerdere gewonden vielen. Na deze gebeurtenis vond ik het vanzelfsprekend niet gepast om dit artikel te plaatsen. En ook nu vind ik het lastig om het artikel te publiceren, want het is absoluut niet mijn bedoeling om bezoekers te winnen voor Reizen & Reistips over de rug van overleden of gewonde mensen. Mijn bezoek aan de kerstmarkt heeft na de gebeurtenissen een andere lading meegekregen.

Inmiddels is de kerstmarkt weer geopend in Straatsburg en ik hoop van harte dat er op de eerste plaats geen incidenten meer plaatsvinden en dat bezoekers, net als ik vorig weekend, kunnen genieten van deze geweldige kerstmarkt. Dit hoop ik niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de inwoners van de stad zelf.

Straatsburg kerstmarkt - Frankrijk
Nee, ik en deze Franse 'collega' liepen absoluut niet voor gek met onze ooievaarsmuts
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!