Op mijn wishlist: Valle D'Aosta in Italië
Italië

Op mijn wishlist: Valle D’Aosta

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In dit artikel vertelt ik over Valle D’Aosta in Italië.

Het corona virus houdt ons de afgelopen dagen flink bezig. Het heeft tot een reeks reisadviezen en maatregelen geleid om de verspreiding van het virus te voorkomen. Diverse landen hebben het middel van quarantaine ingezet. Gelukkig heb ik voor deze maand geen reis gepland staan en kan ik nog dagdromen over nieuwe bestemmingen die ik in de toekomst wil bezoeken. Eerder dit jaar had ik met mijn beste maat besloten om onze vriend in Zwitserland op te zoeken. Vanwege de hoge kosten willen we liever niet in Zwitserland zelf overnachten en dus ging ik op zoek naar alternatieven. Ik stuitte op Valle D’Aosta, de kleinste regio van Italië.

Op mijn wishlist: Valle D'Aosta in Italië
Lago Bleu in Valle D'Aosta - Bron: pxhere.com

Valle D’Aosta

Valle D’Aosta ligt in het noordwesten van Italië en wordt ingeklemd door Frankrijk, Zwitserland en de Alpen. Het gebied is even groot als Friesland en er wonen slechts 130.000 mensen. Toch heeft deze regio veel te bieden en is het een ideale bestemming voor bergliefhebbers, wintersporters en wandelaars. De vallei was een drukke handelsweg in de Romeinse periode en daardoor zijn er nog veel culturele sporen van deze periode te zien. Daarnaast staat de regio bekend om haar streekproducten zoals wijn, kazen en andere delicatessen.

Op mijn wishlist: Valle D'Aosta in Italië
De Bernard Pass in Valle D'Aosta - Bron: mauro paillex via Unsplash

Hoofdstad Aosta

Hoofdstad is Aosta, met 34.000 inwoners. Aosta wordt ook wel het ‘Rome van de Alpen’ genoemd omdat er veel overblijfselen te zien zijn uit de Romeinse periode. De triomfboog, oude toegangspoort en de overblijfselen van het Romeinse Amfitheater vormen de belangrijkste bezienswaardigheden. In Aosta heb je tevens van die typische Itali

Nationaal Park Gran Paradiso

Wat me met name aanspreekt aan Valle D’Aosta is de natuur. Het Nationaal Park Gran Paradiso is het oudste nationale park van Italië en dankt zijn naam aan de hoogste berg in het natuurgebied. In 1922 was dit park slecht 2100 hectare groot. In de jaren erop is het beschermde natuurgebied uitgegroeid tot 75.000 hectare. Met prachtige bergen, diepe ravijnen, meren en bossen is dit een ideale bestemming voor natuur- en wandelliefhebbers. Er leven hier onder meer steenbokken. De Italianen zien het dier een beetje als hun nationale symbool. En dan zijn er nog niet uitgestrekte Alpenweiden met een adembenemende bloemenpracht. 30% van alle bloemsoorten uit heel Italië groeit in het Nationaal Park Gran Paradiso, waaronder de Edelweiss. Mijn wandelschoenen zijn al ingepakt.

Op mijn wishlist: Valle D'Aosta in Italië
Besneeuwde bergtoppen van Gran Paradiso - Bron: Kristóf Vizy via Unsplash

En verder...

Zelf zou ik deze regio met name willen bezoeken vanwege de natuur. Maar Valle D’Aosta heeft veel meer te bieden. Er zijn prachtige kastelen en forten te bewonderen, je kunt relaxen in verschillende spa’s, genieten van kleurrijke meertjes en andere sfeervolle dorpjes bezoeken. In de winter is de regio uiteraard ook een geliefde locatie voor wintersport.

Heb jij Valle D’Aosta in Italië al eens bezocht? Deel je tips hieronder.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie