Op mijn wishlist: Cuenca
Spanje
Bucketlist

Op mijn wishlist: Cuenca

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? Een aantal weken geleden nam ik deel aan een online netwerk sessie waaraan verschillende Spaanse steden deelnamen. Tijdens dit soort sessies leer je nieuwe plekken kennen en kunnen we in contact komen met de toeristenbureaus. Zo kreeg ik meer informatie over de de stad Cuenca.

Op mijn wishlist: Cuenca
De middeleeuwse vestingstad Cuenca - Bron: Eduardo Casajús Gorostiaga via Unsplash

Middeleeuwse vestingstad

Bij de naam Cuenca gaat mijn gedachte direct uit naar de voetballer Isaac Cuenca die onder meer voor FC Barcelona en zeer kortstondig voor Ajax uitkwam. Van de stad Cuenca had ik totaal geen beeld. Voor mijn online sessie ging ik derhalve op zoek naar iets meer achtergrondinformatie.

Cuenca is gelegen in de regio Castilië-La Mancha en ligt tussen de steden Madrid en Valencia. Vanwege de geïsoleerde ligging in het binnenland valt de stad buiten de toeristische routes en wordt het niet overspoeld door toerisme. Toch behoort deze stad, samen met Toledo, tot de pareltjes van de regio. Cuenca is een middeleeuwse stad en is spectaculair gelegen op een klif tussen de rivieren Huecar en Jucar. Vanwege deze schilderachtige ligging heeft de stad de bijnaam ‘het adelaarsnest’ gekregen. Beroemd zijn de Casas Colgades (hangende huizen) die het symbool van Cuenca zijn geworden. Sinds 1996 staat de stad tevens op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De stad werd gesticht door de Moren. Nadat Cuenca in de 12e eeuw werd veroverd door de Castilianen werd het een rijke koninklijke stad. In de bovenstad zijn nog enkele overblijfselen uit de tijd van de Moren te zien. Deze worden ingeklemd door aristocratische huizen, kloosters en kerken uit de middeleeuwen, renaissance en de barok.

Op mijn wishlist: Cuenca
Op mijn wishlist: Cuenca
Aanzicht op Cuenca - Bron: Célio Pires via Unsplash

Bezienswaardigheden van Cuenca

De Casas Colgadas zijn in de middeleeuwen gebouwd op de steile rotsen boven de rivier Huecar. In de 20e eeuw werden de huizen grondig gerestaureerd en tegenwoordig is er een museum met abstracte kunst in gevestigd. Vanaf de loopbrug Puente de San Pablo heb je het beste uitzicht op deze woningen. Een ander mooi uitzichtpunt is Mirador Barrio del Castillo. Vanaf hier heb je ook zicht op de hangende huizen en de kasteelruïnes. Vroeger was de binnenstad van Cuenca volledig ommuurd en stond er een oud Moors fort. Hiervan zijn slechts een aantal restanten over. De Plaza Mayor is het centrale plein dat omringd wordt door kleurrijke huizen en waar je de eerste gotische kathedraal van Spanje kunt bewonderen.

Op mijn wishlist: Cuenca
De betoverende stad - Bron: pxhere.com

Omgeving van Cuenca

Ook de omgeving van Cuenca is de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier onder meer valleien, ravijnen en watervallen. Bezoek bijvoorbeeld La Ciudad Encantada, de ‘betoverende stad’, in het natuurpark Serrania de Cuenca. Hier vind je verschillende rotsformaties die door erosies allerlei bijzondere vormen hebben gekregen. In dit natuurpark kun je mooie wandelingen maken. In dit natuurpark vind je ook Torcas de los Palancares met zijn diepe gaten in de Los Palancares berg. Verder zijn er nog enkele oude dorpjes en oude kastelen in de omgeving te vinden.

Cuenca lijkt mij een interessante bestemming voor een stedentrip. Niet alleen het middeleeuwse centrum lijkt me een bezoekje waard, maar ook de omliggende omgeving. Een perfecte combinatie van cultuur en natuur. Mocht ik Cuenca in de toekomst bezoeken, dan zou ik sowieso willen overnachten in het Hotel Parador in het San Pablo klooster.

Ben jij al eens in Cuenca geweest? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie