Op mijn wishlist: het Baikalmeer
Blog

Op mijn wishlist: het Baikalmeer

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? Ditmaal schrijf ik over het Baikalmeer in Rusland.

Het Baikalmeer in het zuiden van Siberië is het oudste zoetwatermeer ter wereld. Sinds 1996 staat het meer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege zijn ouderdom en bijzondere flora en fauna.

Op mijn wishlist: het Baikalmeer
Het Baikalmee in het zuiden van Siberië is met name in de winterperiode van ongekende schoonheid - bron: pxhere.com

Het oudste meer ter wereld

Voor het oudste meer ter wereld zul je moeten afreizen naar Rusland. Het Baikalmeer ligt in het zuiden van Siberië.  Men schat dat het Baikalmeer al meer dan 25 miljoen jaar oud is. Wanneer een meer al zo lang bestaat, wordt het ook wel een ‘langlevend meer’ genoemd. De meeste meren verdwijnen in de loop der eeuwen door de verdamping van het water of omdat het opgevuld raakt door rivierafzetting. Bij het Baikalmeer is dit van toepassing. Dit gigantische meer is ongeveer net zo groot als geheel België en is zo’n anderhalve kilometer diep. Het bevat 20% van de totale, niet bevroren zoetwatervoorraad van de wereld.

UNESCO Werelderfgoed

Sinds 1996 staat het meer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Door zijn ouderdom en de geïsoleerde ligging is het één van de rijkste en vreemdste flora en fauna: 1000 plantensoorten en 2500 diersoorten. Het gros van deze soorten zijn alleen rondom het Baikalmeer te vinden. Dieren en planten hebben zich aangepast aan de speciale omstandigheden en zijn daardoor anders dan andere soorten. Zo leeft hier onder meer de Baikalrob, een zoetwaterzeehond. Normaal gesproken leven zeehonden in de zee, maar het meer is ver van de zee. Er is nog geen verklaring gevonden hoe deze zeehond hier terecht is gekomen.

Prachtig schouwspel in de winter

Het Baikalmeer moet het gehele jaar prachtig zijn, want het is één van de meest heldere wateren ter wereld. In de winterperiode kun je hier een bijzonder schouwspel bewonderen. De temperaturen in Siberië kunnen dalen tot aan -30 graden Celsius waardoor het meer bevriest. Er ontstaat een dikke ijslaag van 1,5 tot 2 meter en het meer kan soms tot wel vijf maanden compleet bevroren zijn. Dik genoeg om met een auto erover heen te rijden. Doordat de wind vrij spel, ontstaan er ijsschotsen in allerlei kleuren blauw. Benieuwd hoe dit eruit ziet?

In 2016 filmde een reiziger een bijzondere gebeurtenis. De zoetwatergolven bevroren direct en het water veranderde in ijsscherven. Luister vooral naar dat geluid. Bizar!

Geniet ook vooral nog even van deze prachtige foto’s van het bevroren meer.

https://www.instagram.com/p/BwZ0zn0hC6S/

https://www.instagram.com/p/BwWS2IkDZAo/

https://www.instagram.com/p/BwZi24kA6Ui/

https://www.instagram.com/p/Bvf8jH1A8wj/

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!