Bucketlist

Op mijn wishlist: Berchtesgadener Land

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In dit artikel vertel ik wat meer over het Berchtesgadener Land.

Het Berchtesgadener Land is een streek in het zuidoosten van de Duitse deelstaat Beieren. Het gebied wordt omsloten door Oostenrijk en hoge bergtoppen. Hier vind je mooie bergmeertjes, groene alpenweiden en schattige bergdorpjes. Het landschap behoort tot één van de mooiste regio’s van Duitsland. Deze regio is ideaal om te wandelen, fietsen, bergbeklimmen en in de winter kun je er prima skiën. Eigenlijk zou ik deze regio aankomende week bezoeken. Het idee was om met de camper naar Beieren af te reizen en onderweg een stop maken bij Heidelberg. Helaas hebben we deze trip moeten annuleren wegens het corona virus.

Volgende week zou ik met een camper naar het Berchtesgadener Land vertrekken. Helaas moeten we deze reis annuleren.

Op mijn wishlist: Berchtesgadener Land
De St. Sebastiankirche in Ramsau - Bron: Daniel Seßler via Unsplash

Nationalpark Berchtesgaden

Een groot deel van het Berchtesgadener Land bestaat uit het Nationalpark Berchtesgaden. Dit is het enige nationale alpiene park van Duitsland. In totaal beslaat dit nationale park ruim 21.000 hectare waar de natuur sinds 1910 al beschermd wordt. Vanwege het alpiene landschap en de fauna, waaronder vossen, reeën, gemzen, marmotten, sneeuwmuis, steenarenden, vale en lammergieren, werd het gebied in 1990 uitgeroepen tot bioreservaat door de UNESCO.

Op mijn wishlist: Berchtesgadener Land
Het idyllische landschap van Berchtesgadener Land - Bron: Felix Mittermeier via Unsplash

Königssee

De 5,2 km² grote Königssee was vroeger zeer populair bij de Beierse koninklijke familie. Nog altijd trekt dit recreatiegebied jaarlijks vele bezoekers. Rondom het meer kun je verschillende wandelingen maken. Hier kun je letterlijk in alle rust genieten want de boten die op het meer varen moeten elektrisch zijn. Ze zeggen dat de Königssee hierdoor het schoonste water van Duitsland moet hebben en dat het gewoon gedronken kan worden. Op het prachtige heldere water weerspiegelen de omliggende bergen, waaronder de Watzmann. Deze berg wordt alleen beklommen door de ervaren bergbeklimmers. In de winter is deze berg een populair wintersportgebied.

Naast de Königssee zijn ook de Hintersee en de Obersee prachtige gletsjermeren die een bezoek waard zijn.

Op mijn wishlist: Berchtesgadener Land
Het prachtige Königssee - Bron: Roman Ivanina via Unsplash

St. Bartholomä

De bedevaartkapel St. Bartholomä is gelegen aan de voet van de Watzmann en wordt omgeven door het prachtige water van de Königssee. Enkele delen van deze kerk dateren uit de 12e eeuw, maar de kapel werd later nog enkele malen herbouwd. De kerk is het doel van de oudste bergbedevaart van Europa. Ieder jaar komen mensen hierheen op de zaterdag na de feestdag van Bartholomeus op 24 augustus. Deze traditie gaat terug naar 1635 toen pelgrims begonnen aan de een lange voettocht door de Alpen. Deze bedevaartkapel is de moeite waard om te bekijken, maar hier start ook een wandeling naar de Eiskapelle. Dit is een lawinekegel die in de herfst en winter opbouwt. Het smeltwater stroomt vervolgens door het ijs waardoor een grot is ontstaan. Hoewel het erg verleidelijk is om deze grot in te gaan, is het uiterst gevaarlijk wegens instortingsgevaar. Er zijn al doden gevallen.

Op mijn wishlist: Berchtesgadener Land
St. Bartholomä - Bron: Felix Mittermeier via Unsplash
Op mijn wishlist: Berchtesgadener Land
De Eiskapelle - Bron: Daniel Seßler via Unsplash

Klammen

In het Berchtesgadener Land kun je een aantal mooie kloven bezichtigen. Deze kloven worden ook wel klammen genoemd. Twee van de meest populaire klammen zijn de Almbachklamm en Wimbachklamm. Wandel door deze kloven en geniet van de watervallen en de prachtige natuur. De waterstromen zijn in het voorjaar op zijn spectaculairst wanneer het vele smeltwater een weg naar beneden zoekt. In de warme zomermaanden is het hier koel. Er zijn paden aangelegd zodat bezoekers op een veilige manier door de kloven kunnen wandelen.

Op mijn wishlist: Berchtesgadener Land
Op mijn wishlist: Berchtesgadener Land
Wimbachklamm - Bron: Daniel Seßler via Unsplash

Adelaarsnest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Berchtesgadener Land een belangrijke plaats in Duitsland. Op de top van de Kehlstein stond het Kehlsteinhaus, beter bekend als het Adelaarsnest. Dit was de locatie van Adolf Hitlers commandocentrum. Hitler zelf bezocht het huis slechts incidenteel omdat hij last had van hoogtevrees, claustrofobie en slecht tegen de ijle lucht kon. Eva Braun en haar vriendinnen verbleven hier wel regelmatig. Na de oorlog werden de huizen van Göring, Bormann en het woonhuis van Hitler gebombardeerd. Het Adelaarsnest overleefde het geallieerde bombardement. De Amerikanen hadden het beheer overgenomen en wilden het Adelaarsnest slopen, maar de regering van Beieren drong erop aan dat het huis bespaard bleef. De deelstaat kreeg het huis terug, mits het naziverleden volledig werd uitgewist. Tegenwoordig is het Adelaarsnest een café-restaurant en trekt het vele bezoekers. Bezoekers hebben hier een geweldig uitzicht over omgeving.

Op mijn wishlist: Berchtesgadener Land
Het Adelaarsnest - Bron: pxhere.com

Wie van jullie heeft het Berchtesgander Land al eens bezocht en heeft nog meer tips? Laat een reactie achter op deze pagina.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie
Booking.com