Bucketlist

Op mijn wishlist: Chadartrekking over de bevroren Zanskar

Zoals iedere reisliefhebber heb ik een enorme wishlist. Op deze lijst staan enkele prachtige bestemmingen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In dit artikel komt een uitdagende wandeling aan bod, de Chadartrekking over de bevroren Zanskar in India.

Op mijn wishlist: Chadartrekking over de bevroren Zanskar
De bevroren Zanska rivier - Bron: Nitin Gupta via Unsplash

Zanskar rivier

100 kilometer wandelen door en afgelegen, bergachtig gebied in India. Klinkt al best bijzonder. Maar wat nou als je wandelt over de bevroren rivier Zanskar? Onder dit ijs stroomt het woeste water en de route brengt je langs diepe kloven met wanden van zo’n 600 meter hoog, bevroren watervallen en oude grotten. Het is koud, echt heel koud, want de temperaturen schommelen tussen -5 °C en -35°C. Dit is de Chadartrekking in India.

Chadar in Hindi betekent ‘laken’. De Ladakhi’s, de lokale bevolking, gebruikt dit woord om de ijslaag te beschrijven die de Zanskar in de winter bedekt. De Zanskar hoorde vroeger bij de Zijderoute en de rivier was belangrijk voor de lokale bevolking. Tijdens de koudste maanden van het jaar waren andere wegen onbegaanbaar en was de bevroren rivier de enige manier voor de lokale bevolking om het afgelegen dal te kunnen verlaten en om handel te drijven. Nog altijd wordt de route gebruikt voor goederenvervoer of om naar school of werk te gaan.

Op mijn wishlist: Chadartrekking over de bevroren Zanskar
De totale afstand van de route varieert van zo'n 100 tot 135 kilometer - Bron: Arjun Kapoor via Unsplash

De route

De Chadartrekking loopt door het noorden van India. Dit ruige gebied in de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir grenst in het oosten aan Tibet, in het westen aan Pakistan en in het zuiden aan de Himalaya. Het landschap staat bekend om oude kloosters en maanlandschappen.

De totale afstand van de route varieert van zo’n 100 tot 135 kilometer. Startpunt is het plaatsje Chiling Sumba, op een hoogte van 3080 meter. Vanuit hier begint de wandeling door de kloof waar de Zanskar rivier stroomt. Onderweg wandel je langs prachtige gesteenteformaties van zand- en leisteen, bevroren bronnen, grottencomplexen, rivierdallen en kloosters. Per dag zul je zo’n 10 tot 20 kilometer wandelen en slapen doe je in grotten of geïmproviseerde kampeerplekken. Met een beetje geluk kun je onderweg een bharal of blauwschaap spotten.

Per dag loop je zo’n 10 tot 20 kilometer. Slapen doe je in grotten of geïmproviseerde kampeerplekken.

Op mijn wishlist: Chadartrekking over de bevroren Zanskar
Een goede voorbereiding is vereist - Bron: AYANDRALI DUTTA via Unsplash

Een goede voorbereiding noodzakelijk

De Chadartrekking kan in januari en februari gelopen worden. Dit is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. Het is raadzaam om deze tocht te boeken bij een betrouwbaar bureau. Doe dit op tijd, want door het kleine weervenster is de kans groot dat er weinig ruimte is. Zorg ervoor dat je vooraf al de meeste spullen thuis al hebt gekocht zodat je er zeker van bent dat de kwaliteit goed is. Denk bijvoorbeeld aan een dikke (dons)jas, dikke wollen sokken, waterdichte schoenen of rubberen laarzen, warme handschoenen en een bivakmuts. Op de markt van Leh kun je eventueel ook nog spullen kopen.

Eenmaal aangekomen in India moet je eerst enkele dagen wennen aan de hoogte waarop je je bevindt. Je kunt niet zomaar uit het vliegtuig stappen en beginnen aan de wandeling. 10 tot 15 kilometer per dag wandelen klinkt als een gemakkelijke afstand, maar door de extreme kou en het wandelen op het ijs kan het fysiek behoorlijk zwaar worden. Je kunt gebruik maken van dragers die je bagage vervoeren.

Deze trekking klinkt als een prachtige uitdaging door een schitterend landschap. Vooral het wandelen over het ijs lijkt me zeer bijzonder. Dit is dus absoluut een reis voor op de bucketlist. Een impressie van de trekking kun je hieronder bekijken, al loopt hier niet alles zoals gepland.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Booking.com