Kerstmarkt van Bochum
Duitsland
Kerstmarkten

Kerstmarkt van Bochum

De kerstmarkt van Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf zijn inmiddels bekend terrein bij mij en worden jaarlijks bezocht. Deze kerstmarkten zijn redelijk dichtbij en eenvoudig te bereiken. Het is dan ook wel eens leuk om nieuwe kerstmarkten te ontdekken en verrast te zijn. Een aantal jaar geleden bezocht ik onder meer de kerstmarkten van Essen en Recklinghausen. Dit jaar wilde ik de kerstmarkt van Bochum eens ontdekken. De kerstmarkt wordt goed gewaardeerd en daarom werd eens hoog tijd om hier eens wat sfeer te proeven. De kerstmarkt van Bochum is opgebouwd rondom het Dr. Ruer-Platz.

Kerstmarkt van Bochum
Een spectaculaire opening van de kerstmarkt

De kerstmarkt van Bochum is geopend van 23 november 2023 tot 23 december 2023 van 11:00 tot 22:00.

Kerstmarkt van Bochum
Südtiroler bauerntoast met smeltkaas
Kerstmarkt van Bochum
Kerstmarkt van Bochum
De Bauerntoast wordt klaargemaakt en gebakken camembert
Kerstmarkt van Bochum
Mijn favoriet, Reibekuchen
Kerstmarkt van Bochum
Kerstmarkt van Bochum
Op de kerstmarkt van Bochum kun je lekker eten (en drinken)

Veel lekkernijen

De kerstmarkt van Bochum telt ongeveer 200 kraampjes. Wat vooral opvalt is de enorme hoeveelheid aan kraampjes waar eten en drinken wordt verkocht. Bij veel kerstmarkten zie je kraampjes waar veel kerstdecoraties wordt verkocht, maar ook waar spullen worden verkocht die eigenlijk vrij weinig met kerst te maken hebben. In Bochum zie je dit soort kraampjes nauwelijks. En dat maakt deze kerstmarkt dan ook interessant om te bezoeken. Zorg ervoor dat je honger hebt, want er zijn zoveel lekkernijen. Het is onmogelijk om al dit lekkers te proeven. Probeer bijvoorbeeld eens de Elzasser Flammkuchen. Hier wordt het deeg zelf gemaakt en dat proef je. Zelden heb ik zo’n lekkere Flammkuchen op. Ook de Feuerwurst heb ik nog nooit eerder op. Deze worst bevat chilipepertjes en is inderdaad behoorlijk pittig. Andere lekkernijen zijn onder meer gebakken camembert, dinnede, trdelnik, Reibekuchen, kleine pizzabroodjes en Südtiroler bauerntoast met smeltkaas.

Kerstmarkt van Bochum
De Bochumer Eierpunsch is erg lekker

Opvallend is ook de enorme hoeveelheid aan leuke hutjes waar veel mensen samen kunnen komen en kunnen genieten van Glühwein. Persoonlijk ben ik altijd liefhebber van de Glühwein van een winzer. Deze smaken veel beter dan de voor geproduceerde Glühwein die ik te zoet vind. Bij de Südtiroler kraam kun je wat mij betreft de lekkerste Glühwein halen. Vooral de witte smaakt heerlijk. De Glühwein bij Winzer Volkers smaakt ook anders en is het proeven waard. Wil je wat anders proeven? Probeer dan zeker eens de Bochumer Eierpunsch. Deze smaakt echt fantastisch. Zoals je wellicht al merkt is er genoeg lekkers te vinden op de kerstmarkt van Bochum.

