Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Op mijn wishlist: Kamtsjatka in Rusland

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? Een tijd terug schreef ik al eens waarom Vladivostok op mijn wishlist staat. Het is absoluut niet de enige Russische bestemming die ik eens zou willen bezoeken, want Siberië lijkt mij uiterst indrukwekkend en ik zou de metrostations van Moskou eens willen bewonderen. In dit artikel voeg ik nog een bestemming uit Rusland toe aan de lijst, want Kamtsjatka staat ook op mijn wishlist. In dit artikel vertel ik waarom ik het ‘Land van Vuur en IJs’ eens zou willen bezoeken.

Kamtsjatka - Bron: Alex Glebov via Unsplash

Vulkanisch gebied

Het schiereiland Kamtsjatka ligt in het uiterste oosten van Rusland, ver weg van de bewoonde wereld en absoluut niet toeristisch. Met 270.000 km² is dit gebied zelfs zes keer groter dan Nederland. Misschien zou je het niet verwachten, maar Kamtsjatka is één van de meest uitzonderlijkste vulkanische gebieden ter wereld met tal van actieve vulkanen. Het schiereiland telt in totaal meer dan 160 vulkanen, waarvan er 29 actief zijn. Vorig jaar nog is de vulkaan Bolshaya Udina ontwaakt nadat deze in 2017 als inactief werd beschouwd. Al deze vulkanen zijn kenmerkend voor de ‘Ring van Vuur’ rond de Stille Oceaan. Door de actieve vulkanen en de gletsjers is een gevarieerd landschap ontstaan van grote schoonheid. Er zijn een groot aantal warmwater- en minerale bronnen en andere fenomenen van actief vulkanisme waarneembaar. Niet voor niets staat Kamtsjatka sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Kamtsjatka telt meer dan 160 vulkanen waarvan er 29 actief zijn. In 2017 werd de vulkaan Bolshaya Udina ook weer actief.

Kamtsjatka - Bron: Olga Bast via Unsplash

Koude Oorlog

Kamtsjatka was gedurende de Koude Oorlog verboden terrein. Sovjetautoriteiten gebruikten het schiereiland als militaire basis. Zo konden de Russen zo dicht mogelijk bij Amerika komen om informatie op te pikken. Pas na de val van de Sovjet-Unie werden de eerste toeristen toegelaten op Kamtsjatka.

Ongerepte natuur en bruine beren

Wellicht heeft de flora en de fauna kunnen profiteren van de afwezigheid van toeristen. Dankzij het vochtige en milde klimaat is er een weelderige vegetatie ontstaan. Taigabossen, oeverbossen op slibgronden, uitgestrekte wadgebieden en en toendra’s behoren tot de vegetatie. Het landschap is het leefgebied van onder andere vossen, lynxen, rendieren, sabeldieren en veelvraten. Tevens vind je hier de hoogste dichtheid aan bruine beren, de Kamtsjatkaberen. Deze beren kun je vrijwel gegarandeerd bij het Koerilenmeer spotten. De rivieren en meren dienen namelijk als broedgrond voor de zalm waar de roofdieren gretig op af komen. Alle elf bekende zalmsoorten ter wereld hier voor in de wateren. In de aangrenzende zeeën leven verder orka’s en walvissen.

In Kamtsjatka vind je de hoogste dichtheid aan bruine beren. Bij het Koerilenmeer kun je ze gegarandeerd zien tijdens de paartijd van de zalm.

Bruine beer - Bron: pxhere.com

Praktische informatie

Reizen naar en op Kamchatka is niet eenvoudig en ook niet goedkoop. Vanuit Moskou kun je naar het vliegveld van Yelizovo of Petropavlovsk vliegen. Het is haast onmogelijk om daarna een auto te huren om op eigen houtje het gebied te verkennen, want wegen zijn er nauwelijks. Het is daarom aan te raden om een gids in handen te nemen of een georganiseerde reis te boeken. Veel reizen maken gebruik van boten, 4WD en zelfs helikopters om bij de hotspots van Kamchatka te komen. Beklim vulkanen, vaar over het water, geniet van geisers, bijzondere rotsformaties en bergmeren. Ontdek de gebieden die in 2013 werden getroffen door een eruptie, wandel door versteende bossen en spot beren, rendieren en roofvogels. Het lijkt mij in ieder geval een bijzondere bestemming.

De wegen in Kamtsjatka - Bron: Daniil Silantev via Unsplash
Gletsjers, sneeuw en vulkanen - Bron: Daniil Silantev via Unsplash
Één van de bergmeertjes - Bron: Daniil Silantev via Unsplash

Wie van jullie is al eens in Kamtsjatka geweest en heeft meer tips? Laat het in een reactie hieronder weten.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.