Kerstmarkt van Bochum
Kerstmarkt van Bochum
Kerstmarkt van Bochum
Hoogtepunt van de kerstmarkt is de vliegende kerstman

De vliegende kerstman

Op de Dr. Ruer-Platz heerst een echte kerstsfeer. Hier staat een grote ronddraaiende pyramide, de kraampjes hebben verlichte Schwibbogen en er is een podium gebouwd waar live muziek wordt gespeeld. Hier verzamelen zich veel mensen en heerst een gezellige sfeer. Dagelijks vindt hier ook twee maal hét hoogtepunt van de kerstmarkt plaats. Om 17.00 en 19.00 komt namelijk de kerstman langs. En dat doet hij op een hele speciale manier. De kerstman komt namelijk aan gevlogen boven het plein met zijn slee en rendieren. Tijdens het vliegen vertelt de kerstman ook een verhaal en er is ook vuurwerk te zien. Super leuk voor kinderen die op het plein dit spektakel kunnen bewonderen. Als klap op de vuurpijl komt de kerstman zelfs naar beneden abgeseild om vervolgens op het podium de kinderen te vermaken. De kerstman zingt samen met de kinderen liedjes en er worden gedichtjes voorgedragen. Zorg ervoor dat je om 17.00 of om 19.00 op het plein staan om deze show te bewonderen.

Kerstmarkt van Bochum
Ga terug in de tijd op de Middeleeuwse markt

Middeleeuwse markt

Tussen de Grabenstrasse en Pariser Strasse kun je een reis door de tijd te maken. Hier is namelijk de Middeleeuwse markt opgebouwd. De kraampjes zijn opgebouwd in een historische stijl en mensen zijn verkleed in toepasselijke klederdracht. Er lopen hier jongleurs, zwervers, ambachtslieden, handelaren rond en er worden shows gegeven met fakkels en kaarsen en is wordt muziek gespeeld op het kleine podium. Er zijn ambachtslieden aan het werk en er zijn olielampen en houtvuurtjes waar bezoekers zich even kunnen opwarmen. Je kunt hier allerlei leuke activiteiten doen zoals boogschieten en andere spelletjes.

Kerstmarkt van Bochum
Kerstmarkt van Bochum
Er is ook een sprookjesbos en enorme lichtsculpturen

Sprookjesbos en lichtsculpturen

Ook leuker voor kinderen, maar zeker ook voor volwassen, is het sprookjesbos op de Boulevard. In een aantal houten hutjes worden verschillende sprookjes van de gebroeders Grimm uitgebeeld. Zo vind je hier onder meer de sprookjes van Sneeuwwitje, Assepoester, de Gelaarsde Kat, Pinokkio en de Wolf en de Zeven Kleine Geitjes.

Direct bij het sprookjesbos staan grote lichtsculpturen van grote rendieren. Zeker wanneer de avond is gevallen en de lampjes aan staan ziet dit er spectaculair uit. Het is mooi om hier ‘s avonds een rondje te lopen.

Kerstmarkt van Bochum
Kerstmarkt van Bochum
Kerstmarkt van Bochum
Kerstmarkt van Bochum
De kerstmarkt van Bochum is een absolute aanrader

En verder…

Er is ook nog een curlingbaan, een nostalgische houten reuzenrad en bezoekers kunnen tegen betaling een virtuele slee ritje maken. ‘s Avonds wordt er nog live muziek gespeeld en zijn er allerlei evenementen in de Rentier Lounge. In de Kuhstall kun je even lekker zitten en feesten. Het is mogelijk om rondleidingen te boeken en samen met een gids over de kerstmarkt te wandelen. Kortom, er wordt genoeg georganiseerd op de kerstmarkt van Bochum en er is volop gezelligheid. Ik vond de kerstmarkt ontzettend leuk en gezellig. Het was zelfs zo gezellig dat ik in een week twee maal naar Bochum ben gereden om de kerstmarkt te ontdekken. Wat mij betreft is deze kerstmarkt echt een aanrader als je op zoek bent naar een leuke kerstmarkt in Duitsland.

Praktische informatie voor een bezoek aan de kerstmarkt van Bochum

  • De kerstmarkt is dagelijks geopend van 11.00 tot 22.00
  • De lampjes gaan om 16.30 pas aan
  • Kom je met de auto? Parkeer dan bij het Bergbaumuseum, hier is het namelijk gratis. Het is dan een kwartier lopen naar de kerstmarkt
  • Neem contant geld mee
  • Bij het Bochum Touristinfo kun je een Weihnachtspass halen en kun je met 35 coupons korting krijgen bij verschillende kraampjes
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie